CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Apakah Usia Terbaik Untuk Berkahwin?

10-6-2021 10:14 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1757| Komen: 16

Description: Ramai ingin berkahwin dan mempunyai anak pada usia muda kerana pelbagai alasan.
Ramai ingin berkahwin dan mempunyai anak pada usia muda kerana pelbagai alasan.

Selain itu, tidak sedikit juga yang mengingatkan risiko berkahwin pada usia muda, salah satunya rentan terhadap perceraian.



Gambar hiasan/Andre Rucker @Philadelphia Magazine

Sejumlah kajian yang menumpukan pada isu perkahwinan memberikan jawapan kepada isu ini.

Dilaporkan IFL Science pada 13 September 2017, berikut adalah penjelasan mengenai usia terbaik untuk perkahwinan menurut sains.

Satu kajian yang diketuai Institut Pengajian Keluarga (IFS), University of Utah membuat pemerhatian teliti terhadap kadar perkahwinan dan perceraian di Amerika Syarikat (AS).

Mengenai perkahwinan pertama, mereka mendedahkan bahawa orang yang berkahwin pada usia 20-an mempunyai peluang paling rendah untuk bercerai.

Stigma sosial, keluarga, dan keperibadian setiap individu sering mencetuskan perceraian yang cepat.


Sementara itu, secara purata, kadar perceraian mula menurun dalam perkahwinan pada usia 40-an.

Data ini diperoleh dari statistik tahun 1995. Kemudian, pada tahun 2006 hingga 2010, banyak perkara berubah.
 
Risiko perceraian dalam perkahwinan remaja tetap tertinggi dan risiko perceraian pada akhir 20-an atau awal 30-an perkahwinan tetap rendah.


Sumber: Suara Merdeka

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote CatMiow 10-6-2021 10:30 AM
Yang terbaik bila kedua2 faham maksud tanggungjawab dan hak,  dan ada objektif jangka panjang perkahwinan.

Kalau takat objektif jangka pendek iaitu memenuhi tuntutan nafsu,  maka mungkin pendek la usia perkahwinan mereka.
Quote lavieenrose 10-6-2021 10:41 AM
Ada sumber pendapatan, bersedia pikul tanggungjawab, matang dalam buat keputusan, bijak kawal emosi. Umur 27 - 30 tahun boleh dah
Quote Cece1234 10-6-2021 10:42 AM
27-28 tahun..
Quote TomyamPuteh 10-6-2021 11:07 AM
Klau lelaki better lbh 27.Masa tu financial dh agak stabil. Klau pompuan plak paham2 je la. Time umo berapa yg plg subur.
Quote matseh 10-6-2021 11:12 AM
Below 30.
At least by 55, ada option so yu can decide what you want to do. Retired and ventures into things you wan to do.  Or continue working
Kalau kawin lambat, anak2 kecik lagi by 55.

Ada yg kawin late 30's. By 55 ada anak2 yg masih sekolah, belajar di U.
Yg kawin 26-27 tahun, bila 55 anak2 yg belajar dah tak ada, ada yg dah kawin pun.

Unless you org kaya.
Quote tagas 10-6-2021 11:56 AM
Laki seblum 30

pompuan seblum 28

lebih 28 kang di cop andartu junior

kan @ifanonline kan
Quote ifanonline 10-6-2021 12:07 PM
tagas replied at 10-6-2021 11:56 AM
Laki seblum 30

pompuan seblum 28

ya abam tagas, bleh rujuk jadual di bawah:

28-34 tahun - andartu junior
35-39 tahun - andartu senior
40 tahun keatas - andartu forever

sekian, terima kasih.
Quote Kitty_catz 10-6-2021 05:49 PM
30
pehtu dari 31 -35 tu beranak banyak2
pethu stop

by 60 anak smua dah lepas
skang umo 60 pun gagah perkasa lagi
Quote bloodyamuk 10-6-2021 06:49 PM
ahahaha waktu paling sesuai kawen adalah:

never
Quote None68 10-6-2021 07:15 PM
Umur? Xde spesific..rasa dah sanggup memikul tanggungjawab silakan.
Quote nakkomenjugak 12-6-2021 07:37 AM
saya andartu junior.
Quote yondu 13-6-2021 02:30 PM
iols kawen umo 27. da puas enjoy, da puas kehulu kehilir brjalan, da puas la dgn mber2..
kawen terus dpt bby, resign then dpt bby lagi..skg ulit bby dgn abg dia je. nak enjoy2 ke apa ke sume da settle da masa muda.
Skg tgh mnghargai moment2 dgn anak2
Quote zaianim 14-6-2021 02:14 PM
pndpt peribadi aku, lelaki 25, pompuan 23
Quote pearl.silver 14-6-2021 04:20 PM
sesudah spm
Quote Fly_over 15-6-2021 11:28 PM
iols kawen umur 23.. tp sekarang iols rasa umur tbaik kawen lepas unur 27..
Quote cariplease 26-7-2021 09:51 PM
Bila jodoh sampai. 28-32

Lihat semua komen(16)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2021 12:50 PM GMT+8 , Processed in 0.088393 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top