CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Restoran 24 Jam Perlu Ditutup

15-11-2013 02:28 PM| Diterbitkan: admin9| Dilihat: 11828| Komen: 125

Description: Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (Cap), S. M. Mohamed Idris Berkata, Kemudahan Restoran 24 Jam Menggalakkan Masyarakat Makan Pada Lewat Malam Seterusnya Mengundang Masalah Pertambahan Berat Ba ...


PULAU PINANG 14 Nov. - Kerajaan perlu bertindak lebih serius dengan mengehadkan waktu operasi premis makanan di negara ini bagi membendung masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak yang menjadi salah satu punca wabak diabetis.

Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), S. M. Mohamed Idris berkata, kemudahan restoran 24 jam menggalakkan masyarakat makan pada lewat malam seterusnya mengundang masalah pertambahan berat badan.

Lebih membimbangkan, jelasnya, kemunculan pelbagai restoran makanan segera menawarkan hidangan yang kaya dengan lemak dan garam serta minuman ringan bergula menarik perhatian kanak-kanak yang mana pengambilannya secara berterusan boleh menambah kecenderungan menghidap diabetis.


"Seelok-eloknya kerajaan had waktu operasi premis makanan hingga pukul 9 malam supaya tidak menggalakkan orang ramai makan pada lewat malam.
"Waktu malam adalah untuk tidur, kenapa kita perlu berjaga semata-mata untuk makan," katanya dalam sidang akhbar sempena Hari Diabetis Sedunia di pejabatnya, di sini hari ini.
S.M. Mohamed memberitahu, kajian mendapati paras obesiti dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia merupakan antara yang tertinggi di Asia. 



25

Bagus
30

Marah
18

Terkejut
17

Sedih
23

Lawak
20

Bosan

Friends Rank (133 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote elnor_81 14-11-2013 05:15 PM
kedai mamak punca utama diabetis hokey!
Quote R2D2 14-11-2013 05:20 PM
dh semakin byk kedai mamak
entah2 ada yg pure India
dia pakai kopiah kita dh anggap dia mamak!
Quote perang_candu 14-11-2013 05:20 PM
kenapa tak salahkan tuan punya badan sendiri haaaaaaaaaaaaaaaa ????????   
Quote hasmania 14-11-2013 05:27 PM
tak payah lah nak menyalahkan kedai mamak tu plakkk .........
diri sendiri suka makan tak berhenti-henti 24jam tu yg wajib di persalahkan...
kedai mamak tu dia tahu bisness dia maju .......... dia tak pernah tanya awak obes ke tidak....

Quote mamiayu 14-11-2013 05:29 PM
ntah..... kenapa nak salahkan kedai pulak??

Quote shernazz 14-11-2013 05:33 PM
sian, kedai plak di persalahkan
marahkan nyamuk, kelambu dibakar pula...
kebaikan kedai 24 jam ni, time2 putus asa mengadap assignment, tuju sana untuk ngadap teh tarik
Quote perang_candu 14-11-2013 05:33 PM
orang mati bunuh diri pon bila kena soal besok bule salahkan kedai jual racun..
Quote otomen_taro 14-11-2013 05:34 PM
tutup je.yg bukak pun kdai mamak je
Quote sapp73 14-11-2013 05:34 PM
salahkan restoran 24 jam pulak...salahkan diri sendiri yang tak berhenti-henti melantak 24 jam
Quote nurul_akmar 14-11-2013 05:35 PM
asyik nak tuding jari kat org lain je. cubalah tunding jari kat diri sendiri
Quote Kittie 14-11-2013 05:42 PM
Kejadahnya nk salahkan kedai? Biarla kedai tuh bukak 24/7 pun. Senang org baru turun flight nk cari mkn.
Quote JohnDeSouza 14-11-2013 05:50 PM
aku sokong tutup waktu malam
Quote beatgirlX 14-11-2013 06:00 PM
alahai...kedai mamak ke fastfood restoran ke yg patut dipersalahkan??
aku vote salahkan diri sendiri...!!
Quote Peterpan17 14-11-2013 06:00 PM
hasmania posted on 14-11-2013 05:27 PM
tak payah lah nak menyalahkan kedai mamak tu plakkk .........
diri sendiri suka makan tak berhenti- ...

Aku minta maaf dulu sebelum posting. Aku notice pompuan Melayu ni badan debab debab tak kiralah bujang ke dah kahwin. Tgk bontot satu keta kancil seat belakang tu je dah penuh. Tgk depa minum air jus oren satu gelas besar mcm ada setan dlm perut. Org pompuan Melayu pula klu dah kahwin beranak, badan mcm belon. Alahai!! tlglah kesian dgn suami. Sakit mata tengok woh!! Minta kaum pompuan Melayu jaga sikit badan tu. Yg dah kahiwn tu aku bg sedikit kelonggaran, tp yg msh anak dara muda2 tu, ades!! klu kat Sabah slang kami panggil. Sandi meninguk

BTW, aku tak boroi, aku msh menten segak dan slim walaupun dah 12 thn kahiwn. bini aku lg slim mlim rajin exercise & jaga makan.
Quote k_rul 14-11-2013 06:29 PM
Restoran 24 jam sesuai untuk org yg keja syif malam....
Quote eiman 14-11-2013 07:06 PM
Mamak ni org umngok ke, hanya org umngok je kasi statement ngok mcm ni..otak duk kt lutut mcm ni la pemikiran depa.
Quote noor2 14-11-2013 07:26 PM
Peterpan17 posted on 14-11-2013 06:00 PM
Aku minta maaf dulu sebelum posting. Aku notice pompuan Melayu ni badan debab debab tak kiralah bu ...

pi kat jabatan gomen....
Quote ikan_kaghing 14-11-2013 07:56 PM
setuju...
makanan depa pun mesti yang set2 perangat berulang kali
Quote edee_91 14-11-2013 09:32 PM
elnor_81 posted on 14-11-2013 05:15 PM
kedai mamak punca utama diabetis hokey!

udah salah sendiri melangkah ke kedai mamak, lagi mau salahkan kedai mamak? ke ada orang acu pistol kat kepala akak suruh pergi mamak tengah malam?

Lihat semua komen(125)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2021 05:58 AM GMT+8 , Processed in 0.088375 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top