Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Peruncit Dapat Notis Jual Minyak Masak Mahal, Tempat Anda Okey Tak Tu?

10-6-2021 04:08 PM Komen: 53
Gara-gara menjual minyak masak botol lima kilogram terlalu tinggi berbanding kedai lain, dua peruncit diberikan notis oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) di sini hari ini.

Ketua Pegawai Penguatkuasa KPDNHEP Pahang, Normaswari Nordin, berkata melalui notis diberikan peruncit berkenaan diarahkan menyatakan secara terperinci harga jualan dan harga kos minyak masak berkenaan.


Gambar hiasan

Kedua-dua peruncit terbabit menjual minyak masak botol lima kilogram masing-masing pada harga RM32.65 dan RM33.59 iaitu terlalu tinggi berbanding peruncit lain.

Siasatan akan dilakukan terhadap dua peruncit berkenaan sama ada berlaku pengambilan keuntungan berlebihan atau tidak,katanya di sini, hari ini.

Menurutnya, meskipun harga jualan minyak masak botol lima kilogram tidak dikawal oleh pihak kerajaan, peniaga masih tertakluk kepada perundangan mengikut Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011.


Sumber: K! ONLINE

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 53
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote meisapoya 11-6-2021 06:42 PM
tripleid replied at 11-6-2021 03:27 PM
mmg munapik habisss..

Bila jadi kerajaan memang terus jadi bodoh kan? Sebelum ni kemain cerdik pandai.

Lain-lain Komen

Quote insulin 10-6-2021 04:09 PM
So far tak ambil tahu sangat sebab biasa beli yang 1kg pastu ambik masa lama juga nak habiskannya.
Quote Artemesiaa 10-6-2021 04:17 PM
Bagus tindakan dibuat pada mereka yang suka naikan harga barangan ikut suka
Quote renko 10-6-2021 04:29 PM
peniaga2 makanan yang beli minyak paket 1kg pun patut kena notis
Quote CiliPadiSedap 10-6-2021 04:30 PM
betul ke minyak masak 1kg ni recycle dan tak berkualiti. sharing youall punya pengalaman memasak guna 1kg? sharing yang betul. atau sebenarnya berkualiti tp saja gossip sbb nak lariskan 5kg? wallahuallam

siapa sharing gossip kaka pukul guna kopek sista vokuru.
Quote Skuau 10-6-2021 04:30 PM
napa peraturannya 'banding dgn peruncit lain'...dan bukannya...melebihi harga siling yg ditetapkan kerajaan???
Quote glump 10-6-2021 04:45 PM
Minyak dlm plastik 1 kg tu harga dia $2.50 sen sbb gomen subsidi .ada kata kualiti dia sama je ngan minyak dalam botol tapi ada juga gossip kata minyak dlam paket tu penapisan sekali dalam botol tapis 2 kali. Kalau ikut pengalaman ke sebuah kilang bungkus minyak masak.. both dari tangki yang sama satu boh dalam plastik  yang production line lain lalu botol sekilo,2 kg etc .
Para peniaga nak untung ,kejar minyak paket tapi la ni banyak tempat hadkan pembelian minyak paket kepada 2-3 paket seorg.
Tapi ada peniaga yang bakal beli dari pembeli minyak terpakai .minyak yang diguna dijual ke pembeli minyak terpakai konon untuk biodiesel yang rata2 beli dgn harga $1.20 seliter ..tetapi ada pembeli ini yg 'memproses 'minyak terpakai ini Dan menjual kembali kepada peniaga2 tertentu.
Quote glump 10-6-2021 04:47 PM
Kebanyakkan peruncit Tak suka jual minyak paket kerana margin hanya $1 sekotak ie 17 ke 20 peket sekotak. Penat angkat lah kan. minyak botol,jual sebotol boleh up suka2 hati minima sebotol dah $1
Quote tripleid 10-6-2021 04:53 PM


Apadehal,harga minyak masih munasabah.

-menteri
Quote Boomibulat 10-6-2021 05:01 PM
tripleid replied at 10-6-2021 04:53 PM
Apadehal,harga minyak masih munasabah.

