CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

"JAKIM Perlu Keluar Dari Sini!"-Alicia Amin

1-7-2021 05:31 PM| Diterbitkan: Cari-Saiful| Dilihat: 20853| Komen: 132|Original author: Oleh: Saiful

Description: Alicia Amin tak setuju dengan tindakan Menteri Hal Ehwal Agama, Datuk Zulkifli Mohamad al-Bakri menempatkan pegawai JAKIM untuk membantu menangani masalah kemurungan yang dihadapi oleh pesakit mental ...
Alicia Amin tak setuju dengan tindakan Menteri Hal Ehwal Agama, Datuk Zulkifli Mohamad al-Bakri menempatkan pegawai JAKIM untuk membantu menangani masalah kemurungan yang dihadapi oleh pesakit mental di hospital.


Foto: IG

Model dan pelakon ini kata lebih baik peruntukan wang tersebut digunakan untuk menyediakan fasiliti yang lebih baik untuk kebajikan pesakit.



"Anda boleh gunakan wang yang diperuntukkan untuk menyediakan fasiliti kesihatan mental, kebajikan, orang dapat bangkit berdiri di atas kaki sendiri," tulisnya melalui Instagram.


via: Murai.my

Alicia juga kata yang pesakit mental memerlukan khidmat terapi, penyelesaian hidup dan perubatan, bukannya pegawai JAKIM.

"Orang yang mengalami masalah mental memerlukan terapi tingkah laku kognitif (CBT), penyelesaian kehidupan dan kebanyakan kes memerlukan perubatan.  JAKIM perlu keluar dari sini."


via: Murai.my

Masing-masing ada pendapat sendiri kan.Jadi anda sama pendapat dengan Alicia ke? -CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mawardia 1-7-2021 05:52 PM
Alicia semestinya melantun bila dgr apa2 perkhabaran mengenai 'pegawai jabatan agama' kan.
Quote eniliana 1-7-2021 05:54 PM
hang tak suka org jakim, hang tak payah jumpa...
hang sapa nak suruh orang get out bagai... kuman
Quote emera 1-7-2021 05:57 PM
Anjing putih kelabu kau tu comey laa
Quote Firis 1-7-2021 06:04 PM
emera replied at 1-7-2021 05:57 PM
Anjing putih kelabu kau tu comey laa

Teringat movie twilight
Quote Fazzbulous 1-7-2021 06:06 PM
Halah halah..poyo naw acik ni..
Quote marla69 1-7-2021 06:15 PM
I was wondering..free thinkers ker mereka ni(
Quote CatMiow 1-7-2021 06:17 PM
Lebih baik diberi pada yg pakar, tak yakin dengan pegawai Jakim biasa2 melainkan dorng ada kemahiran dalan bidang kaunseling.
Quote Rogue98 1-7-2021 06:25 PM
Hahaha....takut lah tu...
Quote MFR_IN 1-7-2021 06:26 PM
padahal die yg mental..anti betul dengan Jakim eh..haha
Quote Guccibamboo 1-7-2021 06:30 PM
I bukan nak sokong Alicia ...tp pegawai jakim tu well trained x tackle masalah mental health?, Sorry to say.....ramai ustaz & ustazah yg judgmental......harapnye mmg yg terlatih & baik ditempatkan....
Quote belacan_gurl 1-7-2021 06:31 PM
CatMiow replied at 1-7-2021 06:17 PM
Lebih baik diberi pada yg pakar, tak yakin dengan pegawai Jakim biasa2 melainkan dorng ada kemahiran ...

Sama ...sbb masing2 ada kemahiran tersendiri..  bukan nak menidakkan kebaikan ustaz2 nih tapi mental semua kita xleh buat main
Quote dudaberhias 1-7-2021 06:35 PM
Tapi iols sokong je apa dia kata. Betul what?
Memang la dia urban liberal dan kelam, iols pun gerliewww tengok rhoper dia. Tapi uols semua pernah rasa kemurungan, pernah rasa stress. Agak2 panggil pegawai jakim selesai ke masalah uols? Confirm la TAK.

Memang betul apa Jakim patut sibul hal kebajikan, pergi la rajin2 sikit rumah asnaf bantu. Ni masalahnya orang lapor ke apa semua tak layak. Nak kena tunggu orang tu tinggal sehelai sepinggang baru deorang luluskan.

Ada yang bagus memang bagus sangat2 dan baik sangat2 sampai harini orang kenang orang tu. Tapi kalau yang malas tu ambil zakat pun muka hauk. Senyum pun tidak.
Quote 4cupcakes 1-7-2021 06:36 PM
Eh.. Eh.. Makcik ni! Perlu ke aku sokong statement dia ni? Aku rasa better 160 org pegawai jakim tu ditempatkan kat umah si hangrii ni.. Sgt2 perlu didikan agama yg sewajarnya
Quote 4cupcakes 1-7-2021 06:38 PM
For me ok je.. Pegawai2 jakim ni sebagai sokongan utk input rohani.. Pakar2 of cos mesti masih ade kat hospital tu.. Nama pon hospital kan.. Bukan masjid
Quote Mulotkoyak 1-7-2021 06:52 PM
Silap haribulan istaz ustazah byk bg tazkirah... Org nk naikkan semangat jati diri.. Sibuk suh dkt kan dgn tuhan... Mmg laaa itu salah satu utk kepercayaan. Tp in terms nk selesaikan org yg dh abis ikhtiar tu bagaimana pulak...?
Quote CatMiow 1-7-2021 06:54 PM
belacan_gurl replied at 1-7-2021 06:31 PM
Sama ...sbb masing2 ada kemahiran tersendiri..  bukan nak menidakkan kebaikan ustaz2 nih tapi ment ...

Tu la, sebab yg kaunselor ni mesti ada belajar saikologi. Bukan nak menolak bulat2, tapi biar yg ada asas dan kurang judgemntal.
Quote sleepandream 1-7-2021 06:58 PM
mufti2 and jakim takde keluar statement ke pasal cubaan menipu timbalan speaker berpesta makan2 durian haritu? tegur2 la jugak tang tu
Quote nakkomenjugak 1-7-2021 07:02 PM
dalam pada masa iols almost setuju, uols pun boleh migrate negara western cek cia. negara ni sedehhhh cek ciaaa.
Quote Kurex 1-7-2021 07:04 PM
Apa2 pakaian yg melekat dekat badan kau automatik nampak murah. Mungkin sebab kau ni nampak berdaki, berkerak & mula takde nilai komersial kot

Lihat semua komen(132)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-5-2022 10:40 AM GMT+8 , Processed in 0.171747 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top