Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
CARI Infonet Portal Fokus Lihat artikel

Ustaz Ahmad Dusuki Hubungi Prof Muhaya Lepas Dengar Klip 'Bodoh-bodoh Sikit'

Oleh: LilRose|11-6-2021 11:55 AM Komen: 39
Walaupun sudah memberi penjelasan serta memohon maaf susulan videonya mengulas mengenai wanita lambat dapat jodoh kerana berkerjaya hebat dan terlalu berdirkari kembali tular, masih ada segelintir pihak mengecam Prof Muhaya.


Kredit foto: Mingguan Wanita

Sementara itu, pendakwah bebas Ustaz Ahmad Dusuki menerusi Instagram memaklumkan beliau menghubungi pakar motivasi berkenaan sejurus mendengar klip ringkas berhubung isu jodoh itu.

Jelasnya, maksud 'bodoh bodoh sikit' yang digunakan Prof Muhaya sebenarnya bukan bermaksud wanita perlu membodohkan diri.

Sebaliknya, ia bermaksud menasihati wanita supaya tidak berlagak dan menyombong diri hingga susah mendapat jodoh.

Katanya, apabila wanita meninggikan diri (ego), ia hanya akan membuatkan pihak lelaki yang cuba didekati menjauhkan diri.


Kredit foto: IG

"Sebagaimana orangnya yang tetap optimis dan berkayakinan berlapang dada untuk mendengar pandangan, akhirnya dengan dengan iringan doa moga istiqamah dalam menyampaikan keindahan agama ini," tulisnya.

Di kesempatan itu, Ustaz Ahmad Dusuki berkongsi sepetong hadis mengenai jodoh wanita yang baik hanyalah untuk lelaki yang baik dan begitu juga sebaliknya.



Dah tengok belum video CINTA & CITA-CITA di saluran YouTube Prof Muhaya? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 39
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote per706 13-6-2021 01:45 AM
Entahlah mak cik,ckp la ape pon.kona la tang mana pon.pangkat doktor.buku pon dah berapa naskah dikeluarkan. X kan pemilihan perkataan pon x mahir.ngaku je la tersalah ckp n mintak maaf

Lain-lain Komen

Quote monreyes 11-6-2021 12:17 PM
bodoh ialah bodoh...
mohon rujuk kamus dewan...
takyah nak bekap sangat..
nanti x pasal ada 2 org bodoh pulak
Quote ffbeauties 11-6-2021 12:20 PM
Kesian jadi perempuan,
Kat dunia..
Lambat kahwin salah perempuan
Kahwin dapat laki taguna salah perempuan
Dah mati,
Dalam neraka banyak perempuan

Hidup susah mati pun susah
Quote azimodin 11-6-2021 12:25 PM
ffbeauties: Kesian jadi perempuan,Kat dunia..Lambat kahwin salah perempuanKahwin dapat laki taguna salah perempuanDah mati,Dalam neraka banyak perempuanHidup susa ...


Kawen lambat - perempuan salah sebab xtunjuk bodoh2, terlalu ambitious, sibuk dengan female liberation
Lambat dapat anak - perempuan x pandai jaga kesihatan dalaman, perempuan x subur
Laki cari lain - perempuan x pandai layan suami macam pelacur, perempuan x reti jaga penampilan, ego tinggi, terlalu independent sampai suami rasa x diperlukan
Anak2 x jadi genius - mak xpandai ajar, mak2 sibuk berkerja sampai anak terpinggir

Penat jadi perempuan. Lagi penat bila perempuan lain jadi enabler pemikiran lapok.
Quote stania83 11-6-2021 12:29 PM
jangan sesekali sentuh isu perempuan lambat jodoh. kalau nak ulas..cakap je ..takdir..kalau nak kawen doa  kalau tak nak kahwen pon ok. <---tips kpd semua ustaz dan ustazah semua..
Quote Thunderclouds 11-6-2021 12:36 PM
azimodin replied at 11-6-2021 12:25 PM
Kawen lambat - perempuan salah sebab xtunjuk bodoh2, terlalu ambitious, sibuk dengan female libe ...

