CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Lebih 350 Doktor Indonesia Dijangkiti Covid-19 Selepas Ambil Vaksin

18-6-2021 10:41 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 1736| Komen: 35

Description: JAKARTA: Lebih 350 doktor dan pertugas perubatan dijangkiti Covid-19 biarpun sudah mendapatkan suntikan vaksin keluaran Sinovac dan puluhan dimasukkan ke hospital.
JAKARTA: Lebih 350 doktor dan pertugas perubatan dijangkiti Covid-19 biarpun sudah mendapatkan suntikan vaksin keluaran Sinovac dan puluhan dimasukkan ke hospital.

Ketua Kesihatan Daerah Kudus di Jawa Tengah, Badai Ismoyo berkata, kebanyakan doktor yang dijangkiti itu tidak menunjukkan sebarang gejala dan menjalani kuarantin di rumah.


Foto: Reuters

Bagaimanapun, puluhan yang dimasukkan ke hospital mengalami demam tinggi dan kekurangan tahap oksigen dalam badan.

Badai menyatakan jangkitan itu berkemungkinan dari varian Delta yang lebih mudah berjangkit.

Namun, jumlah petugas perubatan yang maut akibat Covid-19 mencatatkan penurunan signifikan iaitu dari 158 kematian pada Januari lalu kepada 13 orang pada Mei lepas.


Sehubungan itu, pelbagai pihak memberi amaran bahawa langkah pencegahan Covid-19 tidak boleh bergantung kepada vaksinasi semata-mata dan masyarakat perlu mematuhi peraturan yang ditetapkan. –CARI

Sumber: Utusan/ REUTERS

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote LadyCarefree 18-6-2021 02:57 AM
Sinovac ni vaksin jenis lama. Kalau virus dah mutate, memang tak efektif.
Quote blastoff 18-6-2021 08:31 AM
Edited by blastoff at 18-6-2021 08:41 AM
LadyCarefree replied at 18-6-2021 02:57 AM
Sinovac ni vaksin jenis lama. Kalau virus dah mutate, memang tak efektif.

Wooo, sekarang nih provaks sedang bercakaran sesama sundrik lah ye ...... kau kata tak efektif tapi khairi kata efektif, so apabila 18% rakyat nak di cucuk dgnnya yg tak di beri pilihan utk memilih tuuuu,  tunjukkan kau yakin depa telah di tipu hidup2 lah ye dgn mende tak efektif yg di palsukan keberkesanannya oleh khairi itteww, dan kau bergantung kat penipu mcm dia utk handle bab vaksin ye .....lemahnyaaa kau
pppffffttttttt antuvaks in dilema

terlajak kata buruk padahnyaaaa
]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]
https://www.theedgemarkets.com/article/18-malaysians-benefit-sinovac-vaccine-says-khairy
18% of Malaysians to benefit from Sinovac vaccine, says Khairy
Bernama/Bernama
June 02, 2021 12:42 pm +08

















KUALA LUMPUR (June 2): Some 18% of Malaysia’s population will benefit from the Sinovac Covid-19 vaccine, which is approved by the World Health Organisation (WHO), said National Covid-19 Immunisation Programme Coordinating Minister Khairy Jamaluddin.
“This global recognition is a boost of confidence as our 12 million doses supply of Sinovac will ensure that 18% of our population will benefit from the vaccine
The Sinovac vaccine is now approved by WHO. It’s safe and effective,” he said in his tweet.









Quote batu kikir 18-6-2021 08:40 AM
Kalau dan di-vaksin sepenuhnya masih bolih terjangkit dan menghidap covid....then this question should arise.
What is the purpose of vaccination?  
Quote blastoff 18-6-2021 08:43 AM
batu kikir replied at 18-6-2021 08:40 AM
Kalau dan di-vaksin sepenuhnya masih bolih terjangkit dan menghidap covid....then this question shou ...

