CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Pilihan Stesen TV, Penerbit Dan Pengarah- Dah 13 Tahun, Nazim Othman Tetap Laku Keras

2-7-2021 02:32 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 4787| Komen: 25

Description: Pembabitan selama 13 dalam bidang lakonan berjaya meletakkan nama dan kerjaya Nazim Othman dalam kelas tersendiri.
Pembabitan selama 13 dalam bidang lakonan berjaya meletakkan nama dan kerjaya Nazim Othman dalam kelas tersendiri.

Walaupun pelakon baharu dan muda muncul bersilih ganti, Nazim, 37, atau nama sebenarnya Nushrul Alif Othman masih menjadi pilihan stesen TV, penerbit dan pengarah untuk bekerjasama dengannya.


Malah, seiring kematangan usianya, begitu juga watak yang diberikan apabila dia berjaya dilakonkan dengan baik sehingga menjadi buah mulut peminat dan sohor kini di laman sosial.

Foto: IG


Namun, sebagus mana pun pujian dilemparkan pada dirinya, setinggi mana pun kedudukannya hari ini, Nazim yang kini muncul menerusi drama Ratu Tun Pen, setiap Isnin hingga Khamis, jam 11 malam di saluran Astro Ria tidak pernah menganggap dirinya pelakon senior apabila setiap kali bekerjasama dengan pelakon baharu.


Bagi Nazim, biarpun menerusi drama arahan Azman Yahya (Jinggo) terbitan JS Pictures Sdn Bhd itu dia paling senior dalam kalangan pelakon utama, itu bukan kelebihan buat dirinya.

"Kalau nak cakap mengenai 'seniority' tak rasa pun dalam drama ini. Tak fikir langsung pun mengenai pelakon senior atau junior. Kami lebih fokus kepada watak masing-masing.

"Kalau nak kata susah atau senang bekerja dengan mereka, bagi saya sangat senang. Sebab masing-masing tahu karakter yang perlu ditonjolkan. Apa kehendak karakter untuk setiap watak. Kiranya semua sibuk 'gali' bahagian masing-masing. Jadi, apabila disatukan dalam babak, kami selesa untuk bekerjasama," katanya.



Berkongsi mengenai kehadiran dan beberapa isu yang hangat diperkatakan membabitkan pelakon baharu di lokasi penggambaran, Nazim yang melakonkan watak Arief dalam Ratu Ten Pin mempunyai pendapat tersendiri.

"Perkara ini subjektif. Macam saya pernah baharu, kita tahu baharu dan tidak ada persediaan awal maksudnya dari segi pendidikan formal dalam bidang seni. Jadi kena belajar sendiri. Ada orang belajar cepat, ada lambat. Tapi sama ada seseorang itu dia ada pendidikan formal dalam lakonan, atau tidak, apabila dia masuk, sama saja.

"Apabila masuk bidang ini kita dalam praktikal. Teori adalah teori. Praktikal dalam situasi sebenar penggambaran adalah berbeza. Bagi saya, kalau pelakon baharu itu komited, betul-betul ikhlas, dia masuk dalam bidang ini sebab minat berlakon, saya berasa keikhlasan dia orang akan nampak melalui hasil kerja dia. Apabila kita ikhlas, tak tahu akan sentiasa bertanya, mengkaji, apakah yang diperlukan dalam bidang in dan apakah diperlukan untuk menjadi pelakon. Sambil melalui proses awal, proses itu berjalan, sambil itu kita menggali.



Dalam erti kata lain serampang dua mata.

"Sebab, nak dapatkan peluang untuk masuk bidang ini, diakui sekarang lebih mudah dengan adanya media sosial dan banyak lagi. Kalau dulu susah, kena pergi beratus uji bakat, baharu melekat lima drama. Masa zaman dulu, kena gigih pergi uji bakat. Menggigil tu perkara biasa. Tapi itu semua membentuk integriti atau kekuatan semangat pelakon itu sendiri. Jadi, apabila dapat peluang, alhamdulillah," katanya.

Menurut Nazim, apa yang penting dan perlu ada pada semua pelakon baharu adalah komitmen dan disiplin dalam bekerja.

