CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Terpengaruh Petua Netizen, Isteri Tajul Bentan

19-5-2021 01:15 PM| Diterbitkan: Cari-Saiful| Dilihat: 7158| Komen: 54|Original author: Oleh: Saiful

Description: Padah ikut petua netizen, isteri Tajul yang baru melahirkan anak kedua mengalami demam panas.
Padah ikut petua netizen, isteri Tajul yang baru melahirkan anak kedua mengalami demam panas.

Kata isterinya, Nurul Shamieza, dia mengikuti petua tersebut selepas bertanya cara untuk mengurangkan penyait kuning anaknya yang berusia 13 hari


Dia terpengaruh untuk cuba minum air tin sengkuang cina.


Foto: IG
"Semalam Ica (merujuk dirinya) demam panas, sejuk sampai ke tulang dan hampir bentan sebab ikut salah satu tip orang.

"Semalam ramai gila bagi tip turunkan kuning baby. Saya pilih satu petua.

"Yaa... air tin sengkuang cina, Ica suruh husband beli dekat kedai. Masa minum tu okey je.



Foto: via mStar

"Lepas balik rasa lain macam nak pitam. Start pukul 9-10 malam sejuk gila badan macam bukan demam biasa ya.

"Lebih teruk pakailah berlapis-lapis selimut ke apa sejuk tu tetap tembus!"

Sementara itu Tajul kata dia memberikan nasi yang dikepal dengan bawang putih bakar bagi menyembuhkan isterinya.

Foto: via mStar

"Cuak laki aku, lepas tu dia dapat petua redakan demam, bakar bawang putih dan kepalkan dengan nasi putih.

"Rasa dia memang tak sedaplah tapi lepas makan terus badan rasa panas dan better sikit."

Nurul juga sudah serik  untuk mencuba petua pelik yang boleh membahayakan kesihatannya selepas ini. -CARI

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Iimaukasturi 19-5-2021 01:28 PM
Dik.. Xtgk rncgn tanyalah doktor ke? Kunci kepada penyakit kuning adalah kerapkan menyusu.. Mcm ni pon gosip ke?
Quote AshkieLa 19-5-2021 01:28 PM
dah second baby pun mudah terpengaruh lagi ke?
Quote Iimaukasturi 19-5-2021 01:29 PM
AshkieLa replied at 19-5-2021 01:28 PM
dah second baby pun mudah terpengaruh lagi ke?

Mudah terpengaruh.. Kalo tgk rncgn go Shop.. Semua mau dibelinya
Quote ren14 19-5-2021 01:37 PM
Iimaukasturi replied at 19-5-2021 01:28 PM
Dik.. Xtgk rncgn tanyalah doktor ke? Kunci kepada penyakit kuning adalah kerapkan menyusu.. Mcm ni p ...

mak benak macam tu la jadinya
pastu salahkan orang
Quote dudaberhias 19-5-2021 01:39 PM
sheols ni kalau suruh tadah air kencing unta pun sheols minum kah?

patutnya bagitahu dia tips awal2 masa mengandung haritu...

kalau nak anak mata biru kena rajin makan nasi kerabu dan kunyah pringles original bekas biru tu...