WORD! 100% betul lg2 tang last para tu. Tu la masalah utama. Ppuan jgk enabler nye. Bukan sesama nk empower.
Quote TulenBang 11-6-2021 12:37 PM
Ustaz ni mcm suka limelight sikit..merata2 ada. ok hati aku maybe hitam
Quote Buritan 11-6-2021 12:38 PM
monreyes replied at 11-6-2021 12:17 PM
bodoh ialah bodoh...
mohon rujuk kamus dewan...
takyah nak bekap sangat..

Lsntak dia loooohh.. dah ckp tak nak ngaku..
Quote LadyCarefree 11-6-2021 12:39 PM
monreyes: bodoh ialah bodoh...mohon rujuk kamus dewan...takyah nak bekap sangat..nanti x pasal ada 2 org bodoh pulak


Exactly. Bodoh.

Bodoh-bodoh means pandai tapi pura-pura tidak pandai.

No two ways abt this.
Quote LadyCarefree 11-6-2021 12:40 PM
ffbeauties: Kesian jadi perempuan,Kat dunia..Lambat kahwin salah perempuanKahwin dapat laki taguna salah perempuanDah mati,Dalam neraka banyak perempuanHidup susa ...


Mati xsempat minta halal makan minum dari suami, mampos jatuh haramlah makan minum isteri.
Quote LadyCarefree 11-6-2021 12:42 PM
stania83: jangan sesekali sentuh isu perempuan lambat jodoh. kalau nak ulas..cakap je ..takdir..kalau nak kawen doa&nbsp;&nbsp;kalau tak nak kahwen pon ok. &lt;---tips kpd ...



Kang porumer makcik2 karatz melompat pulak sbb pd mereka kahwin dan ada anak tu wajib or yer a loser. Taksub retis, berair pepek kt laki orang xpulak loser. Hehe
Quote batusembilan 11-6-2021 12:42 PM
betul lah tu.

cuma ayat kiasan prof tu pakai x sesuai.
Quote LadyCarefree 11-6-2021 12:42 PM
TulenBang: Ustaz ni mcm suka limelight sikit..merata2 ada. ok hati aku maybe hitam



Topinasi dah ulas ke? Atau masih sibuk beemesej dgn dewabit?
Quote Buritan 11-6-2021 12:43 PM
azimodin replied at 11-6-2021 12:25 PM
Kawen lambat - perempuan salah sebab xtunjuk bodoh2, terlalu ambitious, sibuk dengan female libe ...

Emm zaman membz body membz borigt.. mcm aku pg tadilaa..tgh tobgeeng tonggeng gunting rumput.. ade jiran dr lorong lain jog pastuu tego.. aku tanye lmpu rumah jiran aku terbakar ke.. aku ckplaa tak pastiii.. terus dia ckp tak baik dgn jiran kee.. bangangnya punyaa org.. ko nak sibuk hal jiran aku.. ko panggil..bongok punya org
Quote monreyes 11-6-2021 12:50 PM
Buritan replied at 11-6-2021 12:38 PM
Lsntak dia loooohh.. dah ckp tak nak ngaku..

nak pelbagaikan pulak definisi bodoh tu..puiii
Quote batmana 11-6-2021 01:08 PM
ceramah tu 45 minit

ayat tu bape saat?
ko hadam bape saat ayat terus terus lahar prof muhaya, apa tak bangang namanya tu?

aku jupe, ramai  pmpn yg kawin elok ada anak, dia paham ayat tu tak sentap pun, tkdela gigih create multinick lahar prof dlm forum/socmed bagai..

tapi yg feeling2 liberal, especially tak kawin lagi, takat dengar ceramah bape saat, terus lahar /sentap cam pondan putus haid gamaknya..

grow up lar weii..

org laki klu pmpn ada kutuk2 org laki, especially psl wang hantaran tk mampu bagi tak yah kawin, kutuk laki tkde kete, tkde harta, ada org laki berjemaah serang pmpn tu??? ada ka? .. ada ka org laki create byk thread dlm forum, pstu sembang siang malam, masuk berita dlm news feed bagai??

tu keje bodooooooooooooo....

pada aku, isu ni la petanda aras org laki ngn pmpn, betapa baiknya org lelaki kt malaysia ni..
Quote makadek 11-6-2021 01:45 PM
LadyCarefree replied at 11-6-2021 12:42 PM
Topinasi dah ulas ke? Atau masih sibuk beemesej dgn dewabit?

