CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

'Selamba Makan Nanas Masa Hamil, Tak Takut Gugur Ke?'

16-6-2021 02:48 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 7994| Komen: 48

Description: Seperti diketahui, nanas merupakan buah yang bersifat tajam.
Seperti diketahui, nanas merupakan buah yang bersifat tajam.


Kredit foto: TikTok


Ramai menganggap ibu hamil tidak boleh makan nanas kerana khuatir keguguran. 

Bukan saja mengandungi vitamin C, malah mempunyai kandungan mineral yang mampu menguatkan sendi dan tulang. 

Namun, ibu hamil hanya boleh makan nanas dalam kuantiti sederhana supaya tidak mengalami kesan negatif. Rujuk informasi berikut seperti dikongsikan Public Health Malaysia untuk penerangan lanjut. 


Loading FB Post...


Baru-baru ini, tular video di TikTok memaparkan ibu hamil dengan selambanya makan nanas.

Menerusi video yang dimuat naik @cik_phai, kelihatan dia sedang makan beberapa kepingan nanas. 

Wanita dikenali sebagai Faida itu mengaku yang dia suka makan nanas sejak trimester pertama dan kini sudah memasuki minggu ke-38.

Tindakan wanita tersebut mengundang tanda tanya netizen sama ada ibu hamil dibenarkan untuk makan nanas atau tidak.



Dalam pada itu, hasil tinjauan di ruangan komen mendapati rata-rata netizen turut teruja dengan perkongsian wanita tersebut. Malah, ada yang berkongsi pengalaman sama. 

Selain itu, ada juga netizen yang menasihatkan ibu hamil tentang pemilihan dan pemakanan nanas.


Sumber: SAYS

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mclaren 16-6-2021 02:51 PM
Ikut badan kot.
Quote ellejo 16-6-2021 03:04 PM
mak mertua aku masa pregnant anak sulung mengidam nak makan telinga babi deep fried.
serious.
Quote CatMiow 16-6-2021 03:12 PM
Bukan 1st time kan isu ni.

Biar la,  dia rasa boleh makan,  makan je la.
Quote sparkly 16-6-2021 03:21 PM
dah teringin tu so makan je la
Quote annehuda 16-6-2021 03:22 PM
ellejo replied at 16-6-2021 03:04 PM
mak mertua aku masa pregnant anak sulung mengidam nak makan telinga babi deep fried.
serious.

aku terbaca kt mana ntah ada yang mengidam nak makan roti sapu kiwi kasut.
Quote depresio 16-6-2021 04:19 PM
Boleh je makan tapi jgnlah hentam samapi 2-3 biji sehari
Quote nazzse 16-6-2021 04:33 PM
Kakak aku mcm ni lah padahal dah 2nd trimester. Siap suruh laki wakilkan utk sheols.. Pleaselah taboo sgt percaya semua ni
Quote anony-mous 16-6-2021 04:47 PM
Klau dah besar mcm nk meletup tu x ada masalah. Org kata waktu 1&2 trimester tu x elok. Tu pon nenas muda yg tajam
Quote lavendernovella 16-6-2021 05:00 PM
Boleh jer kot , yang penting nanas ranum.

Tgk omputih lepas bersalin kat hospital, bukan saja makan nenas, siap minum coke pun ada.
Quote MelahJanda 16-6-2021 05:30 PM
alah, makan je
akak dulu punyalah gemar nanas. tetiap hari makan takde hal
Quote salmon-suki 16-6-2021 05:37 PM
Biarlaa dia...y gugur tu anak dia..kalau gugur japgi boleh bt content "jgn mkn nenas sbb bt kandungan gugur"..kalau selamat beranak, kuar plak video "mkn nenas bt gugur mitos semata".. either way, attention seeker jah~
Quote salmon-suki 16-6-2021 05:43 PM
N genuine question,kenapa time preggy kan,msti ada y mengidam benda pelik2?hidden desire ke?atau mcm mana?ada penjelasan saintifik tak psl behaviour ni?
Quote ellejo 16-6-2021 06:06 PM
annehuda replied at 16-6-2021 07:22 AM
aku terbaca kt mana ntah ada yang mengidam nak makan roti sapu kiwi kasut.

yerkk. roti kiwi kasut tu makanan ke? telinga babi goreng tu mmg makanan chinese.
Quote meisapoya 16-6-2021 07:18 PM
I maksn nenas masa period. Betul lega.
Quote Fortiori02 16-6-2021 09:28 PM
Sy masa ngandung pertama dulu awal2 masa tak tahu lagi ngandung, hampir tiap hari makan nenas potong. Pantang nampak org jual nenas, mst beli. Nasib baik tak ada apa2. Mungkin ikut orang benda ni.
Quote Justsha 17-6-2021 01:00 AM
meisapoya replied at 16-6-2021 07:18 PM
I maksn nenas masa period. Betul lega.

u makan trimester ke berapa? i tgh pregnnat teringinnnn sangat tapi dulu if period i tak keluar, i makn sikit je nenas terus keluar darah tu. tu seriau nak makan sekarang
Quote watymuchaz 17-6-2021 05:43 AM
Depends kat org. I makan je sepanjang mengandung. Tapi x lah melantak kaw2. Berpada2
Quote meisapoya 17-6-2021 07:07 AM
Justsha replied at 17-6-2021 01:00 AM
u makan trimester ke berapa? i tgh pregnnat teringinnnn sangat tapi dulu if period i tak keluar, i ...

I tak bersuami lagi u. Period je merasa.

Tapi betullah tu kalau tengok post KKM tu. Melancarkan darah. Semua darah turun. Sebab tu tak sakit senggugut.
Quote NekNgah 17-6-2021 10:32 AM
Ikut badan kot.

Saya suka makan nenas dan tiap-tiap kali mengandung tetap cari nenas.  Tapi tak makan depan mak mertua, bising dia.  Depan emak sendiri okay aje.  

Siap melahap 2-3 biji durian, alhamdulillah.

Lihat semua komen(48)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 08:05 PM GMT+8 , Processed in 0.080108 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top