CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Amira Othman Pernah Jadi Mangsa Buli Siber, Nasihat Rakan Artis Tak Baca Komen Negatif

19-5-2021 09:59 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 1510| Komen: 2

Description: Pernah menjadi antara mangsa buli siber sebelum ini, penyanyi Amira Othman menasihatkan netizen agar lebih beretika dalam meninggalkan komen di media sosial.
Pernah menjadi antara mangsa buli siber sebelum ini, penyanyi Amira Othman menasihatkan netizen agar lebih beretika dalam meninggalkan komen di media sosial.

Menurut Amira atau nama sebenarnya, Nadia Amira Othman, netizen yang gemar meninggalkan komen berbaur negatif perlu berfikir terlebih dahulu sebelum menulis kata-kata yang boleh menggores perasaan individu lain.


"Takut bila baca, luar biasa betul mereka ini komen. Bagi saya secara peribadi, perkara ini tidak seharusnya berlaku tapi nak kawal mulut manusia ini bukannya mudah.

"Netizen mengutuk macamlah mereka (mangsa buli) tidak pernah buat kebaikan. Kalau ada seribu kebaikan kenapa nak menghukum atas satu perkara ini sahaja?

"Begitu juga terhadap diri saya, kalau dulu mungkin saya layan tapi sekarang memang saya abaikan sahaja komen-komen negatif. Kalau saya layan, hidup mesti jadi lagi tertekan," katanya kepada mStar.

Foto: IG

Amira bersama dua rakan artis, Wany Hasrita dan Elfira Loy telah dilantik sebagai jurucakap bagi kempen Anti Buli Siber yang dianjurkan oleh Himaya Premium Hijab Medical Mask.

Penyanyi berusia 28 tahun itu sebelum ini pernah dikecam netizen gara-gara terlalu kuat bersenam sehingga dimasukkan ke hospital pada hujung tahun lalu.

Rata-rata netizen membuat andaian penyanyi lagu Hati-Hati ini dikejarkan ke hospital kerana mengambil suplemen tambahan untuk cepat kurus sehingga menyebabkan dia jatuh sakit.




Selain bercakap bagi pihak dirinya, Amira juga turut bersimpati dengan nasib rakan-rakan artis yang lain seperti Datuk Siti Nurhaliza dan Neelofa yang sering menjadi mangsa buli siber netizen sejak kebelakangan ini.

"Berpada-padalah, tulis atau komen dengan menggunakan ayat yang sopan dan beradab. Hentam maki, kesian pada si penerima itu, mereka ada keluarga.

"Sebagai rakan artis kepada mereka yang menerima nasib tersebut, nasihat saya... abaikan sahaja," ujarnya. -CARI

Sumber:mStar Online
1

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
1

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (4 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Kurex 19-5-2021 10:15 AM
Ni pun boleh jadi gosip eh??? Kalau ada sejuta acehand, makanya makin bingai repot2 dalam dunia ni. Asal bolehhhh je, bila tegur, sentap.

Btw, berani post, berani tanggung. Tak kisah la artis sangkak ke, artis tersohor ke, bekas penyanyi bernombor ke, dato beli ke, minah rempit ke, acik pprt ke.. kalau zul ripin takpe, mungkin dia takde niat nak post utk dikecam...
Quote Eramie96 19-5-2021 01:45 PM
Malaysia kan ranking no 2 buli siber di asia. Mengalahkan indon dgn korea.buli siber je berani buli depan2 takot.

Lihat semua komen(2)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-9-2022 01:11 AM GMT+8 , Processed in 0.073048 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top