Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Pelajar Dihalang Ambil Peperiksaan Sebab Belum Vaksin

14-6-2021 02:19 PM Komen: 329
Pelajar perubatan sebuah universiti tempatan mendakwa dilarang menduduki peperiksaan kelayakan kerana beliau belum menerima suntikan vaksin Covid-19.

Nik Farah Ellisha Mohd Razif, 22 tahun berkata, beliau terlebih dahulu telah memaklumkan pihak universiti berkenaan mengenai pendiriannya yang tidak mahu mendapatkan vaksin.

Namun, pelajar itu berkata, pihak universiti tetap mendesaknya untuk mendapatkan vaksin.


Pelajar sebuah IPTA Nik Farah Ellisha Mohd Razif, 22 tahun buat laporan polis, dakwa dihalang duduki peperiksaan kerana belum menerima vaksin Covid-19.

Namun akibat didesak pihak universiti, akhirnya saya setuju mendapatkan vaksin jenama pilihan saya dan memaklumkan kepada pihak universiti pada April lalu, katanya.

Namun Nik Farah mendakwa dia tidak menerima tarikh temu janji untuk menerima vaksin sehingga tarikh peperiksaan iaitu pada 8 Jun yang lalu.

Sehingga pada hari peperiksaan pada 8 dan 9 Jun lepas, saya tidak mendapat tarikh temujanji untuk vaksinasi dan ketika saya hadir untuk menduduki peperiksaan penting tersebut, pihak universiti telah melarang dan meminta saya meninggalkan dewan, tambahnya.

Walaupun telah memohon untuk menduduki peperiksaan tersebut secara berasingan namun kata Farah, permohonanya ditolak.

Sehubungan itu beliau hari ini membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields.

Turut bersama dengannya Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan.

Mengulas lanjut, Nadzim menggesa supaya polis menyiasat insiden ini secara menyeluruh dengan segera.

Pelajar ini merupakan pelajar perubatan, dia faham kepentingan serta kebaikan dan keburukan vaksin, jadi ketika beliau menolak pengambilan vaksin, beliau faham risikonya, menurutnya.

Nadzim berkata, pihak universiti tidak sepatutnya memaksa pelajar, sebaliknya mendidik mereka dan menjelaskan dengan baik.

Mengapa sehingga menyusahkan pelajar, mereka ini masa depan negara, beliau boleh menyumbang kepada negara di masa depan, katanya. 


Sumber: MalaysiaGazette


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
0
0
Komen: 329
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote tumpanglalu74 18-6-2021 10:34 PM
tumpanglalu74 replied at 14-6-2021 07:34 PM
Sebab ko dah nak mampos ko nak orang mampos macam ko?  CU in 2 years..

@LelaRentaka7 : Sori momod..  I truly don't want to see people vaccined to death.

Lain-lain Komen

Quote AbukRokok 14-6-2021 02:25 PM
saman la....
Quote mrsbale 14-6-2021 02:50 PM
Uni mana ni
Quote mclaren 14-6-2021 02:56 PM
Edited by mclaren at 14-6-2021 03:22 PM

Bunyi macam UM je?

Anyway, selain daripada hak asasi diri untuk nak terima suntikan vaksinasi ke tak, kalau ye pun dia dari awal lagi rela terima suntikan vaksin, kan ke itu still bergantung kepada giliran? Kalau dah memang belum dipanggil macam mana nak buat?

Ke, universiti ni nak paksa ambil AZ? Tu pun bukan semia berjaya dapar spot kan? Saman je lah .. suka2 pulak paksa orang.
Quote mclaren 14-6-2021 02:57 PM
Edited by mclaren at 14-6-2021 03:21 PM

Anyway nak dengar penjelasan pihak universiti pula. Baru one side je ni
Quote Orix 14-6-2021 02:59 PM
dia sorg je ke yg x vaksin n x dpt amek exam ?
Quote manzilla 14-6-2021 03:02 PM
Maka terloncat-loncat kegirangan macam keralah antuvax dengan berita ini...
Quote Artemesiaa 14-6-2021 03:15 PM
Kes kat UM katanya ramai ngo dah tampil untuk bantu dan buat laporan polis kabarnya.  Tak hairan kalau U lain pun ada kes yang lebih kurang macam ni.
Quote Skuau 14-6-2021 03:34 PM
mclaren replied at 14-6-2021 02:56 PM
Bunyi macam UM je?

Anyway, selain daripada hak asasi diri untuk nak terima suntikan vaksinasi ke ...

kan...dah daftar...tp nunggu giliran 'tak kunjung tiba'....canna la pulok.
Quote 18Damon 14-6-2021 06:53 PM
mclaren:    Edited by mclaren at 14-6-2021 03:22 PM  Bunyi macam UM je? Anyway, selain daripada hak asasi diri untuk nak terima suntikan vaksinasi ke tak, kalau ...