"Saya gembira dengan pelakon baharu, sebab pernah berada di posisi itu. Tapi apabila dapat peluang itu kena hargai. Kena komited, masuk bidang ini bukan untuk main-main. Nak main-main baik tak perlu, sebab ramai lagi nak masuk. Kalau dia betul-betul seorang pelakon baharu komited, alhamdulillah teruskan saja.



"Kita memang perlukan pelapis. Sampai bila nak ada muka sama di kaca TV. Macam saya, tak lama lagi dah tidak ada. Dah hujung nyawa orang kata. Jadi, pelapis kena ada. Sama ada dia datang dari seseorang yang ada pendidikan formal lakonan atau tidak, lagi penting adalah komitmen.

"Kalau dia ada pendidikan itu tapi tak berdisiplin, dalam realiti punya situasi apabila dalam penggambaran, tak boleh pergi juga," katanya.

Selain Nazim, drama Ratu Ten Pin menampilkan pelakon Elisya Sandha, Syaidatul Afifah, Fify Azmi, Sheila Rusly, Hazeeq Dean, Nasz Sally, Eizlan Yusof, Aleeza Kasim, Esma Daniel dan Lisdawati.

Pernah mencuba dalam bidang nyanyian dengan melancarkan beberapa single, Nazim mengakui dia lebih selesa dikenali sebagai pelakon.


Malah, Nazim juga mengambil pendekatan untuk tidak berkongsi sesuatu perkara yang sedang dalam perancangan kerana bimbang tidak menjadi jika ia sudah hebahkan lebih awal.

"Tidaklah nak kata hidup mati dengan lakonan. Kita ini biarlah orang nampak apa yang ada saja. Sekarang ini saya nak tonjolkan, biar orang tahu saya adalah pelakon. Kalau orang tanya, Nazim penyanyi ka? Dia bukan penyanyi walaupun pernah cuba tapi tak boleh pergi. Jadi saya selesa dikenali sebagai pelakon. Alhamdulillah, rezeki dalam bidang ini dipermudahkan dan dilancarkan.

"Mungkin orang nampak komitmen saya. Orang nampak kesungguhan dalam kerja saya buat. Sebab industri kita kecil saja. Orang akan bercakap mengenai perkara sama, pro dan kontra. Tapi kalau hujung-hujung orang panggil kita juga maksudnya ada sesuatu yang kita buat dengan betul. Jadi saya ambil ini sebagai satu perkara positif.



"Alhamdulillah, buat masa ini rezeki masih lancar. Untuk masa depan, apabila perkara itu sudah sedia dan ada transisi ke arah lain, saya akan hebahkan. Sekarang fokus utama adalah lakonan. Dulu zaman muda, perkara belum menjadi kita teruja nak kongsi. Tapi apabila sedang merancang dan kongsi kepada umum, secara psikologinya akan membantutkan semangat untuk 'go on'. Saya belajar dari kesilapan dulu. Selepas itu, perkara itu tak menjadi. Jadi untuk kali ini dan masa depan, saya percaya perkara ini apabila sudah jalan baru kongsi. Lain orang lain cara, ini cara saya," katanya.

Dalam masa sama, Nazim bersyukur apabila keberadaannya sehingga kini masih diterima baik oleh semua pihak.



"Buat masa ini biarlah orang kenal saya sebagai pelakon. Saya bersyukur dan berterima kasih sebab masih lagi diterima bukan saja di stesen TV, tapi juga dalam kalangan penerbit, penonton dan penyokong," katanya.-CARI

Sumber: Harian Metro

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Fjnaja 2-7-2021 02:51 PM
Ok la berlakon x kayu. Cuma memek mula kdg over nau
Quote cicicumel 2-7-2021 02:59 PM
Lama2 muka dia dah seiras Cikgu Jefri yg pondan tu tp skrg dh insaf...
Quote sfrnna 2-7-2021 03:08 PM
Dia ni dalam IG macam helok. Tengok kat TV sekepam kepamnya
Quote krustykrab 2-7-2021 03:09 PM
Kalau dia jd hero aku mmg x tgk...
Quote doubleharmonic 2-7-2021 03:14 PM
ko ni harapkan filter jah nak bagi muka persis kpop kan? ko tengok muka ori ko ni masa dalam cindai kepam belemoih ya hamat

