CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Banyak 'Makan-makan', Ramai Orang Cina Positif Covid-19

19-5-2021 09:37 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 5382| Komen: 41

Description: Peningkatan jumlah pesakit dalam kalangan kaum Cina dikaitkan dengan aktiviti makan-makan apabila kerajaan membenarkan makan di kedai sebelum ini.
Peningkatan jumlah pesakit dalam kalangan kaum Cina dikaitkan dengan aktiviti makan-makan apabila kerajaan membenarkan makan di kedai sebelum ini.

Ketua Pasukan Sanitasi DAP Balakong, Selangor, Lee Khai Ming yang menjalankan kerja-kerja nyahkuman berkata, banyak kes diterima pihaknya sebelum ini membabitkan kaum Cina.


Katanya kepada China Press, kebenaran makan di kedai dipercayai menyebabkan orang ramai berkumpul dan mereka menanggalkan pelitup muka ketika makan, sekali gus memudahkan jangkitan berlaku.


Gambar hiasan

“Kes yang dimaklumkan kepada kami sebelum ini banyak melibatkan kaum Cina yang jika dihitungkan, mereka mendapat jangkitan semasa makan di kedai dibenarkan,” katanya.

Menurutnya, pemerhatian mendapati jumlah kes membabitkan “makan-makan” telah menurun dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang melarang makan di kedai.


Walau bagaimanapun, Khai Ming percaya keadaan terburuk belum berlaku kerana pasukannya mula menerima permohonan sanitasi membabitkan surau-surau yang berlaku kes jangkitan.

Katanya, ramai keluarga Melayu juga dikhuatiri terjangkit COVID-19 sebelum ini, tetapi tidak mahu menerima ujian jika menunjukkan simptom ringan disebabkan musim perayaan Aidilfitri.

Ujarnya, disebabkan musim perayaan, sesetengah orang mungkin cenderung melihat tanda-tanda kecil sebagai demam biasa dan tidak mahu disaring. 


Sumber: MalaysiaGazette
1

Bagus
2

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (7 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote bulalof 19-5-2021 09:47 AM
risau sgt kaum dia pupus ke?
Quote mawar_mustika 19-5-2021 10:12 AM
bc dlm fb katanye kes p berjudi di genting....sampai jitra kedah kene pkpd
Quote Cece1234 19-5-2021 10:20 AM
Xtau nak kesian ke apa..
Quote Kurex 19-5-2021 10:21 AM
Yelah yelah... Iols kerja dengan ramai chinese. Takdenya dorang ikut sop. Hujung2 masa nak pkp 3.0, tetap dorang salahkan Melayu. Lepas tu iols kata "nama pun negara Melayu, memang la Melayu ramai kena... Cuba pergi China, ada orang Melayu ramai kena dekat sana?". Lepas tu kata iols rasis.. kossserrrr
Quote pxlbb 19-5-2021 10:35 AM
Kurex: Yelah yelah... Iols kerja dengan ramai chinese. Takdenya dorang ikut sop. Hujung2 masa nak pkp 3.0, tetap dorang salahkan Melayu. Lepas tu iols kata  ...


Kalau baca kat international forum sampai ke hari ni pakat dok meratib malaysia negara racists sampaikan nonmalays tak boleh cari makan, tak boleh masuk uni, susah nak bisnes, kena paksa terima islam, mcm-mcm la pastu mamat kokesen semua dok layan la konon human rights civil rights issues dasarrrrr. Yg mengadu tu dok pakai english band muet 6 konon nampak intelligent peeegidahh. Buta peghot!
Quote isbritneybich 19-5-2021 11:26 AM
datang tidak diundang, pergi tidak dihalang
Quote RED 666 19-5-2021 11:32 AM
geng dapig mana la nak mengaku salah sendiri
Quote djzara81 19-5-2021 11:35 AM
Mana forumer yg hencap kluster tabligh aritu, sila hencap kluster Genting skali. Jgn double std yachh
Quote annehuda 19-5-2021 11:53 AM
pxlbb replied at 19-5-2021 10:35 AM
Kalau baca kat international forum sampai ke hari ni pakat dok meratib malaysia negara racists s ...

samela uols. kan ke hari tu viral yg manga jepun kt malaysia kene censored tu. pastu kene hanjeng la ngan org luar. ada sorg ni ngaku malaysian, die ckp la malaysia mmg mcm tu, semua benda nak ban, tak open minded bla bla bla. meols pertikaikan la jugak, meols malaysians, setau meols takde dah majalah kuarkan manga alih bahasa ni kecuali kreko tu pun kreko dan 2-3 thn tutup dah.  tengok translation pun mcm bahasa indon je sebab tatabahasa tunggang-langgang. ujung2 malaysian tu ngaku sbnrnye die dah migrate ke kanada
Quote Eliadaisy83 19-5-2021 11:57 AM
Kurex replied at 19-5-2021 10:21 AM
Yelah yelah... Iols kerja dengan ramai chinese. Takdenya dorang ikut sop. Hujung2 masa nak pkp 3.0,  ...

