CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

"Kalau Banyak Duit, Kami Tak Biar Ibu Bapa Minta Bantuan" - Anak Man Kidal

23-7-2021 06:00 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 10966| Komen: 64

Description: "Memang sudah ada yang hubungi dan pertikai kenapa kami adik-beradik tak tolong mama dan papa," kata anak bongsu kepada pemain gitar legenda, Man Kidal iaitu Nur Syahira Rahman mengenai kesempitan ...
"Memang sudah ada yang hubungi dan pertikai kenapa kami adik-beradik tak tolong mama dan papa," kata anak bongsu kepada pemain gitar legenda, Man Kidal iaitu Nur Syahira Rahman mengenai kesempitan hidup yang terpaksa ditanggung ibu bapanya akibat tiada punca pendapatan sejak dua tahun lalu.


Nur Syahira berkata, mereka tidak pernah mengabaikan tanggungjawab terhadap ibu bapa, malah sentiasa berusaha untuk membantu meringankan beban mereka.


Kredit foto: IG Man

"Takkan kami nak biarkan mama dan papa hidup dalam kesusahan. Kalaulah ada duit yang banyak memang kami tidak akan sesekali biarkan mereka minta bantuan.

"Selama ini pun mereka tak pernah minta sebarang pertolongan daripada sesiapa. Kami sesama sendiri ikhtiar cari duit, cuma sekarang ini masing-masing tengah susah dan tidak boleh buat apa-apa.

"Kami adik-beradik ada cuba bantu apa yang termampu dengan kumpul duit dan kirimkan kepada mereka. Namun, jumlahnya tidaklah besar kerana perniagaan masing-masing pun tengah susah sekarang," katanya. Menurut Nur Syahira, orang luar tidak sepatutnya menghukum sebaliknya perlu memahami situasi yang ditanggung mereka sekeluarga.


"Perniagaan saya serta adik-beradik lain sedang mengalami kesukaran. Saya ada menjalankan perniagaan percetakan tapi terpaksa hentikan operasi seketika kerana kilang ditutup. Saya juga ada tolong mama berniaga kuih tapi dalam keadaan dirinya yang positif Covid-19 serta keadaan kesihatan yang kurang sihat, saya tak sampai hati nak biarkan dia bekerja.

"Saya mohon orang luar jangan pertikai atau mengatakan kami adik-beradik tidak membantu mama dan papa. Kami sudah berusaha sehabis baik untuk membantu mereka," katanya.


Kredit foto: Harian Metro

Terdahulu ibu kepada Nur Syahira iaitu Norlaila Yusof mendedahkan dirinya dan suami berdepan kesempitan hidup sejak fasa pertama Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan, Mac tahun lalu.

Dia juga disahkan positif Covid-19 sejak minggu lalu, manakala suaminya Isnin lalu.

Selain Nur Syahira, Norlaila dan Man Kidal mempunyai dua lagi anak lelaki dan perempuan.


Sumber: Harian Metro

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (1 people)

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Thunderclouds 23-7-2021 06:10 PM
As musician dia ni agk successful dr jaman 90an lg. Agk curious 2tahun xdak job dh mintak bantuan. Sepnjg kerjaya xpenah tdetik carum sendri epf ka? Paling2 busuk penuhkn asb laki bini smpi max amount selain dr menyimpan kt bank & susuk duit bwh tilam.
Quote nakkomenjugak 23-7-2021 06:18 PM
Bertabahlah....

Minyak rambut apa tok man pakai? dah veteran pun lebat lagi rambutnya
Quote Orix 23-7-2021 06:34 PM
Lagu dia dengan naim daniel tu sedap nk mampos. Smpi skrg iols rs juri AJL buta seni buta kreativiti pekak dan tuli
Quote anggeriklatifah 23-7-2021 06:34 PM
Thunderclouds replied at 23-7-2021 06:10 PM
As musician dia ni agk successful dr jaman 90an lg. Agk curious 2tahun xdak job dh mintak bantuan. S ...

some people tak fikir cam tu
memng ramai je yg kerja sendiri takde perancangan kewangan

kalau kerja sendiri contoh musician ni katalah dia dibayr 3k kalau satu even
lepas dapt tu takdenya nak sebahagian tu mencarum ke dedduct asb ke takde
terus dipakai nya 3k tu..lepas duit rumah api air makan..yg lelain tu belanja la beli kipas ke meja ke..abis da 3k

esok dpt job lagi 2k..pun berulang2 benda yg same

sebb tu aku prefer makan gaji terurus sket..sebb automatik majikan tolak dan uruskan
kalau kerja sendiri ni nnt kena g kwsp isi borang la ape lagi..pastu income tak tentu
Quote bbasir 23-7-2021 06:34 PM
benda ni kena jadi pengajaran untuk semua. time zaman kegemilangan, jgn lupa simpan duit!
Quote babycc 23-7-2021 06:58 PM
anggeriklatifah replied at 23-7-2021 06:34 PM
some people tak fikir cam tu
memng ramai je yg kerja sendiri takde perancangan kewangan


