CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Dilarang Kahwin Dengan Janda, Kalau Ingkar Akan Dihukum!

21-7-2021 10:35 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 3120| Komen: 20

Description: JAKARTA – Penduduk di lima buah desa di Pulau Bali masih mengamalkan adat tradisional yang melarang lelaki berpoligami dan berkahwin dengan wanita berstatus janda, lapor Suara.com semalam.
JAKARTA – Penduduk di lima buah desa di Pulau Bali masih mengamalkan adat tradisional yang melarang lelaki berpoligami dan berkahwin dengan wanita berstatus  janda, lapor Suara.com semalam.


Antara lima desa yang masih menuruti peraturan tersebut termasuk Tenganan Pegringsinga, Penglipuran Bangli, Bayung Gede, Boyoh dan Umbalan.

Jika lelaki melanggar adat larangan poligami ini, mereka akan dikenakan pelbagai sekatan dan hukuman tertentu.


Gambar Hiasan, Google

Antaranya adalah dilarang mendapat sebarang kekayaan hasil desa, tinggal berasingan di pinggir desa tanpa ditemani keluarga dan tidak dibenarkan mengikuti sebarang aktiviti keagamaan kecuali upacara kematian.


Bagi Desa Bonyoh, mereka mempunyai satu lagi peraturan iaitu lelaki dilarang mengahwini janda daripada kalangan wanita di kampung yang sama.

Amalan yang disebut ‘juang-kejuang’ (saling bertukar bekas isteri) kerana ia dianggap kasih terlarang bagi mengelak perbalahan sesama sendiri.

Oleh sebab itu, mereka tidak dibenarkan untuk mengahwini wanita yang pernah menjadi isteri salah seorang penduduk setempat. – CARI

Sumber: Kosmo
1

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
2

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (7 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dua_chzy 21-7-2021 10:42 AM
Larangan yang berniat baik. Good good. Tau la Ndon. Marah jiran, dia tetak kasik mati ja. Settle.
Quote tikusmontok 21-7-2021 10:48 AM
Kesian la nasib ppn2 mcm ritrut,nowa njoy, pasrah sandar dll.mereka juga berhak mengecap bahagia..so duda2 boleh kawen baru ke idok? Tentu boleh ngan anak dara kan ..
Quote gede-bab 21-7-2021 10:49 AM
kira menjanda sampai mati la...
Quote dua_chzy 21-7-2021 10:52 AM
gede-bab replied at 21-7-2021 10:49 AM
kira menjanda sampai mati la...

Boleh je kot kawin dengan jantan yang bukan asal kampung tu. Penduduk kampung ja takleh kawin janda jiran sebelah.
Quote batmana 21-7-2021 10:57 AM
Kalu duda takde pula larangan tu .
Quote gede-bab 21-7-2021 11:00 AM
dua_chzy replied at 21-7-2021 10:52 AM
Boleh je kot kawin dengan jantan yang bukan asal kampung tu. Penduduk kampung ja takleh kawin jand ...

kalau apa yang aku faham dari di baca ..memang tak boleh kawin janda...desa Bonyoh ada tambahan pula tak boleh kawin janda dari kampung yang sama...tak pa janda2 bali cantik2 kot ..boleh saja merantau mana tau jumpa suami dari wong jowo ka..sapa ka...
Quote jiwasemangat 21-7-2021 12:39 PM
..makan nasi lemak janda.. boleh pulak..
Quote nakkomenjugak 21-7-2021 01:16 PM
tak nak kasi bersawang, keluarlah anda dari situ mbah2 jan sekalian
Quote JohnyEnglish 21-7-2021 01:25 PM
ni namanya janda poreber kata @ifanonline
Quote melinda_kerr 21-7-2021 01:28 PM
Kalau ikutkan British monarchy pun mcm tu kan… tpi Charles dengan Harry dah langgar adatlah pulak.
Quote dua_chzy 21-7-2021 01:28 PM
gede-bab replied at 21-7-2021 11:00 AM
kalau apa yang aku faham dari di baca ..memang tak boleh kawin janda...desa Bonyoh ada tambahan pu ...

Boleh berlesbo juga. Adepehal.
Quote Skuau 21-7-2021 01:33 PM
"janda pon boleh kawen sama saya..."-Abangla
Quote hasniey 21-7-2021 01:35 PM
So kalau dia janda tp laki dia bukan org kg tu ok je lah nak kawen kann
Quote mbhcsf 21-7-2021 01:36 PM
depa ni  meletakkan customary law as first ( hukum adat)  , ye? Tapi  I reserve my opinion tentang depa ni as in status agama , sebab i know depa ni from Pulau Bali . so....yups.

Quote mxsssgi81 21-7-2021 03:09 PM
Ohmaigad..abistu bagaimana nasib acik gomen yart bahrom nk caras bos die tu.. penat menjandakan diri pastu menggoda tayang body pakai bra tali merah..

Bos pulak dh kecut k***k takut kantoi ade scandal lain..
Quote ifanonline 21-7-2021 03:28 PM
JohnyEnglish replied at 21-7-2021 01:25 PM
ni namanya janda poreber kata @ifanonline

adat ini memberi peluang kpd andartu2 pulau jawa berkenaan...tahniah andartu2 jawa!
Quote Artemesiaa 21-7-2021 04:42 PM
Hukum adat mereka akan berat mereka masih berpegang earat akan adat dan budaya mereka.  Hukuman yang berbeza dari yang persekutuan.
Quote fatinandreanna 21-7-2021 08:36 PM
Baca artikel ni boleh je janda kawin semula. Janji jgn dgn lelaki dr 5 desa ni la. Nak kawin baru dgn lelaki luar. Mat Saleh ke, org Sumatra ke. Peraturan ni dibuat supaya xde gaduh2.
Quote fatinandreanna 21-7-2021 08:37 PM
mbhcsf replied at 21-7-2021 01:36 PM
depa ni  meletakkan customary law as first ( hukum adat)  , ye? Tapi  I reserve my opinion tentang d ...

Most probably Hindu. Different sect dr yg di India.

Lihat semua komen(20)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-2-2023 03:10 PM GMT+8 , Processed in 0.098839 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top