bila anak keluar nanti mata biru macam lautan samudera... kalau keluar coklat tu bukan bermakna petua ni tak jadi tapi dia mengikut laut pantai batu buruk yang air coklat tu... jadi masa makan tu sila pilih pringles yang di jual di kedai2 utara malaysia dan nasi kerabu tu pun kalau boleh yang di jual di pantai2 laut biru... kalau dari terengganu takut jadi coklat jugak mata anak nanti sebab menyerupai pantai batu buruk...
Quote pavlovachoc 19-5-2021 01:47 PM
Nak salahkan netizen lak
Quote Johi 19-5-2021 02:11 PM
Apasal tak pergi klinik ke hospital,petua ni kalau sakit yg tak berapa serius bolehlah cuba,dulu2 masa kecik sapu garam/air garam kat hidung pasal tersumbat nampak berkesan tu pun pasal kat rumah tak ada vicks vaporub,kalau tak takde lah nak guna garam tu
Quote Thunderclouds 19-5-2021 02:35 PM
Ank yatim xdak adik bradik ka kwn ni?  Ka nyombong xmau nanya makpak ipar duai sendri? Alih2 kona salah org len.
Quote doubleA 19-5-2021 02:42 PM
Iols ada join group masakan baby, ada jah yg share mcm2 petua selain masakan, tapi bab kesihatan anak tolong lah p jumpa doktor, toksah mandai2 ikut konon petua makan itu ini dgn alasan anak dorang ok. Kang sakit apa kita juga teruk. Iols since pregnant dulu apa2 keraguan terus p cek doktor tak koser dgr ckp org. Stress baca dah tau anak demam sakit lagi tanya petua tak bawa jumpa doktor, kejadah jadi makbapak berkira ke nak bawa anak check up?
Quote doubleA 19-5-2021 02:44 PM
Takpernah dgr petua sengkuang ni, air tin plak tu. nak short cut ke. Anak kuning susu je biar dia berak kencing kurang la kuning. Kalau petua luaran ni ok lg la mandi air badak ke apa ke bab makan minum ni jaga la
Quote Carcosa 19-5-2021 02:50 PM
Netizen kasi kau petua, tapi kau ada otak kan? Tak boleh pikir? Main pilih2 drpd petua2 tu, dah mcm main pilih2 brg kat Shopee. Eh tolol eh kau?
Lepas ni, anak kau ada putih2 dkt lidah, kau ikutlah petua mak2 dungu, yg suruh selet air kencing baby kat lidah diorang. Seriously aku nak kencing je kat muka mak2 yg buat tu. Tolol. Pakai berus gigi baby lah bodohhhhhh. Yg sarung kat jari tu. Lembut, then kau boleh kurangkan gatal2 kat gusi diorang jugaaak when nak tumbuh gigi. Boodddoohhhh.
Quote dewi_rina 19-5-2021 02:52 PM
Padah ikut petua netizen, isteri Tajul yang baru melahirkan anak kedua mengalami demam panas.


Kata isterinya, Nurul Shamieza,


Hujung2 panggil ica
Quote wikedsaikel 19-5-2021 02:54 PM
Ke dia kena Covid?
Quote bulalof 19-5-2021 02:55 PM
semua nak telanjangkan kat medsos!
Quote Buritan 19-5-2021 02:58 PM
Iimaukasturi replied at 19-5-2021 01:28 PM
Dik.. Xtgk rncgn tanyalah doktor ke? Kunci kepada penyakit kuning adalah kerapkan menyusu.. Mcm ni p ...

Baik minum air 100 plus terus bini tajul oiii..
Quote alieyrina 19-5-2021 03:01 PM
duk baca komen org mendapat la. Eh ayq sengkuang cina tu bukan direct titis dlm mulut baby ka. Tp susu ibu la palg mujarab
Quote bukanomi 19-5-2021 03:03 PM
Bukan biasa kite refer  kt mak,.mak, mak mertua ke.menda2 mcm ni. Pastu bkn xbiasa beranak. Kuning ni basic kan, xkan xtau nk buat apa kalau bb kena kuning. Dah biasa sgt dengar bb kena kuning pastu dah biasa sgt org bagi petua. Bkn benda baru kuning kt bb ni
Quote caprut 19-5-2021 03:11 PM
Johi replied at 19-5-2021 02:11 PM
Apasal tak pergi klinik ke hospital,petua ni kalau sakit yg tak berapa serius bolehlah cuba,dulu2 ma ...

Da tkde duit kot. Duit habes dkt masa bersalin. Nk g kk tk glam
Quote Lailerthee 19-5-2021 03:21 PM
I bab2 makan ni mmg jaga laa. Klu setakat nk mandi2 kan dgn air daun2 ke apa ke boleh la caya or ikut.

Lihat semua komen(54)

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 08:56 PM GMT+8 , Processed in 0.071669 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top