CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

"Kenapa Kena, Tempat Lain-lain Pulak Tu" - Fizi Ali Hairan Asyik Kena Bisul

1-7-2021 05:56 PM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 6347| Komen: 61|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: "Sejak umur meningkat 30an ni kerap sangat kena bisul..pernah sampai kena tahan wad operation." Foto :




"Sejak umur meningkat 30an ni kerap sangat kena bisul..pernah sampai kena tahan wad operation."

Penyampai radio Suria FM, Fizi Ali menerusi laman Instagramnya memberitahu yang dia sukar melakukan aktiviti harian kerana kerap mendapat bisul.

Sebelum ini, dia pernah mendapat bisul besar sehingga terpaksa di bedah, baru pulih. Firasatnya, itu adalah bisul terakhir yang terpaksa dihadapinya, namun beberapa hari kemudian, dia terpaksa menerima ujian sekali lagi apabila bisul besar muncul di kaki, ketiak dan peha sehingga menyukarkannya untuk bekerja.


Foto : IG
Menurutnya lagi, dia buntu apabila kerap mendapat penyakit itu dan ada pendapat menyatakan mungkin kerana dia suka menikmati makanan laut atau pun darahnya kotor.

"Entah la..sesiapa yang tau atau ada pengalaman macam saya boleh tolong share tak..macam mana nak rawat atau cara supaya tak kena dah bisul ni..tak tahan dah."

Foto : IG


Suami kepada pelakon Shakila Koriri ini pernah dimasukkan hospital kerana mengalami demam panas akibat bisul (jang Andkitan kuman).

Menerusi laporan portal Mstar, Fizi akan mencuba rawatan bekam terlebih dahulu sebelum membuat keputusan berjumpa doktor.

"Saya ada beberapa kerja yang perlu diselesaikan. Kalau makin teruk, saya akan ke hospital dan mungkin buat pemeriksaan penuh."

Foto : IG

Pengikutnya di Instagram turut memberikan beberapa petua seperti letak tahi hidung pada bisul, ludah dan pelbagai lagi idea pelik. Anda ada pengalaman dinaiki bisul? Kongsikan dengan kami. - CARI


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ImpianSeroja 1-7-2021 03:01 PM
Sbg penyampai radio..iolls rasa fizi ni ok..x ober
Quote KucingBiru 1-7-2021 03:15 PM
Bisul ni selalu sebab infection dalam darah, buang satu tempat, next keluar lagi tempat lain.

Cer try Bekam 2-3 round. Kawan iolss ada buat bekam, dah elok masalah bisul heols.

Quote manehnya 1-7-2021 03:17 PM
Siannya, cer amalkan minum jus nenas
Quote makneng 1-7-2021 03:18 PM
Smlm baru lalu kat ig feed, dia up gambo lama bini dia.. Lain bebenau ghopenye.. Utk x OT, mak pernah kena bisul sampai kena korek keluar dgn nurse. Sakit sia.
Quote imanjannah 1-7-2021 03:19 PM
klu gula dlm badan x terkawal pun boleh jadi bisul
Quote md_nana 1-7-2021 03:37 PM
KucingBiru replied at 1-7-2021 03:15 PM
Bisul ni selalu sebab infection dalam darah, buang satu tempat, next keluar lagi tempat lain.

Cer ...

ada org area tempat aku ni, 1 family jenis mudah kena bisul. kdg2 dekat faraj pun kena. seksanya dia cerita. lepas tu ada sorg org tua ni ckp, family diorg x blh mkn jantung pisang. itu pantangnya tp aku dgr je laa. padahal aku dpt rasakan kerana darah.
Quote Fly_over 1-7-2021 03:41 PM
Kesiannya... Sakit weiii.. panas tempat kena bisul tu.
Quote belacan_gurl 1-7-2021 03:45 PM
Pernah terkena bisul kat ketiak...Allah azabnya...xleh tutup langsung ketiak tu...nak pakai deodorant apatah lagi ...tp syukurla kena masa pkp ..so org tmpt keja aku xdela merasa azab ketiak x pakai deodorant hahahaha jenuu tenyeh dgn bawang putih..sampai nmpk mata warna putih tu terus aku panaskan pisau cungkil hahahhaa ...sakit gila... lama2 ok surut balik lega aku
Quote katakauu 1-7-2021 03:45 PM
kau tlg bgtau die suh makan pil neem dari himalaya... makan 4 hari stop 4hari makan semula 4hari.

gituuuu sekali aku bg petua. tp die ni siapa wei?
Quote Suchi 1-7-2021 03:51 PM
KucingBiru replied at 1-7-2021 03:15 PM
Bisul ni selalu sebab infection dalam darah, buang satu tempat, next keluar lagi tempat lain.

Cer ...

