CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Pos Makanan Dapat Sampah, Pos Baju Dapat Jagung Busuk

7-8-2021 01:52 PM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 3742| Komen: 37|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: Kebelakangan ini, banyak kes membabitkan perkhidmatan penghantaran barang dilaporkan di media sosial. Kebanyakannya membabitkan barangan makanan dan ada juga barangan lain seperti kanvas dan sebagainy ...


Kebelakangan ini, banyak kes membabitkan perkhidmatan penghantaran barang dilaporkan di media sosial.

Kebanyakannya membabitkan barangan makanan dan ada juga barangan lain seperti kanvas dan sebagainya. Ada barang yang diterima dengan selamat tetapi di dalamnya sudah ditukar dengan barangan lain atau pun sampah yang sudah di makan.


Ada pula parcel yang tidak tahu ke mana hilangnya hingga anggaran kerugian beribu ringgit.

Hal ini membuatkan ramai yang bengang dengan perkhidmatan tersebut. Masalahnya, kenapa ia sering berlaku?





Menurut Schaza, mungkin orang lain menganggap ianya sekadar makanan namun ia penting kerana teman lelakinya dikuarantin dalam bilik, jadi tidak boleh memasak. Malah, temannya sempat membuat video unboxing kerana teruja.



Begitu juga dengan yang lain mengalami kerugian hingga beribu ringgit kerana barangan yang sampai dalam keadaan pecah.

Namun, disebabkan isu ini tular, maka beberapa perkhidmatan kurier menghubungi individu tersebut dan cuba menyelesaikannya.

Manakala, ada juga yang membuat laporan kepada Suruhanjaya Kementerian Malaysia (SKMM) dan menantikan laporan seterusnya.


Jadi, ketahui hak anda jika berlaku situasi begini. Anda ada pengalaman sebegini? - CARI

Bagus
2

Marah
2

Terkejut
1

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (5 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote nazzse 7-8-2021 02:11 PM
Tak payah gigih buat aduan, takdanya jnt pandang, siap perli lagi ya.

Baik report terus & take legal action. Setakat bayar RM 5 buka report (ke berapa tak ingat) apalah sangat. Stop jadi baik wahai customer.

Iols ada 2 kes dgn jnt & shopee, hari2 aku rant dekat customer service, pernah dibodohkan, dan di hanged up cs jnt jugak. Peduli apa, hak aku aku nak balik.

Lepas aku bagi cut off date, klu tak  proceed legal action, barulah shopee management ada akal nak call balik. Tak sampai 3 hari settle. Sebelum tu 2 minggu dok cakap dgn cs, suruh tunggu dan tunggu sampai ajm.
Quote CiliPadiSedap 7-8-2021 02:16 PM
nazzse replied at 7-8-2021 02:11 PM
Tak payah gigih buat aduan, takdanya jnt pandang, siap perli lagi ya.

Baik report terus & take l ...

wah nanti buka thread khas boleh or pm tepi?
Quote Cari-Azza 7-8-2021 02:42 PM
nazzse replied at 7-8-2021 02:11 PM
Tak payah gigih buat aduan, takdanya jnt pandang, siap perli lagi ya.

Baik report terus & take l ...


Betul tu, kalau tak garang, memang dorang pandang dekkk je kita kan. bagus u buat camtu


Quote Nana_Man 7-8-2021 03:06 PM
Baby mana ntah yg tak dpt botol susu pigeon tu?
Quote mclaren 7-8-2021 03:25 PM
Edited by mclaren at 7-8-2021 04:33 PM

Macam sis yang kena dengan CityLink tu kalau saya memang buat laporan polis dan insist on minta mereka provide bukti cctv. Takkan premis yang handle barang2 customers (atas dasar amanah) takde cctv kan? If takde cctv then maybe proceed saman kot biar they learn their lesson. RM600 kot value barang bukan 60sen. Also bukti berat barang 7kg vs kotak vitamin kecil yang mana mesti lqgi mahal shipping 7kg worth of stuff.

Sama jugak dengan JNT. Tapi kes JNT tu tak tahu jadi kat premis JNT atau masa delivery person tengah buat deliveries. If kat luar premis susah nak minta bukti cctv.  
Quote helicornia 7-8-2021 03:38 PM
mmg byk ye komplen psl j&t lately. iols selalu beli brg online tp tkde masalah. baru ni terkena dgn j&t. brg dh sampai stesen tp diperam dkt 10 hari bru deliver. nasib benda kering.klu makanan ni better guna posstore je cpt sampai.n klu nk cpt bole amik sendiri kt kaunter
Quote aderaderker 7-8-2021 03:49 PM
I pernah beli satu barang dgn seller Shopee ni,  dan sebab barang tu fragile,  seller tu kata dia akan disable JNT delivery masa I nk order tu and guna Poslaju.

Maksudnya seller ada option tu la kan.
Sbb I kalau brg2 fragile mmg tak nak guna Jnt ni.
Hancur barang aku nanti.

Dedule Jnt ok je,  sejak dua menjak ni jadi hauk gila.
Pastu cakap kita tak paham diorang ada byk parcel nak handle.

Abih tu ko ingat,  delivery service lain goyang teks and tots kut masa proses barang, tak penat buat kerja cam korang.

Dasar tak amanah.  
Walaupun ada je staff yg ok,  tapi orang dah malas nk guna bila dah banyak sgt kes.
Quote Xim 7-8-2021 05:31 PM
Nsb baik Xim tak pernah ada problem pape dgn courier....

