CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Ramai Lelaki Tak Berkemampuan Triggered Bila Ditanya Pasal Rumah Sebelum Kahwin?

16-6-2021 01:56 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 11909| Komen: 74

Description: Setiap orang pasti mempunyai impian berkahwin dengan orang dicintai. Tetapi, jodoh telah diaturkan Allah SWT untuk kita semua.
Setiap orang pasti mempunyai impian berkahwin dengan orang dicintai. Tetapi, jodoh telah diaturkan Allah SWT untuk kita semua. 


Kredit foto: TikTok


Sudah pasti beberapa persiapan perlu disediakan sebelum berkahwin terutama kaum lelaki yang perlu menyerdiakan beberapa hal penting untuk bakal isteri.

Baru-baru ini, tular video wanita memberitahu hak sebagai seorang perempuan sebelum dia mahu menikahi seseorang. Namun, terdapat komen yang telah menarik perhatiannya membuatkan dia memberi penjelasan mengenainya.





Perkara itu menarik perhatian seorang lelaki bernama Adam Fitri yang kemudian memberikan padangannya mengenai isu tersebut.

Menerusi video tersebut, lelaki itu memberitahu apa yang sudah dia belajar dan lihat, seorang lelaki  memang wajib menyediakan tempat tinggal dan pakaian untuk bakal isteri mereka.

Menurutnya, kebanyakan perempuan bertanya mengenai tempat tinggal adalah untuk memastikan tempat mereka akan tinggal selepas berkahwin. Baginya, itu adalah soalan yang mudah untuk dijawab daripada si lelaki.

"Common senselah perempuan tu tanya ada tempat tinggal ke tak, tak kisahlah sewa atau beli, dia just nak tahu ada ke tempat untuk korang nak tinggal"

"Kenapa soalan yang simple macam tu dipanjang-panjangkan," katanya.



Dalam pada itu, tinjauan di ruangan komen mendapati rata-rata netizen memuji cara lelaki itu memberikan pandangannya mengenai isu tersebut. Malah, ramai yang bersetuju dengan jawapan yang diberikannya.




Sumber: SAYS

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Elle_mujigae 16-6-2021 02:01 PM
My hubby pula nampak rushing nak beli rumah sblm kawen hari tu.. iols pula terasa hati sbb rasa mcm dia takut la kalau dia beli lps kawen nanti jadi harta sepencarian..?...
Ermmm cedih  
Quote Orix 16-6-2021 02:06 PM
Tolak tepi isu tempat tinggal etc tp perempuan ni ada vibe yg buat iols annoyed n cringe nak mati bila tgok video dia.
Quote Beribear 16-6-2021 02:12 PM
Okay je video dia.. Lelaki yg trigger tu nak soh bakal bini dia dok rumah dia yg penuh satu keluarga dia kot. Lepastu buat bini mcm maid
Quote depresio 16-6-2021 02:16 PM
Ada je pompuan samnggup hidup bawah kolong dgn ko
So pegilah cari
Yang nak jugak cari perempuan nak duk lam rumah dah apesal?

Quote airmineral 16-6-2021 02:26 PM
sekurang2nya ada rumah utk duduk asing dgn family xkira la sewa atau beli
kalau mampu beli rumah lagi bagus..
Quote nakkomenjugak 16-6-2021 02:37 PM
Hahaaaa ruffle their feathers moreeeee!
Quote pearl.silver 16-6-2021 02:46 PM
i rasa memang semua pompuan akan tanya soklan tu kot
nak plak klu bakal suami tu anak mak
tapi anak mak ni xleh wat apa
walaupun ada sewa rumah lain,mesti rumah tu sebelah umah mak dia
pastu tiap2 kali cuti mesti kne balik umh mak dia.....yg sebelah umh td tu...
klu hari biasa kerja pun bertunggu tangga makan minum umh ma dia

good luck laa kat sedara i tu..

hahahahaha...
Quote tomiko_haza 16-6-2021 02:54 PM
basic mmg laki la kene sedia kan umah..tapi kalau wife tu tk kesah tak salah asenya..dh nak hidup bersama..pandai2 la pakat2 bayar segala mcm bil
Quote KIM.K 16-6-2021 02:55 PM
Orix replied at 16-6-2021 02:06 PM
Tolak tepi isu tempat tinggal etc tp perempuan ni ada vibe yg buat iols annoyed n cringe nak mati bi ...

