CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Dah Dibantu Minta Udang, Daging Pula! Suruh Kerja Tak Nak

10-7-2021 02:49 PM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 21266| Komen: 247|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: Di dalam kesusahan segelintir rakyat Malaysia yang terpaksa mengibarkan bendera putih, ada badan bukan kerajaan (NGO) atau orang persendirian yang akan datang membantu.


Di dalam kesusahan segelintir rakyat Malaysia yang terpaksa mengibarkan bendera putih, ada badan bukan kerajaan (NGO) atau orang persendirian yang akan datang membantu.

Bagaimanapun, ada juga insan yang tidak sedar diuntung meminta lebih dari yang sepatutnya. Sehinggakan mencemuh pula tukang memberi bantuan apabila kehendaknya tidak dipenuhi.

Hal ini lah yang dikongsikan oleh Ngo yang kemudiannya trending di media sosial.


Foto : FB


Menceritakan ada keluarga yang pernah dibantu, telah menghubunginya sekali lagi untuk mendapatkan bantuan berupa keperluan asas.

Memandangkan NGO tersebut mempunyai keluarga lain yang juga perlu dibantu, dia menawarkan pekerjaan dikebun dan akan dibayar RM100 bagi sehari.

Namun, ianya telah ditolak oleh wanita tersebut dengan alasan anaknya tidak biasa membuat kerja di kebun.

Foto : FB
Justeru, dia telah bertanya keperluan yang diperlukan keluarga tersebut. Alangkah terkejutnya apabila keperluan asas yang diperlukan oleh mereka begitu banyak.

Jadi, dia telah mencadangkan supaya wanita tersebut berusaha berniaga online, namun dibalas pula supaya jangan menyindir.

Foto : IG
Foto : Kota Melaka.com

Netizen turut mengecam tindakan wanita tersebut.


Jadi, apa pendapat anda dengan persepsi orang sebegini? Susah dan perlu dibantu atau jangan layan permintaannya? - CARI
1

Bagus
2

Marah
1

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (4 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • matbad

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote miznora 10-7-2021 02:57 PM
lucu pulak komen nk udang nk sotong g tangkap laut sana.
tp mmg betul pun mahal udang sotong daging sekarang. mintak pulak stok 2-3 minggu takkan daging sekilo cukup kan. satu kuarga 8 orang punya tekak
Quote MeghanK 10-7-2021 02:58 PM
baca pasal ni semalam kat fb..melampau betul nak makan tido berak cangkung je..yang jejantan dalam rumah tu semua spisis biawak hidup gemok gedempol ke
Quote akuchenta 10-7-2021 03:02 PM
Ada org nk bagi kerja xnak! Dh dapat barang free mana nk kerja. Dh bagus org nk tolong bagi kerja.

Dh la malas.
Ikan bilis pun sekilo minta!
Quote dua_chzy 10-7-2021 03:04 PM
Hehe.

Akak punya sekolah, keluarga pelajar majoriti B40.

Akak sudah cukup masak dengan perangai2 kufur nikmat sebegini.
Quote depresio 10-7-2021 03:07 PM
Aku pnh ada indon nak mintak pinjam rm50
Aku kata aku tak boleh bagi linjam tapi aku ada keje nak bagi
Ko nak duit ko datang buat keje skit je xsampai setemgah jam  aku bag rm50
Nk boleh dtg pon byk songeh
Quote matchstick 10-7-2021 03:08 PM
Aku nk beli udang utk diri sendiri pon pikir 2-3 kali..ni senang2 je mtk org sponsor udang utk 8 org mkn. Suruh kerja byk alasan. Miskin bandar mcm ni lah perangai..baik tolong yg betul2 miskin kt kmpg nun tak byk songeh..tak pun bantu ibu tunggal bela anak yatim, yg oku cacat angggota, bedridden etc
Quote airmineral 10-7-2021 03:10 PM
ikan bilis udang sotong ayam daging tu sume mahal woi
Quote hyie 10-7-2021 03:26 PM
bagi kat dia daging vavi 10kg je. Sesambil doakan semoga akak sekeluarga dimurahkan rezeki.
Quote imransulaiman 10-7-2021 03:36 PM
Cuba try test bagi family tu RM100. Suruh dia belanja sendiri beli barang dapur. Baru dia tau erti bersyukur
Quote salmon-suki 10-7-2021 03:36 PM
Senang citer,stop bg bantuan xde tentu hala mcm ni..pstu NGO or sapa2 y bg bantuan tu,stop laa upload msj peminta bantuan y entitled...maaf ckp ye,dah kalau permintaan merepek sgt,terus cut ckp xboleh bg tu..xyah ckp lebih2..skrg ni dh berebut2 plak org2 pemberi bantuan upload msj peminta bantuan y merepek2..

Yess,kita semua tahu waktu skrg,karens makin ramai..kalau nak bantu,bantu,kalau xnak bantu,xyah bantu..senang kan..rengsa ai tgk ramai plak y duk haplod benda2 mcm ni.. ntah niat y ikhlas tu kalau dah jd mcm ni,masih ada rasa ikhlas ke?hmmmmm..
Quote CikYaYaYa 10-7-2021 03:36 PM
perhhh  xsedar diri nie.. kalau org betoi2 susah xder nya meminta2 mcm nie. siap sotong udang daging lagii ko mintak.  org nak bagi keje ko xnak.  org macam nie xpatut tolong laa. biar je dia mereput
Quote sayawifenikmie 10-7-2021 03:38 PM
dua_chzy replied at 10-7-2021 03:04 PM
Hehe.

Akak punya sekolah, keluarga pelajar majoriti B40.



Sis  .... akak and kawan2 ada nak sedekah MILO + SUSU PEKAT ....  kalau dapat 20 keluarga kat sana ... sis bole bantu bagi ?

Quote dua_chzy 10-7-2021 03:45 PM
sayawifenikmie replied at 10-7-2021 03:38 PM
Sis  .... akak and kawan2 ada nak sedekah MILO + SUSU PEKAT ....  kalau dapat 20 keluarga kat  ...

Mahal kos pos. Bagi yang terdekat dulu kak.
Quote hukaloh 10-7-2021 03:51 PM
salmon-suki replied at 10-7-2021 03:36 PM
Senang citer,stop bg bantuan xde tentu hala mcm ni..pstu NGO or sapa2 y bg bantuan tu,stop laa uploa ...

Betul.aku soh keja dgn aku..ckp anak xda org jaga..padahal laki xkeja...nk pinjam 4k buat bela kambing...
Quote chiquititamichi 10-7-2021 03:55 PM
imransulaiman replied at 10-7-2021 03:36 PM
Cuba try test bagi family tu RM100. Suruh dia belanja sendiri beli barang dapur. Baru dia tau erti b ...

xde plak dia nak beli daging2...sah2 jantan tu g beli rokok..yg si anak g beli topup...nak mkn mintak kat org lagi.
Quote clarizsa 10-7-2021 03:56 PM
Ramai je cmni ngada2
Pastu yg asyiklaaa buat helah sbb nk umah free
Makin menjadi jadi plak i tgk kt fb
Mcm sengaja je berlakon merempat padahal ada je umah family la tanah pusaka laa
Tp dok laa berlakon konon umah xde tpksa dok bgsal reput pastu free je dpt umah puih laa
Meluat
Quote nakkomenjugak 10-7-2021 04:01 PM
wahhhhh curlllastttttt! main order2 barang macam kau yang bayar kannn? heheh pegi mampos sana
Quote belilies 10-7-2021 04:03 PM
Minta udang daging tu sekali baca roti pun dia letak gardenia
Quote umbut 10-7-2021 04:06 PM
Biar miskin tapi rajin... Ni miskin+pemalas.. Pastu dengki ngan org kaya.. Bising2 ckp kerajaan dan org ramai x nak bantu... Phuiiii..

Lihat semua komen(247)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 12:05 PM GMT+8 , Processed in 0.085200 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top