Barang sangkut tu biasa la trutama kalau sangkut kat Shah Alam....kemain lama lg dah masuk 5 hari dah ni...haritu shopee express...

Maybe sbb bli brg murah atau bkn mknn kot....

Tp kalau diberi pilihan akan guna poslaju sbb x pernah ada masalah dgn poslaju....tgk tmpt kot...
Quote nakkomenjugak 7-8-2021 06:15 PM
haukkkkk nyaaaa pekerjaaaa dok makan makanan orang,
layan orang cam syial
ko tak nak keje, bagi orang lain
Quote Fortiori02 7-8-2021 09:18 PM
nazzse: Tak payah gigih buat aduan, takdanya jnt pandang, siap perli lagi ya. Baik report terus & take legal action. Setakat bayar RM 5 buka report (ke bera ...


Itulah tu, budaya agaknya kt Msia ni, selagi cust tak threat nak amek legal action, selagi tu la dorang buat tak endah je. Hauk betul.

Masalahnya shopee dah x leh pilih kurier kan. Kalo boleh pilih, x hingin nak guna jnt.
Quote MeghanK 7-8-2021 09:21 PM
nazzse replied at 7-8-2021 02:11 PM
Tak payah gigih buat aduan, takdanya jnt pandang, siap perli lagi ya.

Baik report terus & take l ...

cs jnt panggil uols bodoh ke..kurang ajar nya
report tribunal takleh ke uols
Quote Fortiori02 7-8-2021 09:21 PM
Company yg pekerjanya buat gini patut diboikot spy budaya mcm ni x berterusan sbb menyusahkan & merugikan cust
Quote Fortiori02 7-8-2021 09:32 PM
Xim replied at 7-8-2021 05:31 PM
Nsb baik Xim tak pernah ada problem pape dgn courier....

Barang sangkut tu biasa la trutama kalau ...

Tu la, so far pengalaman iols dgn poslaju pun ok. Dorang anta brg pun awal. Penah barang iols sampai kat poslaju nya stesen lbh kurang kol 4 pagi, sebelum tengahari poslaju dah hantar kat umah. Kalo j&t, malam baru dapat ataupun esoknya
Quote Xim 7-8-2021 09:40 PM
Fortiori02 replied at 7-8-2021 09:32 PM
Tu la, so far pengalaman iols dgn poslaju pun ok. Dorang anta brg pun awal. Penah barang iols samp ...

Tu la .....semenjak dpt pengalaman mcm tu,terus guna poslaju kalau available dlm shopee...mahal sket berapa sen pun tak kisah....staf call tanya direction pun sopan je....

Bila la syrkt lain nak bljr drpd kesilapan....
Quote Fortiori02 7-8-2021 09:44 PM
Xim replied at 7-8-2021 09:40 PM
Tu la .....semenjak dpt pengalaman mcm tu,terus guna poslaju kalau available dlm shopee...mahal sk ...

Kannn, kepuasan pelanggan ni no.1 kot. Kalo dia dah nyampah, bagi free pun dia tak nak dah guna servis ko. Tp kalau dia puas hati, kena keluarkan duit extra sikit pun dia tak kesah.
Quote nazzse 7-8-2021 10:04 PM
MeghanK replied at 7-8-2021 01:21 PM
cs jnt panggil uols bodoh ke..kurang ajar nya
report tribunal takleh ke uols

Tak boleh sebab takda bukti. Setakat aduan je
Quote Rmz83 7-8-2021 11:51 PM
Xim replied at 7-8-2021 05:31 PM
Nsb baik Xim tak pernah ada problem pape dgn courier....

Barang sangkut tu biasa la trutama kalau ...

I pn klau ada option mmg akn pilih poslaju wlaupn klau beli brg bkn dgn shopee/lazada shipping poslaju mhl skit dri j&t smua tp jnji brg smpai elok tkde pecah2 ke parcel kne bukak
Quote Rmz83 7-8-2021 11:53 PM
Fortiori02 replied at 7-8-2021 09:32 PM
Tu la, so far pengalaman iols dgn poslaju pun ok. Dorang anta brg pun awal. Penah barang iols samp ...

Ye so far poslaju plg lmbt pun hntr pkl 2PM j&t n lain2 pkl 8 lbh pn ada dia hntr
Quote mama_neko 8-8-2021 12:36 AM
Edited by mama_neko at 8-8-2021 12:44 AM

yang cookies tu agak tak cerdik na... hang bubble wrap belah luar ja.. patutnya belah dalam botol tu kena lapik bubble wrap sekali.. aku pernah test order famous amos cookies, depa bubble wrap luar ja, mmg hancur pun..  yang cricut sampai rm600 tu, make sure ampa insured barangan ampa, tgk provider berapa banyak maximum boleh dapat..experience aku masa aku beli oven, pakai city link, ok lak sampai oven tu elok... siap tolong bawak masuk dalam lagi, maybe sbb corporate account kot... yang jnt rembat makanan tu, hahahahaha... aku gelak ja la.. sbb sebelum ni byk leluhur cainis dok kata abam posmen poslaju makan makanan depa, jnt tu yang paling suceee bersih... nah.,.. amek, jnt pun lagutu..

Lihat semua komen(37)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 06:14 AM GMT+8 , Processed in 0.084817 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top