Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini

"Kapsyen Ni Untuk Orang Kelantan Je, Bakpo Gak Degil Benar?" - Misha Omar

10-5-2021 01:14 PM| Komen: 104

"Kenapa degil sangat?"

Itu reaksi penyanyi terkenal, Misha Omar terhadap paparan berita disiarkan mengenai 500 Kenderaan Cuba Masuk Kelantan Diarah Patah Balik, semalam.

Misha dalam hantaran di Instagram berkata, dia juga rindukan ibunya di kampung di Kelantan, namun akur dengan arahan kerajaan.



"Kapsyen ni untuk orang Kelantan saja tau. Orang Kelantan saja faham ni sebab berita ni berkenaan orghey (orang) kapung (kampung) ambo (saya). Jangey (jangan) gitu (begitu). Kito jago kito (kita jaga kita). Ingat?

"Macam buat tak tahu saja tak boleh rentas negeri dan daerah. Awak ingat awak sorang saja yang rindu ibu bapa?" tulisnya.



Hantaran yang ditulis dalam loghat Kelantan itu turut dialih bahasa dalam bahasa Melayu.

Perkongsian Misha itu turut mendapat reaksi sama daripada peminat dan beberapa rakan artis yang berasal dari Kelantan. Antaranya, Catriona Ross yang turut berasa malu dengan berita berkenaan.


Kredit foto: IG Misha

Komen itu dibalas Misha yang menyifatkan tindakan mereka itu hanya merugikan diri dan wang ringgit.


Sumber: Harian Metro

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
0
0
Komen: 104
Komen

Previous : Cik B Langgar Wanita Hamil, Terduduk Datuk Seri Vida Dibuatnya!

Next       : "Patutlah Menurun Kat Neelofa Cantik,"-Ameera Khan Kongsi Gambar Ibu Dan Nenek Zaman Muda Mudi

Komen Terbaru

Quote Gianna111 20-5-2021 01:26 PM
kucim replied at 11-5-2021 08:00 PM
Jgn expect semua kelantan tu sama.
Ada je kelantan yg dah berpindah randah dok KL dan raya di KL. ...

ye memang ada dek non. Tak la kami ni pukul rata. tapi dek kerana memang akn berlaku clash shift raya.cukup hanya sebelingan kecil negeri ini . kalau la kami ni jahat sokmo the moment org tu hantar resume ic kelantan kami dah reject..department lain ada ja org kelantan dan kami tak prejudice pun. tapi sebab fikir pasal rotate shift kena fikir juga masalah ayang pasti timbul

Lain-lain Komen

Quote Normabaru 10-5-2021 01:18 PM
Sskjp mmg bongok.. Sorry ckp laa.. Tp mana2 bidang pon geng ni mmg bt org menyampah.. Negeri lain pon xblk gak.. Tp xde perangai cm sampah! Done cerca. Hehehe
Quote taji2906 10-5-2021 01:18 PM
sapa yg rombongan 500 biji keter tu?
Quote tokchik 10-5-2021 01:24 PM
Normabaru: Sskjp mmg bongok.. Sorry ckp laa.. Tp mana2 bidang pon geng ni mmg bt org menyampah.. Negeri lain pon xblk gak.. Tp xde perangai cm sampah! Done cerca ...


SSKJP TU SINGKATAN untuk apa ya
Quote budaktua 10-5-2021 01:24 PM
sejak azali membangkang....

tk kira sapa yg merintah.. sebarang arahan kerajaan akan dibangkang... & aku yakin mereka berbangga dgn trademark ini...


ada sapa blh upload gmbr yg kereta MPV masuk sawah tu... yg caption nya tertulis ; "bila semua lorong tikus ditutup, mereka menggunakan lorong kerbau pulak.."

tk tau belah kelantan ka belah utara...
Quote kaseh80 10-5-2021 01:24 PM
Senang ckp skjjp vodo dan bebal
Quote prettyuglybabe 10-5-2021 01:30 PM
sek sek ni kalau dah tau tak leh pisah dengan kelantan, tok sah la merantau keluar kelantan..
duduk je kerja kat negeri kau tu..
jangan keluar langsung..
ini menyibuk nak kerja kat negeri orang..
tapi perangai kelantan tak boleh tinggal..
Quote NataliaLuiz 10-5-2021 02:09 PM
Mereka cuba jugak nak rentas, ingat lepas..sekali tak lepas. Polis takkan senang2 bagi ya lepas kat sjr, apatah lagi kat balai pun kemain susah nak dapat permit.
Quote NataliaLuiz 10-5-2021 02:10 PM
Pastu nanti kalau ada kluster kelate, pantai timur, jangan nak salahkan kerajaan gagal ya. Salahkan diri sendiri tu yg degil nak balik kampung.
Quote hanihan16 10-5-2021 02:19 PM
kenapa ye weh mesti geng pantai timur. orang negeri lain perlis kedah perak membawak ke johor melaka n9 pun semua dah lama tak balik kampung jgk. geng yg bising pasal tak dpt balik kpg ni kat fb aku pun kengkawan belah pantai timur gak
Quote mamajawie 10-5-2021 02:31 PM
tokchik replied at 10-5-2021 01:24 PM
SSKJP TU SINGKATAN untuk apa ya

set set kito jange pecoh

Quote Boomibulat 10-5-2021 03:05 PM
Geng Serambi gigih blk kg jugak walaupun dh keluar fatwa harom..
Quote Orix 10-5-2021 03:08 PM
kalau sskjp bijak pandai idok le ngundi lobai
Quote tokchik 10-5-2021 03:11 PM
mamajawie replied at 10-5-2021 02:31 PM
set set kito jange pecoh

Ooooo

Tq untuk pencerahan

Kira nya code utk orng kelantan lh ya
Quote mamajawie 10-5-2021 03:14 PM
tokchik replied at 10-5-2021 03:11 PM
Ooooo

Tq untuk pencerahan

dlm forum ni banyak code ye sis..salah satu lagi artis TIBAIUNTA = TIada BAkat UNtuk diperTAruhkan..contoh artis ie Jahniqobis tu retis TIBAIUNTA..da la tibaiunta, sskjp lak tu..hahaha..hehehhehe

Quote matseh 10-5-2021 04:31 PM
Terima kasih, sbb buat translation.
Bukannya mcm TV3, RTM, Awani, Bernama
Depa ingat semua org paham cakap Kelantan,Sabah, Serawak. Kedah, Perak, Pahang dll.

Buat la effot sikit, sub title.
Quote Gianna111 10-5-2021 04:39 PM
i kalau nak hire kelantan ni i fikir dua tiga kali dulu..

sebab kalau raya mereka ni yang die die mesti kelik. long public holiday pun sama juga.die-die mesti kelil. Orang opis i last year ada sorang manage to escape masuk kelantan guna jalan dalam dari KL.  
Quote ReginaGeorge 10-5-2021 05:56 PM
Penghuni syurga nak balik syurga, salah ke? {:hooray
Quote Nham22 10-5-2021 06:37 PM
Mak aii degill gile....tp iolss percaya ja ade yg terlepass sbb gune org dalam....
Quote Fazdnoah 10-5-2021 06:49 PM
Maaf la nak nyampuk gak. Puak2 ni mmg sgtla degil ye. Rakan sekerja iols pon ade yg berplan2 sesama mereka nak balik ikut jln tikus la ape la...keras kepala yang amat,bila tegur,dia je nak menang

Lihat semua komen(104)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top