CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Azmin Ali Setuju Kilang Bukan Masalah Kes Baru Covid-19

2-7-2021 03:35 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 9814| Komen: 76

Description: Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Mohamed Azmin Ali menunjukkan tanda-tanda tidak setuju dengan gesaan supaya lebih banyak kilang ditutup untuk mengekang penyebaran Covid-19.
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Mohamed Azmin Ali menunjukkan tanda-tanda tidak setuju dengan gesaan supaya lebih banyak kilang ditutup untuk mengekang penyebaran Covid-19.



Foto: Malaysiakini.com

Malam tadi, Azmin menyokong pengguna Twitter @ravin_surandran yang mengatakan kebanyakan kes Covid-19 baru hasil penyebaran "secara rawak" dan bukan dari kilang.

"Kita perlu terbuka sebanyak mungkin. Banyak orang tidak mendapatkan fakta mereka dengan betul. Kilang bukan masalahnya," tulis @ravin_surandran, yang kemudian dibalas Azmin,"tepat sekali."



Dua jam kemudian, Azmin kembali ke Twitter, kali ini memetik Dr David Nabarro, Utusan Khas mengenai Covid-19 untuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), berkata WHO tidak menganjurkan penutupan, kecuali sebagai jalan terakhir untuk membeli masa.

Sebagai gantinya, menurut Azmin pendekatan "pragmatik" dan "fleksibel" untuk menangani wabak itu perlu diambil.

"WHO telah memberi amaran kepada ekonomi dunia agar tidak mengalami kerugian akibat kerosakan ekonomi yang melampau, terutama yang mempengaruhi mereka yang berpendapatan rendah.

"Pada saat yang sama, kerajaan tetap teguh untuk mempercepat vaksinasi rakyat, terutama untuk kelompok yang paling rentan. Imuniti kelompok adalah jalan ke hadapan," tulis Azmin.



Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) kini menjalankan sistem pengurusan pintar Covid-19 (Cims 3.0) yang memeriksa permohonan oleh syarikat yang ingin beroperasi semasa "PKP penuh", yang bermula pada 1 Jun.

Miti juga menjalankan program untuk mempercepat vaksinasi bagi mereka di sektor perkilangan.

Ciapan Azmin muncul beberapa jam selepas Putrajaya mengumumkan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) di banyak bahagian Lembah Klang, mulai esok.

Antara lain, peraturan baru akan menyebabkan banyak pengilang terpaksa menangguhkan operasi, kerana hanya pengeluaran makanan, ubat-ubatan, dan peralatan keselamatan sahaja yang diizinkan beroperasi.

Pada 28 Jun, Azmin mendakwa sektor pembuatan menyumbang paling banyak pun, hanya 10 peratus untuk kes baru Covid-19. -CARI

Sumber: Malaysiakini

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (1 people)

  • Bosan

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mejaputih 2-7-2021 03:21 PM
Quote MontanaHannah 2-7-2021 03:23 PM
Bini azmin kata dia makan nasi dengan telur dan kicap sahaja dah cukup .

Tp bini dia tahu ke tidak azmin ni tokak telur Haziq sampai jadi telur  kemuruk 2 biji ???
[youtube]JZPX27uKjU4[/youtube]
Quote MontanaHannah 2-7-2021 03:24 PM
Azmin ni dalam diam dia melawan sebab itu dia boleh pergi jauhhh dalam politik


hari ini boss dia  hanya pembangkang dia dah kedepan jadi menteri

dulu masa jaid kuli ,ramai org kata dia jual bughit bini dia



Quote sharlenetexas 2-7-2021 03:36 PM
Ko sekolah tak? Ko pass srp tak?
Quote sharlenetexas 2-7-2021 03:36 PM
MontanaHannah replied at 2-7-2021 03:24 PM
Azmin ni dalam diam dia melawan sebab itu dia boleh pergi jauhhh dalam politik



Jual kat sape?
Quote hashashes 2-7-2021 03:39 PM
MontanaHannah replied at 2-7-2021 03:23 PM
Bini azmin kata dia makan nasi dengan telur dan kicap sahaja dah cukup .

Tp bini dia tahu ke tida ...

Azmin top ke bottom
Quote dodolgemok 2-7-2021 03:40 PM
MB Selangor dan DG KKM sendiri akui yg kilang adalah majority kluster sekarang ni. Kau pulak boleh bodoh2 tolak perkara ni? Hoi s*al sempudal! Bila kau nak mampos kena covid??!
Quote EJALTI 2-7-2021 03:40 PM

Iols tolong jawabkan....rumours, jual kat Nuar Penjubur...and rumours jugak yg salah satu anak Azmin adalah anak Nuar Penjubur dgn Shamshida
Quote EJALTI 2-7-2021 03:41 PM

dari bideo yg kuhnun2nya tak jelas wajah Azmin tuh, iols speku Azmin bottom
Quote Skuau 2-7-2021 03:41 PM
'KLUSTER TEMPAT KERJA'...tu amende?????
Quote sharlenetexas 2-7-2021 03:42 PM
EJALTI replied at 2-7-2021 03:40 PM
Iols tolong jawabkan....rumours, jual kat Nuar Penjubur...and rumours jugak yg salah satu anak Azm ...

Kisah silam zaman reformasi?
Quote dess402 2-7-2021 03:42 PM
Hanya 9%. ??  Bodo ya amat .
Itu yg kkm bagi tu statistik la bodo .


Quote otai_g 2-7-2021 03:43 PM
Apa2 la jemin. Tp x kisah la sama ada btl  atau salah, someone perlu dipersalahkan utk apa yg terjadi. Alah mcm ko br smlm hidup kat msia ni.
Mcm sblm2 ni, anwar ibrahim, pastu najib. Hah skrg turn ko lah. Anggap je la tu harga yg perlu dibayar bila terlibat politik ni.
Quote Buritan 2-7-2021 03:43 PM
dodolgemok replied at 2-7-2021 03:40 PM
MB Selangor dan DG KKM sendiri akui yg kilang adalah majority kluster sekarang ni. Kau pulak boleh b ...

Aku aminnnkan doa ko...
Quote EJALTI 2-7-2021 03:46 PM
sharlenetexas replied at 2-7-2021 07:42 AM
Kisah silam zaman reformasi?

yessssssss.....I dapat tahu pun dari kakak sepupu aka ex tegar peminat Nuar Penjubur.
Quote Kurex 2-7-2021 03:59 PM
Pantekkkkk kau la jemin bottom
Quote Cassieopeia 2-7-2021 04:04 PM
Tolongla sape2 pun naik jgn lantik dia ni jd menteri. Jgn votepun dia ni nti
Quote nazzse 2-7-2021 04:06 PM
dodolgemok replied at 2-7-2021 07:40 AM
MB Selangor dan DG KKM sendiri akui yg kilang adalah majority kluster sekarang ni. Kau pulak boleh b ...


Tolong lempang sikit keluarga ni. Daripada bapak ke pakcik ke anak sama tolol.
Quote awanearisu 2-7-2021 04:06 PM
Oleh kerana YB amat rajin turun padang, kita cadangkan agar YB menjalankan kebajikan membersihkan lantai beberapa kilang yang sedang beroperasi pula selepas ini. Harap YB diberikan keberanian yang tak berbelah bahagi.

Lihat semua komen(76)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

11-8-2022 01:22 PM GMT+8 , Processed in 0.097958 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top