Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Kerajaan kaji pelaksanaan sidang Parlimen hibrid - Takiyuddin

5-6-2021 12:53 AM Komen: 8
Mesyuarat turut memutuskan supaya kajian lebih terperinci dibuat segera bagi menyediakan kertas lengkap yang akan diangkat dalam waktu terdekat untuk pertimbangan dan kelulusan jemaah menteri. - Gambar fail/Astro AWANI


KUALA LUMPUR: Kerajaan sedang mengkaji konsep dan mekanisma ke arah pelaksanaan Sidang Dewan Parlimen secara hibrid yang melibatkan Persidangan Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Ini bagi memastikan Parlimen dapat berperanan sebagaimana sewajarnya walaupun negara masih berdepan dengan pandemik COVID-19 serta program pemulihan masih berjalan di semua peringkat.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen & Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan, satu perbincangan melibatkan dirinya yang juga selaku Menteri Bertanggungjawab dengan Hal Ehwal Parlimen bersama kedua-dua Yang Dipertua Dewan Rakyat dan Dewan Negara serta Timbalan-Timbalan Yang Dipertua telah diadakan secara maya.

Ia dijalankan bagi membincangkan perkara-perkara berkaitan persiapan ke arah pelaksanaan Parlimen secara hibrid, merangkumi aspek-aspek infrastruktur, teknikal, undang-undang, peraturan dan kewangan.

Mesyuarat hari ini pada dasarnya bersetuju dengan pelan konsep Parlimen hibrid ini diadakan yang berasaskan penyertaan ahli-ahli parlimen secara kehadiran fizikal dan juga secara maya, katanya menerusi satu kenyataan pada Jumaat.

Tambahnya, mesyuarat turut memutuskan supaya kajian lebih terperinci dibuat segera bagi menyediakan kertas lengkap yang akan diangkat dalam waktu terdekat untuk pertimbangan dan kelulusan jemaah menteri.

Dewan Rakyat sebelum ini dijadualkan kembali bersidang mulai 2 November hingga 15 Disember depan. 



Sumber : Astro Awani

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 8
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote aint 5-6-2021 06:02 PM
brp lama tempoh nak kaji sidang hybrid ni? adakah keta terbang siap, baru abis kajian...

selama ni pekerja gomen/swasta guna Zoom or Webex or apa saja app yg bole bersemuka online ... nape gomen nak kena kaji lak... mmg menteri pun sama bod@$ cam Midin Abahcow

Lain-lain Komen

Quote xy_daen 5-6-2021 01:13 AM
Baru nak kaji... Bengap nak mampos..
Quote CardiGans85 5-6-2021 05:31 AM
Teringat pulak kementerian ni minta apply MITI ms first day total lockdown. {:smile..
Quote stingerbaik 5-6-2021 06:45 AM
Jemaah haji 4000 kau boleh nak hantar seolah nak pi kena tembak.....setakat less than 300 people dalam dewan utk parlimen...bersidang boleh jadi macam satu balak?

Siyalll apa kewww?
Quote stingerbaik 5-6-2021 06:59 AM
xy_daen replied at 5-6-2021 01:13 AM
Baru nak kaji... Bengap nak mampos..

Ibarat bila mati sedang jenazahnya diusung keperkuburan...baru ambik kitab self crash course sokla soklan kubur

Haramjadah betul...ini la jenis jenis pemimpin yg kira ada
Quote Tpahtertipu 5-6-2021 08:54 AM
Sedih... Apalah malang negara ini sekor2 menteri bodoh bengap umoama tak sekolah, dok jd katak bwh tempurung.. Satu dunia geakkan mesia
Quote mclaren 5-6-2021 02:05 PM
Satu dunia dah adopted online meetings yang menteri ni baru sibuk nak kaji apa nya? Ya tuhan kenapalah level2 kecerdikan macam ni yang jadi menteri negara ni?{:yameteh
Quote tripleid 5-6-2021 02:25 PM
Kjaan PN ni mmg lembab sembab mcm muka abahcow ke.negara luar dah lama buat sidang parlimen online sbb tu kes makin lama makin turun..KERAjaangagalembab Msia ni pulak baru bercadang2 nak buat online??




*video sekadar hiasan
Quote aint 5-6-2021 06:02 PM
brp lama tempoh nak kaji sidang hybrid ni? adakah keta terbang siap, baru abis kajian...

selama ni pekerja gomen/swasta guna Zoom or Webex or apa saja app yg bole bersemuka online ... nape gomen nak kena kaji lak... mmg menteri pun sama bod@$ cam Midin Abahcow

Lihat semua komen(8)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top