Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Krisis Myanmar: Angka korban cecah 802 orang

19-5-2021 12:17 PM Komen: 8


NAYPYITAW: Seramai 802 individu terbunuh dalam protes anti-rampasan kuasa di Myanmar sejak 1 Februari lalu.

Kumpulan aktivis Persatuan Bantuan untuk Tawanan Politik Myanmar mengesahkan perkara berkenaan.

Krisis di Myanmar bermula dengan rampasan kuasa oleh junta yang menggulingkan kerajaan awam dipilih melalui pilihan raya.

Tentera Myanmar mendakwa berlaku penipuan dalam pilihan raya yang berlangsung tahun lalu.

Susulan rampasan kuasa tersebut, protes di seluruh Myanmar tercetus dengan mahu mengembalikan demokrasi di Myanmar serta pihak tentera perlu bertanggungjawab terhadap keganasan sehingga mengorbankan nyawa yang berlaku.

Keganasan tercetus susulan puluhan siri pertempuran antara tentera dan pro demokrasi.

Kumpulan aktivis itu mendedahkan, seramai 4,120 individu kini ditahan, termasuk 20 orang dijatuhkan hukuman mati.




Sumber : Astro Awani


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 8
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote harizs 20-5-2021 01:25 PM
dudaberhias replied at 20-5-2021 07:54 AM
rumah orang palestin pun besar2... susah la nak jumpa yang rumah macam orang kita duduk berhimpit  ...

angka syahid rakyat Msia yg mati atas jalanraya berkali ganda ramai dari yg syahid kena bom di Palestin. kematian budak2 rider food panda/grab kita lagi ramai dari kematian kena bom di Palestin.   dan kena ingat! kematian budak2 rider kita adalah EVENT TAHUNAN.   so ada baiknya pemimpin Msia fokus selamatkan nyawa rakyat negara ini terlebih dahulu.  

Lain-lain Komen

Quote uori 19-5-2021 01:51 PM
Ramai gak mati rupanya
Quote kelapaparut 19-5-2021 02:29 PM
ok isu lain  pulak, dah habis meroyan isu palestin, covid, langgar sop, pkp, politik tempatan..kali ni isu myanmar.
Jgn kate isu myanmar xkan effect ape2 pada kita, kne ingat makin ramai rohingya nak masuk malaysia, rohingya dlm malaysia lg xnak balik, pastu tambah lg etnik melayu islam kedah yg skrg dgr cerita ade penempatan baru kat kuala perlis makin beranak pinak mcm tikus.
Quote anony-mous 20-5-2021 04:37 AM
kelapaparut: ok isu lain  pulak, dah habis meroyan isu palestin, covid, langgar sop, pkp, politik tempatan..kali ni isu myanmar.Jgn kate isu myanmar xkan effect ap ...


Etnik apa lg??? Xboleh ke bakar penempatan rohingya beramai2 tu???
Quote dudaberhias 20-5-2021 04:41 AM
kelapaparut replied at 19-5-2021 02:29 PM
ok isu lain  pulak, dah habis meroyan isu palestin, covid, langgar sop, pkp, politik tempatan..kali  ...

tu la... tapi myanmar ni soo sad sebab tak mampu kita nak tolong apa pun melainkan doa... nak tolong melalui sumbangan, deorang bukannya perlukan sumbangan sangat tapi lebih kepada bantuan untuk perubatan untuk mangsa2... sebab sana bukannya berperang macam palestin... rumah masih ada semua... jadi bantuan2 kelengkapan sahaja di perlukan...

harap2 aman damai lah myanmar kembali
Quote kakikuDibibirmu 20-5-2021 04:43 AM
Sudah dapat covid-19 bertuah, Myanmar Phra San Su Chi tidak berguna lagi
Quote harizs 20-5-2021 07:48 AM
dudaberhias replied at 20-5-2021 04:41 AM
tu la... tapi myanmar ni soo sad sebab tak mampu kita nak tolong apa pun melainkan doa... nak tolo ...

rakyat Palestine kehidupan mrk much better dari rohingya. bantuan byk masuk ke Palestine...makan cukup, pakaian cukup, memiliki stok beribu-ribu roket jarak jauh bernilai billion dollar dlm simpanan.... susah nak jumpa rakyat Palestin yg kurus kering. Palestin masih ada aktiviti ekonomi. masih boleh dpt vaksin covid ikut jadual (malah advance dari Msia). dlm mana2 perhimpunan Rakyat Palestine kelihatan sihat, tegap, segak (lelaki) & jelita (gadis). Jauh beza dgn rohingya yg kurus kering dgn pakaian yg tak terurus.
Quote dudaberhias 20-5-2021 07:54 AM
harizs replied at 20-5-2021 07:48 AM
rakyat Palestine kehidupan mrk much better dari rohingya. bantuan byk masuk ke Palestine...makan c ...

rumah orang palestin pun besar2... susah la nak jumpa yang rumah macam orang kita duduk berhimpit satu flat... pembangunan pun herlok jah tiap2 tahun ada pembangunan...

tapi tu la myanmar ni coup protest jadi kalau derma pun takde jadi pape sebab masalah sana berkaitan government mereka sendiri...
apakah pengakhiran nasib myanmar? adakah negara luar akan masuk campur untuk selesaikan isu di sana? moga aman kembali myanmar
Quote harizs 20-5-2021 01:25 PM
dudaberhias replied at 20-5-2021 07:54 AM
rumah orang palestin pun besar2... susah la nak jumpa yang rumah macam orang kita duduk berhimpit  ...

angka syahid rakyat Msia yg mati atas jalanraya berkali ganda ramai dari yg syahid kena bom di Palestin. kematian budak2 rider food panda/grab kita lagi ramai dari kematian kena bom di Palestin.   dan kena ingat! kematian budak2 rider kita adalah EVENT TAHUNAN.   so ada baiknya pemimpin Msia fokus selamatkan nyawa rakyat negara ini terlebih dahulu.  

Lihat semua komen(8)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top