Betul.. mmg ramai tak fikir masa hadapan yg x baik.. ramai aku jumpa.. bile kite suggest buat pelaburan dlm ASB kemain pandang sepi kat kite.. apetah lg utk buat insurans.. memgarut semua tu katanye.. kalau dah mati org lain yg kaya.. pdhal insurans ni.. masa kite hidup pon da boleh dpt manfaatnya..
Quote Thunderclouds 23-7-2021 06:58 PM
anggeriklatifah replied at 23-7-2021 06:34 PM
some people tak fikir cam tu
memng ramai je yg kerja sendiri takde perancangan kewangan

To make matters worse he's been working fr decades. DECADES kot. Dh brpa ramai kwn sperjuangn yg tewas & in d end tpaksa tebalkn muka mintak bantuan. Do they ever learn??? What u said lah. Xbuat financial planning.
Quote Zeatyisaac 23-7-2021 07:02 PM
Zaman Covid19, semua tersempit. I tak mengata anak dia mahupun kenapa dia tak menyimpan waktu ada duit dulu. Zaman Covid19 ni, yang paling terkesan golongan T20, ramai yang merudum dari T20 jatuh ke B40 secara drastic. Mereka yang tak pernah susah, tak boleh hidup dalam kesusahan.

Golongan kayangan takyah cakaplah, kalau padang jarak padang tekukur pun, rumah mereka masih ada pantai dan lautan.
Quote imransulaiman 23-7-2021 07:12 PM
Tak try jual koleksi gitar ke? Mesti tinggi harga sebab gitar milik lejen...

Ke nak tunggu mati dulu baru nak jual sebab harga akan lebih tinggi?
Quote rosannazmia 23-7-2021 07:12 PM
anggeriklatifah replied at 23-7-2021 06:34 PM
some people tak fikir cam tu
memng ramai je yg kerja sendiri takde perancangan kewangan


Laki ahkak zmn muda dia dulu verangan nak jd musician… mujur arwah bapak mentua bekas sarjan mejor train askar berkawad bantah sekeras2 nye.. tu pon mogok x nak mkn ms msk kolej.. nsb baik umah kakak dia seminit dr kolej huhuhu leh ler org tu pujuk bwk mknan dr rumah.. mcm2 …
Quote mama_neko 23-7-2021 07:46 PM
consider legend gak la deni.. realiti artis malaysia, walaupun dah berpuluh tahun kerja, tetap takdak apa simpanan, takdak rumah...
Quote dudaberhias 23-7-2021 07:48 PM
moga di permudahkan urusan... retis2 lama memang ramai top2 termasuk ogy... ujung2 kena masak pes kari untuk bayar duit orang...
Quote cmf_jeangrey 23-7-2021 07:52 PM
Ada netizen memadankan muka man kidal ni...katanya buat marketing MK Label pas tu collect deposit ahli  beribu2 sorg...hujung2 x bayar...bila diminta mcm2 alasan...iols terbaca ni dr news MK kibar kain putih ni la
Quote Belibis 23-7-2021 08:11 PM
Sebab tu kena jadi politician...tak pernah mengemis dan merempat,kecuali untuk bayar ikat jamin.situ dah nampak,duit sendiri tetap tak nak usik.simpan kemah keming.
Quote mrsLucky 23-7-2021 08:24 PM
Kasihan.. semoga covit19 berlalu agar mereka yang terkesan dapat meneruskan hidup tanpa eshan orang lain.

I jual asset untuk cash bila ada peluang hari tu. I simpan dalam asb sebab tak tahu bila economi kita balik kepada asal.
Quote mrsLucky 23-7-2021 08:24 PM
Kasihan.. semoga covit19 berlalu agar mereka yang terkesan dapat meneruskan hidup tanpa eshan orang lain.

I jual asset untuk cash bila ada peluang hari tu. I simpan dalam asb sebab tak tahu bila economi kita balik kepada asal.
Quote haznor 23-7-2021 08:27 PM
kesian ...camne la bang man ni nak bayar installment rumah banglo dia tu time pkp ni.
Quote kalkulatorpink 23-7-2021 08:42 PM
Smpi sd masanya utk gov intoduce perancangan kewangan sebagai subjek teras di sekolah.. Sekurg2nya start sek menengah..
Quote Matakilat 23-7-2021 09:17 PM
kalkulatorpink replied at 23-7-2021 08:42 PM
Smpi sd masanya utk gov intoduce perancangan kewangan sebagai subjek teras di sekolah.. Sekurg2nya s ...

Cadangan yg bijak !

Lihat semua komen(64)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 07:46 PM GMT+8 , Processed in 0.092115 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top