Pelajar perubatan UM (Tahun 3 45) semua dpt temujanji Vaccine Pfizer dari bulan 4. Sepertimana seorang rakyat ada hak utk tolak vaksin pihak hospital ada hak utk tolak pelajar masuk wad yg penuh dgn pesakit yg kemungkinan imunisasi mereka x seoptimum org lain tertutama kanak2 dan syarat utk masuki peperiksaan bertulis ialah cukup kehadiran clinical posting dan boleh go through peperiksaan clinical.
Quote 18Damon 14-6-2021 06:55 PM
18Damon replied at 14-6-2021 06:53 PM
Pelajar perubatan UM (Tahun 3 45) semua dpt temujanji Vaccine Pfizer dari bulan 4. Sepertimana seo ...

jadi dia yg reject utk terima melainkan dia ada sbb munasabah dari faktor kesihatan utk x dpt terima vaksin yg plg kirg risiko and plg selamat, saya x faham kenapa buat demikian.
Quote mclaren 14-6-2021 07:00 PM
18Damon replied at 14-6-2021 06:53 PM
Pelajar perubatan UM (Tahun 3 45) semua dpt temujanji Vaccine Pfizer dari bulan 4. Sepertimana seo ...

Oh ada penjelasan.. thanks. Perkara ni umum tak tahu kalau tak ada yang kongsi macam ni.

Hmm payah jugak ye. Macam terjerat pun ye. Sama macam yang nak holiday overseas tapi antivax dan nak masuk certain countries pulak ada yang letak syarat kena dah vaccinated.

Entahlah tunggu berita seterusnya.
Quote tumpanglalu74 14-6-2021 07:03 PM
Edited by tumpanglalu74 at 14-6-2021 07:13 PM

[fbvlink]https://fb.watch/66ELVkgsc4/[/fbvlink]
https://fb.watch/66ELVkgsc4/
Quote stingerchillax 14-6-2021 07:07 PM
Jom ramai ramai kita cari blastofff...kita keroyok dia ramai ramai....

Kahkahkahkahkahkahkahkahkhakahkah
Quote LadyCarefree 14-6-2021 07:31 PM
18Damon: Pelajar perubatan UM (Tahun 3 45) semua dpt temujanji Vaccine Pfizer dari bulan 4. Sepertimana seorang rakyat ada hak utk tolak vaksin pihak hospital  ...


Saya sokong. Saya memang suka kalau yg tak bervaksin xkiralah vaksin apa yg lazim rakyat msia ambil, dan jenis togok jus merepek ditattoo kat dahi dan semua kemudahan kerajaan jangan bagi mereka. Hehe
Quote LadyCarefree 14-6-2021 07:33 PM
mclaren replied at 14-6-2021 06:00 PM
Oh ada penjelasan.. thanks. Perkara ni umum tak tahu kalau tak ada yang kongsi macam ni.

Hmm pa ...

Nak pi haji umrah pun kena vaksin memacam bukan beksin kobid je. Dahtu kena jenama tertentu je. Hehe
Quote tumpanglalu74 14-6-2021 07:34 PM
LadyCarefree replied at 14-6-2021 07:31 PM
Saya sokong. Saya memang suka kalau yg tak bervaksin xkiralah vaksin apa yg lazim rakyat msia am ...


Sebab ko dah nak mampos ko nak orang mampos macam ko?  CU in 2 years..
Quote LadyCarefree 14-6-2021 07:36 PM
tumpanglalu74 replied at 14-6-2021 06:34 PM
Sebab ko dah nak mampos ko nak orang mampos macam ko?  CU in 2 years..

Hehe whateverrrrrrrrr
Quote mclaren 14-6-2021 07:44 PM
LadyCarefree replied at 14-6-2021 07:33 PM
Nak pi haji umrah pun kena vaksin memacam bukan beksin kobid je. Dahtu kena jenama tertentu je. He ...

Some of those yang bising taknak covid vaccine ni ada yang open to all other known vaccines before covid.
Some are just antivax so yang ni kena duduk diam2 tak pergi buat ibadah umrah dan haji ke (honest question, tak pernah terfikir until now)?

Quote caprut 14-6-2021 07:46 PM
manzilla replied at 14-6-2021 03:02 PM
Maka terloncat-loncat kegirangan macam keralah antuvax dengan berita ini...

Aku rasa ko yg over. Hak masing2 nk vaksin ke tak

Lihat semua komen(329)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top