Puak2 ni memang perangai nokharom, sikit2 melayu racist padahal diorang tu jauh lebih racist, dahla di sektor swasta depa tindas pekerja melayu.
Quote mbhcsf 19-5-2021 12:08 PM
oh gitu , dah keluar makan makan maa...cause and effects lah kan? kesan dan akibat la, tapi kan memang budaya oriental ni bab makan makana senantiasa dititikberatkan , kan?

hmm....nak buat camne...kan...hmm. tak pe lah , nak buat lagu mane kan.  I mean - dah dipesan MKN pun. so yes...nk but cam ne dah kan.
Quote kam3n 19-5-2021 12:12 PM
djzara81 replied at 19-5-2021 11:35 AM
Mana forumer yg hencap kluster tabligh aritu, sila hencap kluster Genting skali. Jgn double std yach ...

Kluster raub pun jangan dilupa
Quote mama_neko 19-5-2021 12:14 PM
kat penang pun kawasan panas kena covid, mmg penduduk cina ramai.. tapi besala menteri besar DAP, dan dan minta pkp kat penang masa nak raya ritu.. konon jangkitan dalam komuniti.. padahal dalam komuniti depa, yang merket kat penang ni hat dok tutup pun kawasan penduduk cina gak.. tapi media pun hanjing gak, kes kluster kat mesjid ampa buh, kluster gereja, ampa tak buh no..  
Quote mama_neko 19-5-2021 12:15 PM
annehuda replied at 19-5-2021 11:53 AM
samela uols. kan ke hari tu viral yg manga jepun kt malaysia kene censored tu. pastu kene hanjeng  ...

acah2 teraniaya.. cuba tya depa ada tak sjkc sjkt kat canada tuhhhh.... saja ja depa ni, anti melayu, semua nak jadi isu..
Quote Lista 19-5-2021 12:17 PM
Edited by Lista at 19-5-2021 12:25 PM
Eliadaisy83 replied at 19-5-2021 11:57 AM
Puak2 ni memang perangai nokharom, sikit2 melayu racist padahal diorang tu jauh lebih racist, dahl ...


Pernah alami sis..sampai nak pegi solat pun dorang nih main ejek2. Itu belum masuk lagi bab pakai tudung, hukum hudud, perlekeh tawaf kat kaabah..memang maki terus kat dorang nih
Quote annehuda 19-5-2021 12:20 PM
mama_neko replied at 19-5-2021 12:15 PM
acah2 teraniaya.. cuba tya depa ada tak sjkc sjkt kat canada tuhhhh.... saja ja depa ni, anti mela ...

tu la pasai. diorg ni kalau migrate negara kokesyen elok je boleh cakap english takde pun meroyan nak pakai bahasa diorg. kat malaysia je yg jadi mcm tu.
Quote Lista 19-5-2021 12:23 PM
Pandai dia main serkap jarang...komen pasal kaum dia ramai kena Covid tapi uturn pulak komen pasal kaum Melayu tak mau buat ujian pulak..
Quote Zirara99 19-5-2021 12:28 PM
Boleh blah la dorang ni. Bazaar tutup, solat raya tak boleh, raya tk boleh. Kt penang ni pasar depa tk kira la pasar pagi ke pasar rabu ke apa ke elok je buka. Dh kalau namanya pasar, SOP ke laut la! APAHAL YG TU DIBENARKAN PLK APA BEZA DENGAN BAZAAR! Aku rakam kot video pasar2 tu raya kedua kemain panjang. Tinggal nk up kt sosmed hashtagh pdrm bagai je.
Quote kam3n 19-5-2021 12:36 PM
annehuda replied at 19-5-2021 12:20 PM
tu la pasai. diorg ni kalau migrate negara kokesyen elok je boleh cakap english takde pun meroyan  ...

Ini pernah jumpa. Dari rawang nak belajar di oversea. Speaking bukan main bunyi amerika, bila cakap bm dia kata tak pandai cakap. Selama ni duduk kat mana entah.

Tapi ada je yang okay. Siap segan & tolong translate bila kawan2 dia bersembang bagai berada di tanah besar walaupun ada orang lain yang tak faham kat situ.

Lihat semua komen(41)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-9-2022 02:39 AM GMT+8 , Processed in 0.073332 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top