CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Suhakam Nak Iktiraf Jantina Ketiga?

15-6-2021 10:33 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3408| Komen: 28

Description: Tular satu tangkap layar tentang Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) yang ingin membuat kajian berkait dengan keboleh laksanaan undang-undang mengenai pengiktirafan jantina ketiga di Mala ...
Tular satu tangkap layar tentang Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) yang ingin membuat kajian berkait dengan keboleh laksanaan undang-undang mengenai pengiktirafan jantina ketiga di Malaysia.


Membaca mesej yang ditulis itu, sudah tentu dalam negara Islam ini ada pihak yang ‘tidak selesa’ dengan tubuh mereka mahu mendapat pengiktirafan ini secara terbuka dan Suhakam adalah jambatannya.



Umum juga mengetahui bahawa Suhakam gemar membela manusia yang gemarkan cara hidup liberal dan menolak kehendak Islam meski pun mereka ini menetap di Tanah Melayu yang segar dengan jiwa Islam.

Kaedah mereka adalah benar dan tidak salah kerana menggunakan suruhanjaya yang berdaftar dan diiktiraf dalam Malaysia untuk memperjuangkan hak asasi manusia.

Namun dari segi akhlak, yang tiada hitam putih, mereka menolaknya kerana ayat-ayat dalam al-Quran dianggap tidak relevan untuk menilai hak asasi manusia secara keseluruhan.


Maka dengan itu, setiap keputusan dibuat mengikut akal kumpulan minoriti yang seharusnya masyarakat majoriti mendidik tetapi ia tidak berlaku di negara ini.


 
Amat malang bagi negara ini kerana tidak mempunyai Suruhanjaya Pendidikan Akhlak & Moral Berteraskan Islam yang seharusnya wujud di samping jabatan atau majlis agama Islam.

Masyarakat kita sedang kritikal dalam menentukan mana yang benar atau mana yang menjanjikan kehidupan yang menyeronokkan di dunia yang sementara ini!


Sumber: Suara Merdeka


Bagus
4

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (4 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ajinomotonosuga 15-6-2021 10:58 AM
Ada jantina ke tiga..mustiiii ada jantina ke 4..ke 5

Haaa..kotey 2..satu pensel hb satu 2b..pastu celah kangkang ada 5 lobang faraj aaaaa amik ko..nk declare apa

Quote hanakikan 15-6-2021 11:04 AM
Wah, makin bertambah diversity lah Malaysia

Lepas iktiraf harap buat banyak2 tandas untuk pengguna gender ke-3
Quote hanakikan 15-6-2021 11:06 AM
Pakistan yang agama official sebagai Islam dalam perlembagaan pun boleh iktiraf transgender

Pakistan boleh buat, Malaysia pun boleh buat
Quote stania83 15-6-2021 11:06 AM
penjara dah lama recognize hak 3 gender ni depa ada cell sendiri dan pegawai yg terlatih utk handle kes selain jantina lelaki atau perempuan.
Quote Skuau 15-6-2021 11:08 AM
...melainkan depa wajib masuk askar...boleh la...
Quote lavendernovella 15-6-2021 11:33 AM
Pas ni pedo pulak mintak ,... and on and on...  
Quote rikiruj 15-6-2021 11:37 AM
Yang gay & lesbian yang selesa dengan jantina masing2.. yang berbeza kecenderungan tarikan dan seks pada jantina sama..

Yang transvestite pulak nak jadi jantina yang bertentangan.. yang lelaki nak jadi perempuan dan yang perempuan nak jadi lelaki.. depa bukan nak jadi jantina ketiga.. Sajat bermati2an kata dia perempuan.

So siapa yang nak jadi jantina ketiga?
Quote pxlbb 15-6-2021 12:08 PM
Legislation ni kalau tak boleh justify scientifically tak payah buang duit buat research. Chromosome cuma ada dua jenis - jantan betina. Apa justifikasi third gender ni?
Quote nakkomenjugak 15-6-2021 12:19 PM
matilanakkkkkk {:freak
Quote brego 15-6-2021 12:23 PM
jangan jadi pening macam di Barat,
lepas approve 3rd gender - Transgender,
mereka promote 4th gender - Agender (tiada jantina),
nak panggil boys and girls di sekolah pun jadi kesalahan,
ada toilet male and female pun they will get offended,
pening punya manosia
Quote TomyamPuteh 15-6-2021 12:44 PM
Blh je iktiraf tp syaratnya Sajat kena mengandung dulu la.
Quote lurve82 15-6-2021 12:48 PM
Adoi laaaa….mcm ni pun blh
Quote alesandra 15-6-2021 12:50 PM
Ada bau2 mcm nak melingkup jee???.gigih start balik main isu kaum,agama ,lgbt....hmmmmm
Quote Decaffeinated 15-6-2021 12:51 PM
Baru nak buat kajian feasibility. Ofkos lah hasil nya not feasible.

Tak payah menggelupur lah.
Quote Neraka Bulan 15-6-2021 01:09 PM
alesandra replied at 15-6-2021 12:50 PM
Ada bau2 mcm nak melingkup jee???.gigih start balik main isu kaum,agama ,lgbt....hmmmmm

Betul betul... Tempoh tamat darurat makin hampir dan ada ura ura hendak buat pilihanraya. Jadi pihak kerajaan kena mainkan isu kaum, agama kerana sokongan makin kurang akibat teruk memerintah dan cacamarba dalam pengurusan covid.
Quote user.name 15-6-2021 04:23 PM
so nombor ic hujung nak letak apa kalau jantina ketiga? .5 gituh?
Quote djzara81 15-6-2021 04:34 PM
Pasni puak non-binary gender nk tuntut hak dipanggil ‘They’, ‘Their’ & ‘Them’. Poning cikgu grammar nak explain kat budak sekolah.
Quote green~tea 15-6-2021 06:02 PM
Bleh jadi sama level ngn siput babi lah, takde jantina jugak,  hermaphrodite.... boleh bertelur anytime
Quote zie_indah 15-6-2021 08:06 PM
{:laugh{:laugh{:laugh apooo klo udoh lahir jantan nak jadi kedua ke 3 apooo pulokkkkk..huhuuiii ritu kemain pakai telekung p buat umrah ni nyorok buat apoo meh la klua abg jat oii

Lihat semua komen(28)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-7-2022 08:08 AM GMT+8 , Processed in 0.177386 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top