-menteri

Masih murah berbanding Amerika..
Quote rosmahisham 10-6-2021 05:16 PM
Edited by rosmahisham at 10-6-2021 06:23 PM

zmn2 aku ada restoran,kantin,dewan mkn asrama
memang ada cina beli myk terpakai.tukang masak,kitchen helper aku yg control benda ni,siap cina tu sediakn 1 tong besar lagi.seminggu sekali dia dtg collect.time tu aku x ambik kisah pulak mmg duit tu bagi kat pekerja je.derang jual bekas telor,tong sos etc.yg aku takot cina2 beli kat kedai mkn cina jgk pastu recyle jd minyak paket.tu yg mmg aku x beli minyak paket.rasa mcm was2.
Quote Friska 10-6-2021 05:18 PM
CiliPadiSedap replied at 10-6-2021 04:30 PM
betul ke minyak masak 1kg ni recycle dan tak berkualiti. sharing youall punya pengalaman memasak gun ...

Kalau buat catering, saya pakai yang minyak masak 1 kiloan dan diborong banyak pakai kotak, kualitasnya OK ndak ada komplain




Quote CiliPadiSedap 10-6-2021 05:27 PM
Friska replied at 10-6-2021 05:18 PM
Kalau buat catering, saya pakai yang minyak masak 1 kiloan dan diborong banyak pakai kotak, kualit ...

diamlah kau setan meniaga catering pakai subsidi minyak rakyat malaysia. kau nak meniaga jgn guna subsidi. datang negara orang berniaga pakai subsidi rakyat malaysia. muka tak malu lepas tu caras suami orang.
Quote Tinot7 10-6-2021 05:31 PM
CiliPadiSedap replied at 10-6-2021 04:30 PM
betul ke minyak masak 1kg ni recycle dan tak berkualiti. sharing youall punya pengalaman memasak gun ...

tak tau la.. tapi kalau masih hidup lepas makan, masuk perut sumer sama jahh tak kira la minyak 1kg ka 5 kg..
Quote CiliPadiSedap 10-6-2021 05:37 PM
Edited by CiliPadiSedap at 10-6-2021 05:42 PM
Friska replied at 10-6-2021 05:18 PM
Kalau buat catering, saya pakai yang minyak masak 1 kiloan dan diborong banyak pakai kotak, kualit ...






kau crop gambar kt google lepas tu acah2 niaga catering. walhal bibik indon tak sedar diri
Jangan sampai csi cariforum cari friska



Quote sarah82 10-6-2021 05:40 PM
CiliPadiSedap replied at 10-6-2021 04:30 PM
betul ke minyak masak 1kg ni recycle dan tak berkualiti. sharing youall punya pengalaman memasak gun ...

Aku biasa masak guna minyak paket.. Ok saja.. Rasa sama saja dgn minyak 5kg.
Quote insulin 10-6-2021 05:41 PM
sarah82 replied at 10-6-2021 05:40 PM
Aku biasa masak guna minyak paket.. Ok saja.. Rasa sama saja dgn minyak 5kg.

Biasa sis guna 1kg plastik ni boleh tahan berapa lama?
Quote Friska 10-6-2021 05:41 PM
CiliPadiSedap replied at 10-6-2021 05:37 PM
kau crop gambar kt google lepas tu acah2 niaga catering. walhal bibik indon tak sedar diri:l ...

Emang saya pakai foto dari internet, contoh merek minyak masak yang saya borong
Quote missmarvolo 10-6-2021 05:42 PM
CiliPadiSedap replied at 10-6-2021 04:30 PM
betul ke minyak masak 1kg ni recycle dan tak berkualiti. sharing youall punya pengalaman memasak gun ...

Dunno how truthfulness it is but my I heard my friend convo over the phone about a biz opportunities jual minyak masak peket.

Beli berkontena from china repackage guna identiti melayu - wau lah, layang2lah, ketupat la.

and then jual.
Quote sarah82 10-6-2021 05:43 PM
insulin replied at 10-6-2021 05:41 PM
Biasa sis guna 1kg plastik ni boleh tahan berapa lama?

Masa tu berdua dgn arwah tok.. Tahan 1 minggu lebih mcm tu... Masak utk berdua saja.. Utk 5kg.. Bila dok rumah arwah tok Sharifah.. Tahan almost 4 bulan.

Lihat semua komen(53)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top