Quote helicornia 2-7-2021 03:14 PM
ok la tu murah rezeki.maybe sbb dia tk byk kerenah, tkde masalah disiplin
Quote nakkomenjugak 2-7-2021 03:18 PM
mohon buat pencerahan bibir yach
Quote isbritneybich 2-7-2021 04:03 PM
kalau badan tu tak sado boleh tak jangan nak buat posing terlentang macam tu? yih geli la
Quote dudaberhias 2-7-2021 04:08 PM
nauzubillah min zalik...

pengarah dan penerbit ni semua bodoh ke...

kami dah kata kami nak laki yang herlokkkk, tinggi, kulit licin mulus dan laki straight jadi hero...

tak nak la gayah2 bottom macam nazimah dan iqramina ni... lepastu mekap2 bagai siap contour2.... tak selera dik oiii

terbayang macam bella dulu kalau tengok hero gegayah ni berlakon...
katanya bila malam2 bella dalam position menonggeng menanti di tusuk...
rupa2 nya nazimah pun dok menonggeng sama dekat sebelah...

Terkejut bella, no wonder dok menonggeng kehausan hingga ke subuh, rupanya nazimah pun menonggeng sekali di sebelah.
Quote dudaberhias 2-7-2021 04:11 PM
isbritneybich replied at 2-7-2021 04:03 PM
kalau badan tu tak sado boleh tak jangan nak buat posing terlentang macam tu? yih geli la

kalau sado pun... aura kegayahan heols memancar2 kaka... sebab confirm dia dok berpondesyen bagai siap otot2 dia pun dia pergi contour...
berjam2 dok mekap dan contour otot mengalahkan pompuan dan nekta dari istana kokdiang



Quote isbritneybich 2-7-2021 04:15 PM
dudaberhias replied at 2-7-2021 04:11 PM
kalau sado pun... aura kegayahan heols memancar2 kaka... sebab confirm dia dok berpondesyen bagai  ...

time putih memang silau double rainbow bagai. masalahnya time hitam kepam dalam cindai kat atas tu pun masih nampak pengkid. camne??
Quote Pak.dolla 2-7-2021 04:40 PM
patutlah kat tv semua channel muka dia keluar..padahal lakonan kayu dgn memek muka itu je
Quote TomyamPuteh 2-7-2021 11:43 PM
Perlu ku akui nazim kt luar mmg elok sbb penah nmpk. Secukup rasa la kata org.
Quote salmon-suki 3-7-2021 12:02 AM
Geli tgk dia ni...xtaw knp
Quote HappyGumbira 3-7-2021 12:48 AM
dudaberhias replied at 2-7-2021 04:11 PM
kalau sado pun... aura kegayahan heols memancar2 kaka... sebab confirm dia dok berpondesyen bagai  ...

setuju uols. tebal nau foundationnya.. kalah pelakon ppuan
Quote aammyy 3-7-2021 03:03 AM
Wtf nama betul dia??

Btw dia dulu rasanya berlakon lagi okay tapi sejak jadi korea celup, dia mcm nk cover macho. Tak feel langsung.
Quote Perawankota 3-7-2021 04:20 AM
Jumpa dia kt laundry kt area umah sebelum ni.. Sorg2 je Tgh2 mlm.. Satu luggage besar tu dia membasuh baju.. OK lah.. Nak kata hensem Sgt tu idoklah
Quote I.K.A888990 3-7-2021 06:51 AM
duda terhot ke dia ni skrg???
btw mmg lakonan dia best
Quote wirazam 3-7-2021 07:00 AM
Disiplin dia mmg ok kot..tu yg stesen TV dan penerbit suka...lagipun tak ramai sgt pelakon lelaki yg bujang, ada rupa dan berbakat....produk hero remaja pun tak berapa nak ada market sgt lepas fattah, fattah pun lepas kawin, mcm jatuh dah popularity...hopefully  si nazim kunci sangkar kemas2 ye..jgn biar bird terlepas hahaha

Lihat semua komen(25)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-8-2022 05:46 AM GMT+8 , Processed in 0.082941 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top