Sebab dia bijak chuol..cuma tak secantik ungkasya la nak tunjuk kerexx ajet hantaran 30k
Quote otai_g 16-6-2021 02:59 PM
Nasib baik aku x layan tik tok bodoh ni. Kalo x dgn aku2 sekali jd bodoh.
Quote KIM.K 16-6-2021 03:01 PM
Suka budak ni, bijak and ada awareness.
Kalau nak nikoh dgn B40-T20 siasat la semua waktu bertaaruf. Hutang2 dia apa, berapa. Gaji berapa, komitmen berapa. Tanya berapa nak bagi as nafkah isteri. Kira la sendiri berapa 1/4 dari net income dia. Cek rekod ccris/ctos, rekod jenayah. Bayar cukai tak, zakat. Cek akaun bank.

Lepas kawin duk rumah mana. Perbelanjaan rancang. Kalau kau tak dibenarkan semak, mana ko tau dia amik syabu ke tidak. Kaki perempuan ke. Muflis.

Sheol cuma nak bagi kesedaran pada gegadis. Ramai yg menderita lepas kawin sebab taktau apa nak semak
Quote Orix 16-6-2021 03:15 PM
KIM.K replied at 16-6-2021 02:55 PM
Sebab dia bijak chuol..cuma tak secantik ungkasya la nak tunjuk kerexx ajet hantaran 30k

Sbb dia trying hard…..
Quote Cece1234 16-6-2021 03:21 PM
KIM.K replied at 16-6-2021 03:01 PM
Suka budak ni, bijak and ada awareness.
Kalau nak nikoh dgn B40-T20 siasat la semua waktu bertaaru ...

Aah i pun setuju..mmg patut sblm kawin dah kena tau sume ni..tp biasala org melayu sensitif cmpur inferior kot bila bab2 cmni..kalo org tanya2 psl kewangan ni mula la cakap mata duitan la pisau cukur la..
Quote UMMI_MAI 16-6-2021 04:12 PM
Cece1234 replied at 16-6-2021 03:21 PM
Aah i pun setuju..mmg patut sblm kawin dah kena tau sume ni..tp biasala org melayu sensitif cmpur  ...

setuju jugak... dan terus ckp yg suami kena tlg... bukan bini je kena buat semua...

Quote lavendernovella 16-6-2021 04:49 PM
Painful fact : mmg ramai lelaki berkahwin tak mampu sediakan rumah , pakaian dan makanan ikut kemampuan.   
Quote anony-mous 16-6-2021 04:57 PM
Aku kan kalau baca KRT, bila prempuan dpt suami x guna, lepas tu dia tggal dgn mertua, mmg aku buat x pedulik jah. Sendiri bodoh pilih laki miskin. Dah tau laki tu x mampu sewa rumah lain, ko proceed kahwin. Kalau mak mertua rumah banglo, i xkisah lg. Ni rumah kecik 2-3 bilik. Mmg salah sdri. Klau ada masalah lepas kahwin then terpaksa stay dgn mertua, tu i kesian
Quote lavendernovella 16-6-2021 04:58 PM
KIM.K replied at 16-6-2021 03:01 PM
Suka budak ni, bijak and ada awareness.
Kalau nak nikoh dgn B40-T20 siasat la semua waktu bertaaru ...

Bagus pemikiran matang cam lelaki ni.

Susah nak jumpa jenis taaruf cam ni. Even word taaruf tu pun ramai tak tau maknanya.

Yang ada , cinta padu dah tak pandang kiri kana
yang penting nak cepat2 nikah . Jodoh dah sampai katanya. Lepas nikah , realiti mengigit.  Tu yang banyak kawin sekejap.
Quote KIM.K 16-6-2021 05:27 PM
Cece1234 replied at 16-6-2021 03:21 PM
Aah i pun setuju..mmg patut sblm kawin dah kena tau sume ni..tp biasala org melayu sensitif cmpur  ...

Biasa kalau lelaki marah petanda dia takda benda tu. Rumah, saving, kenderaan ke. Background validation kan penting.
Kadang minta facebook acc pun marah. Itu laki orang.
Quote salmon-suki 16-6-2021 05:33 PM
Alaa..tny psl spend time pun ramai jah triggered..kemain masing2 bg alasan kerja,penat kerja..nak cari duit yadayada..padahal masa y Allah bg tu sama jah kt semua org,24jam..terpulang pd kita mcm mana kita spend..

N mmg betul laa,sebelum dpt,masa 24jam ada,bila dah,seminit pun susah nak spend.. it's all bs jah

Lihat semua komen(74)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-7-2022 08:35 AM GMT+8 , Processed in 0.248513 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top