Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

"Lelaki, Stop Pornografi & Jerit Bukan Cara Dakwah" - Sarimah Ibrahim

4-5-2021 09:41 AM|Oleh: Cari-Azza | Komen: 18





Isu hangat rogol dan pornografi mendapat perhatian daripada hos popular, Cik Puan Sarimah Ibrahim yang menyifatkan masing-masing mempunyai tanggung jawab terhadap nafsu sendiri.

Menurutnya lagi, penyelesaian terbaik ialah kaum adam menghentikan tabiat menonton filem lucah yang mendorong mereka untuk melakukan perbuatan tersebut. Ini kerana kebanyakkan kes rogol berlaku daripada pemangsa yang dikenali berbanding orang asing. Semuanya itu dinyatakan dalam Instagram Story nya.

Tidak hanya itu, Sarimah, 43 turut menegur perbuatan seorang wanita mengherdik sekumpulan wanita bertudung yang makan di khalayak ramai dengan menyatakan bukan itu cara untuk berdakwah.


Foto : IG

Foto : Twitter

Biarpun kedua-dua isu berlainan, namun dia terpanggil untuk menyuarakan pendapatnya supaya lebih ramai orang peka dengan situasi semasa sekaligus menyebarluaskan lagi informasi sebegini.


Foto :  IG

"Ingat, nafsu bukan alasan untuk jenayah seperti mencabul dan merogol. Pilihan di tangan setiap individu."

"Ada cara yang lebih baik untuk beri nasihat atau pesanan. None can speak to others like this. As I always say- biarkan orang dewasa lain tanggung dosa sendiri. Risau pasal niat dan dosa masing2 lagi penting!"

Foto : IG


Tahniah, seorang lagi artis yang bersuara mengenai isu trending. Diharapkan lebih ramai selebriti prihatin dan menguar-uarkan mengenai kesedaran isu semasa berbanding cuba menyakitkan netizen dengan isu yang sengaja-ngaja dibuat. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 18
Komen

Previous : Cubaan Pertama Berpuasa, Makan Nasi Guna Tangan Anak Harith Iskander

Next       : