CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Anak Lambat Bercakap Akibat Gajet, Mia Ahmad Menyesal Tak Sudah

3-7-2021 04:36 PM| Diterbitkan: Cari-Saiful| Dilihat: 9540| Komen: 80|Original author: Oleh: Saiful

Description: Mia Ahmad mendedahkan anak sulungnya, Sayf Issa yang kini berusia 3 tahu mengalami masalah lambat bercakap sejak setahun lepas.
Mia Ahmad mendedahkan anak sulungnya,  Sayf Issa yang kini berusia 3 tahu mengalami masalah lambat bercakap sejak setahun lepas.

Kata Mia atau nama sebenarnya Samihah Ahmad Baderi, penggunaan gajet yang kerap terhadapa anknya adalah punca utama kepada masalah tersebut.


Foto: IG


"Saya akui kesilapan. Ketika itu saya cuma fikirkan diri saya sahaja dan mula perkenalkan 'screen time' dengan kerap pada Issa."

"Kepada ibu bapa tolong kurangkan penggunaan gajet. Saya tahu ramai yang terkesan dengan pandemik ini dan mengambil jalan singkat untuk bagi anak-anak menggunakan gajet. Tolong pantau apa yang anak tengok dan berapa jam mereka menghadap skrin. Apabila berikan mereka masa dengan gajet pastikan anda ada dan menonton bersama.


"Saya bercakap melalui pengalaman yang mungkin ramai tak tahu. Kesan daripada saya dedahkan Issa 'screen time' seawal bayi menyebabkan dia mengalami masalah lambat bercakap, fokus mudah teralih dan mempunyai masalah kemahiran sosial," katanya.




Namun Mia bersyukur keadaan anaknya menunjukkan peningkatan yang baik.

"Itu dahulu iaitu setahun yang lalu. Alhamdulillah dengan izin Allah SWT, Issa menunjukkn progres yang sangat baik. Dia mula bercakap, berinteraksi dan mengatasi hampir semua masalah yang ada sebelum ini. Minta doakan kesembuhan sepenuhnya buat Issa ya."



Semoga menjadi iktibar kepada ibu bapa di luar sana. -CARI


Bagus

Marah
1

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (1 people)

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Carcosa 3-7-2021 05:18 PM
Seawal brp bulan dia kasi anak dia gadget?
Quote dudaberhias 3-7-2021 05:20 PM
nauzubillah min zalik punya la tahap kesenduan...

iols sampai terlupa kewujudan beliau di muka bhumi hinnie...
betul2 baru keluar daripada gua kokdiang atau fox cave (gua musang)...
Quote slyfynx 3-7-2021 05:29 PM
Die ni bukan yang ade kes hampir bercerai ke hari tu?
Ke aku salah orang
Quote naina 3-7-2021 05:35 PM
Laaa..maknya kerja ke? Rasanya Mia ni takda lah top sangat. Tak risau mata anak rosak ke ngadap hp je. Aku risau betol sejak pdpr tahun ni la anak aku asikla dengan hp. Sejak dah ada gajet lebih ni. Adui. Kena selalu pantau dan tegur. Aku selalu suruh stop dan pergi main dekat luar tengok Pokok2 hijau. Risau mata rabun cepat je.
Quote ninnamina 3-7-2021 05:35 PM
2 tahun 8 bulan cakap 2 perkataan dah dikira speech delay dah ek?
Quote raihaneem 3-7-2021 05:48 PM
Alhamdulillah...mak yg peka..tkpa mia..all the best dlm membesarkan anak2
Quote raihaneem 3-7-2021 05:54 PM
ninnamina: 2 tahun 8 bulan cakap 2 perkataan dah dikira speech delay dah ek?


Ntah sis..nurse dulu ckp..( masa checkup ank) usia 1 tahub 6-8 bln..at least ckp 2 suku kata. Usia 2 tahun..at least..3 suku kata atau dpt ckp " nak susu".."nak makan"..

Ank saya dulu lmbt ckp..usia 2 tahun baru boleh ckp 2 suku kata..mmg depa refer ke speech therapy. Tp tk bawa p pun..sbb lepas tu..terus ckp elok ..tkdak pelat apa..

Yg penti g p check doktor utk pastikan ank tak autism, adhd ka lembam ka..
Quote jiwakacau06 3-7-2021 06:23 PM
ninnamina replied at 3-7-2021 05:35 PM
2 tahun 8 bulan cakap 2 perkataan dah dikira speech delay dah ek?

mungkin pelat atau bunyi xclear...byk tunjuk2 je...
Quote TomyamPuteh 3-7-2021 06:23 PM
Korang tu yg malas nk bercakap dgn anak.Nk salahkan gajet pulak.
Quote Nana_Man 3-7-2021 06:42 PM
Anak aku tak main gadget pun speech delay jgk. Lepas antar therapy baru ok. Lepas pandai ckp baru bagi main gadget pasal bila dia main online game ngan abg kakak dia, mulut dia will be non stop talking. But we limit his screen time.
Quote Mulotkoyak 3-7-2021 07:20 PM
Same kes ngn bdk opis... Anak die xnk ckp skali baru tahu anak dia bercakap english.  Xreti ckp melayu. Walhal mak dia sepatah haram xtau bhs English. Oleh sbb itu mak die kne gigih kn diri bljr English ko.
Quote Mulotkoyak 3-7-2021 07:23 PM
Aku xfhm iklan ni mengganggu nk type and menutupi ruang. Smp xbole penghantaran kome.  Mane skuad mcari ni. Tlg check sikit korg pnye iklan ni. Slalu menempel di tempat yg bkn2. Dh la sign close pun xde. Aduyaiii...
Quote ellejo 3-7-2021 07:33 PM
anak aku tak dibagi gejet pun tak bercakap.
dari lahir, menangis pun takde bunyik. naik risau kitorang.  ingat bisu. hantar terapi pun tak mau. entah bagaimana, dihantar duduk kampung mau pulak dia bercakap.

bila kita ngadu kat org, dituduhnya kita bagi gejet 24jam. mencikla.
Quote pinkzara 3-7-2021 07:57 PM
Saja nak create topik. Takde maknanya nya Mia oii.. Anak kita ngadap YouTube 2bln masa MCO lepas, dah blh speaking dah. Umur dia masa tu 3thn.
Thn ni lagi byk ceritanya. Berfikir pun dlm BI.
Bagi anak tgk pingu ke... Kalau pingu tu betul la.. Takde suara.
Quote bintangct 3-7-2021 08:21 PM
lebih kurang mcm jebat jayden je.. recently mcm baru elok skit cakap sb apak dia rajin melayan cakap
Quote Tinot7 3-7-2021 08:22 PM
Tomeynya anak2 dia..

Quote cik_ingeniare 3-7-2021 08:25 PM
Macam kakak meols anak lelaki dia dah nak masuk 4 tahun bercakap bahasa isyarat lagi. Tp mak ayah meols yg jaga. Lepas masukkan ke play school terus boleh cakap.. maybe dia nak kawan bersembang
Quote cm_vungtau 3-7-2021 08:39 PM
Samihah? Adoi tak beragak jadi Mia.
Quote LadyCarefree 3-7-2021 08:41 PM
Laaaa baru tau ke it is detrimental to a kid's development kalau asyik tengok YT saja. Now pun iols perasan ada anak retis yg asyik ngadap YT beza betul dgn babies retis lain yg agak sama umur. Other babies seem more active and happy. And boleh ada good interaction dengan orang. Hehe

Lihat semua komen(80)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2021 11:51 PM GMT+8 , Processed in 0.085224 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top