Di whoareyouskn je jawab sepatah kahkah beria ria
Quote AyaqMeloSuam 11-6-2021 02:17 PM
Ustaz.. bodoh dgn merendahkan diri tu maksud sama ke ? Ooooo.. bru saya tau.   {:run
Quote bibirmerah 11-6-2021 02:20 PM
azimodin replied at 11-6-2021 12:25 PM
Kawen lambat - perempuan salah sebab xtunjuk bodoh2, terlalu ambitious, sibuk dengan female libe ...

Nak like comment ni boleh tak
Quote jebatmaspunyer 11-6-2021 03:04 PM
Edited by jebatmaspunyer at 11-6-2021 03:18 PM

adi ala2 bodoh ni bukan iolls pertama kali dengar.. Time kakak iolls tgh cari jodoh pun selalu dgr nasihat camni.. kakak iolls jenis berdikari. Dia jenis prihatin, jenis semua buat sendiri, tak mengharap sesiapa, dia ibarat parents ke-3 iolls adik beradik.. ambik alih most tanggungjawab abah.. jadi jenis bossy lah jugak.  Kalau dari segi fizikal pun jenis x mengharap lelaki.. benda2 berat semua nk angkat sendiri, tak tunggu orang tambah2 org lelaki dlm umah iolls semua jenis kena ketuk dulu baru gerak. ​

Dia masuk umur 30-an pun masih mencari jodoh. Jadi dptlah nasihat jgn lah tunjuk perkasa sgt, nampak cerdik sangat ngan lelaki. Cover sket. Sbb lelaki ada ego. Sikit atau banyak mesti ada ego kalau dah lelaki. Bila dia jumpa abang ipar iolls ni dia cuba lah utk tak independent sgt. Macam kalau drive, dia hanya drive bila perlu, kalau balik kg mmg abg ipar jer y bawak. Banyak mintak pendapat abg ipar padahal boleh jer dia settle sendiri. Pastu dia ni income lg tinggi dr abang ipar. Jadi kalau dia ada nak beli brg kemas pun dia pakat2 ngan mak iolls.. kalau terbeli banyak dia cakap jer brg kemas tu mak iolls y punya.
Balik umah mentua dia pun dia ikut jer apa y mak mentua dia suruh kat dapur padahal dia ni expert gak lah memasak sbb anak perempuan sulung kan. Tak ada nak menunjuk pandai kat umah mertua. Tambah abang ipar ada kakak abang, jadi dia just go with the flow jer lah. Padahal kalau balik umah kitorang dia lah along kawasan. Sebelum balik kg pun dah start membebel mengarah itu ini apa kitorang kena buat sampai mak iolls pun kadang2 stress gak sbb sekali ngan dia kena bebel..hahahaha.. perangai ni mmg dia tunjuk kat family kitorang jer lah.. Dengan abg ipar kakak iolls simpan kuku besi dia.. sbb alhamdulillah abg ipar iolls ni baik orgnya, pandai jaga kakak iolls ni.. Kakak iolls pun pandai respect suami dia. Contoh dia takkan berbincang atau suruh apa2 kalau abg ipar baru balik keje. Kalau ada perkara nk bgtau atau bincang dia make sure abg ipar sempat rehat dulu.

Kalau pandang dari sudut positif nasihat tu, dapatlah y positif, tapi kalau dari sudut negatif mmg nmpak memperlekeh wanita.

Lihat semua komen(39)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top