sat yg ni efektif sat yg nu tak efektif tapi nak di cucuk gakkk pada rakyat yg digelarkan tak efektiff tuuu punggg dah jadi  macam nenek nyanyuk je lagaknyaaa yg dok sokong program vaksinasi kerajaan
Quote mclaren 18-6-2021 08:45 AM
Dah ada kan thread ni by @R2D2
Quote xpdckelate 18-6-2021 08:45 AM
virus kobid makin mengganas dengan varian mcm2...dia dh kebal dgn vaksin lama..habistu xkan tiap2 bulan nak kena cucuk vaksin baru,mampuihhhhh
Quote TuntungReturn 18-6-2021 08:47 AM
perubatan adalah 1 bisnes yg menguntungkan. sebab tu smpai skrg xda lgk tercipta ubat sembuhkan kencing manis, darah tinggi. hanya ada ubat mengawal.
Quote Simunggu 18-6-2021 08:47 AM
vaksin semua bagus, kalau sudah bervaksin terjangkit covid, kesannya kurang, tak seteruk tiada vaksin...
Quote white_musk 18-6-2021 08:50 AM
xpdckelate replied at 18-6-2021 08:45 AM
virus kobid makin mengganas dengan varian mcm2...dia dh kebal dgn vaksin lama..habistu xkan tiap2 bu ...

Akak sbg antuvax mahu semua orang di malaysia dicucuk dengan semua jenis vaksin yang ada di mula bumi ini...

Quote xpdckelate 18-6-2021 08:55 AM
white_musk replied at 18-6-2021 08:50 AM
Akak sbg antuvax mahu semua orang di malaysia dicucuk dengan semua jenis vaksin yang ada di mula b ...

mampuih la gomen nak beli vaksin
Quote iman_kasih 18-6-2021 08:56 AM
"we cannot rely on vaccinations only"

Maka dgn itu haruslah patuh pada protokol kesihatan. Jgn ambik mudah walaupun telah divaksin.
Quote white_musk 18-6-2021 08:58 AM
xpdckelate replied at 18-6-2021 08:55 AM
mampuih la gomen nak beli vaksin

Karajaan tidak kisah membeli vaksin janji % masuk poket tebal2 yah....
Quote tumpanglalu74 18-6-2021 10:23 AM
mclaren replied at 18-6-2021 08:45 AM
Dah ada kan thread ni by @R2D2

My bad..  Sori.
Quote Belibis 18-6-2021 01:13 PM
xpdckelate: virus kobid makin mengganas dengan varian mcm2...dia dh kebal dgn vaksin lama..habistu xkan tiap2 bulan nak kena cucuk vaksin baru,mampuihhhhh

Aihhh..dah jadi antivaks pulok ke??
Quote annehuda 18-6-2021 02:02 PM
batu kikir replied at 18-6-2021 08:40 AM
Kalau dan di-vaksin sepenuhnya masih bolih terjangkit dan menghidap covid....then this question shou ...

While the number of Indonesian healthcare workers dying from COVID-19 has decreased significantly – dropping from 158 deaths this January to 13 this May, according to data initiative group LaporCOVID-19 – public health experts say the Java hospitalisations are cause for concern.
Quote LadyCarefree 18-6-2021 02:35 PM
blastoff replied at 18-6-2021 07:31 AM
Wooo, sekarang nih provaks sedang bercakaran sesama sundrik lah ye ...... kau kata tak efektif tap ...

Nyampah betul main nyampuk out of context.
Siapa yg cakaran?
It is a known fact sinovac plg less side effect and paling least efficacy nya sebab known fact ianya jenis vaksin style dulu.
Quote LadyCarefree 18-6-2021 02:35 PM
batu kikir replied at 18-6-2021 07:40 AM
Kalau dan di-vaksin sepenuhnya masih bolih terjangkit dan menghidap covid....then this question shou ...

Pernah tau pasal polio, measles atau tb contohnya?
Quote LadyCarefree 18-6-2021 02:36 PM
xpdckelate replied at 18-6-2021 07:45 AM
virus kobid makin mengganas dengan varian mcm2...dia dh kebal dgn vaksin lama..habistu xkan tiap2 bu ...

That's why kena cepat2 capai herd immunity so that our vaccine efficacy lagi cepat bertindak dari virus mutation. Faham?
Quote LadyCarefree 18-6-2021 02:37 PM
TuntungReturn replied at 18-6-2021 07:47 AM
perubatan adalah 1 bisnes yg menguntungkan. sebab tu smpai skrg xda lgk tercipta ubat sembuhkan kenc ...

Kind of ada. Bukan ubat tapi cara. Buang sebahagian perut, in short.

Lihat semua komen(35)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-1-2022 01:45 PM GMT+8 , Processed in 0.076153 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top