Iols dulu selalu kena bisul kat luar telinga kat tempat ada lubang kecil tu. tak semua org ada lubang tu. Ada sesetengah org boleh dapat jangkitan dan tumbuh bisul berulang kali.
Dari iols kecil sampai dah dewasa kena bisul tul lepas baik je 3-4 tahun kena balik so last time kena tu dah keje.
Doc suh operate jahit lubang halus tu lepas tu dah tak de dah bisul kat situ.
Sakit weh bisul tu ada sekali pagi hari terkenal loker almari baju yg besi tu sakit weh.
Pastu kena g klinik mengelupur gak bila doktor sedut nanah tu.

Quote bluecrystal 1-7-2021 04:15 PM
aku dulu kecik2 pun selalu kena bisul..paling sakit kena dekat bibir..sampai terjuih..nak makan pun tak boleh...bila pecah dia punya darah tu penuh tuala kecik
Quote komotthecat 1-7-2021 04:32 PM
Kucing2 komot selalu kena bisul. Vet cakap sbb makan binatang pelik2 cam lipas, cicak. Kena makan antibiotik, kalau tak lain kali jadi lagi
Quote Cari-Azza 1-7-2021 05:56 PM






"Sejak umur meningkat 30an ni kerap sangat kena bisul..pernah sampai kena tahan wad operation."



Penyampai radio Suria FM, Fizi Ali menerusi laman Instagramnya memberitahu yang dia sukar melakukan aktiviti harian kerana kerap mendapat bisul.



Sebelum ini, dia pernah mendapat bisul besar sehingga terpaksa di bedah, baru pulih. Firasatnya, itu adalah bisul terakhir yang terpaksa dihadapinya, namun beberapa hari kemudian, dia terpaksa menerima ujian sekali lagi apabila bisul besar muncul di kaki, ketiak dan peha sehingga menyukarkannya untuk bekerja.





Foto : IG


Menurutnya lagi, dia buntu apabila kerap mendapat penyakit itu dan ada pendapat menyatakan mungkin kerana dia suka menikmati makanan laut atau pun darahnya kotor.


"Entah la..sesiapa yang tau atau ada pengalaman macam saya boleh tolong share tak..macam mana nak rawat atau cara supaya tak kena dah bisul ni..tak tahan dah."



Foto : IG






Suami kepada pelakon Shakila Koriri ini pernah dimasukkan hospital kerana mengalami demam panas akibat bisul (jang Andkitan kuman).



Menerusi laporan portal Mstar, Fizi akan mencuba rawatan bekam terlebih dahulu sebelum membuat keputusan berjumpa doktor.



"Saya ada beberapa kerja yang perlu diselesaikan. Kalau makin teruk, saya akan ke hospital dan mungkin buat pemeriksaan penuh."



Foto : IG




Pengikutnya di Instagram turut memberikan beberapa petua seperti letak tahi hidung pada bisul, ludah dan pelbagai lagi idea pelik. Anda ada pengalaman dinaiki bisul? Kongsikan dengan kami. - CARI



Quote Mulotkoyak 1-7-2021 06:08 PM
Same laaa dgn iols arini kne bisul... Xpecah lg ni... Aduyaiii xselera nak mkn. Tlg any advice gaisss.. Kat jubo plak tu... Mls nk gi klinik ni... Huhuhu...
Quote kuzaime 1-7-2021 06:15 PM
Lama dah dulu aku pun kerap kena bisul, paling azab kat celah kangkang memang seksa, yg dah kena aje tau penangan bisul mcm mana sampai berhari2 demam sakit punya pasal. Berdenyut nak2 bila dia dh masak nak pecah tu. Jerawat kat muka pun boleh jugak naik besar2 bernanah
Ikut info yg aku dapat kat google masa tu, sebab darah kotor. Kena detox. Nasib lepas dr tu x ada dah lagi naik bisul. Harap2 memang xkan kena lagilah. Seksaa
Quote minahgempal 1-7-2021 06:23 PM
Makk oii geli + kesian plk tgk bisul kat kaki besar gtu..sakit oii bisul nie..darah kotor la kot..boleh try wt bekam..ataupun doktor akan bg antibiotik..
Quote ketupatnasi 1-7-2021 06:29 PM
Bygkn klu kna dlm idong..
Alang pimple je pun dah hazab. seksa hokeh!!
Quote Thunderclouds 1-7-2021 06:44 PM
Uuuuiii..besaq mcm tu xleh byg sakit dia!! Hat kecik pn hazab yakmat nk bjalan
Quote dudaberhias 1-7-2021 06:49 PM
orang tua kata suka duduk atas bantal boleh kena bisul...
cuba duduk atas pintu atau peti ais pulak tengok elok tak petua ni...

Lihat semua komen(61)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2021 12:02 AM GMT+8 , Processed in 0.084639 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top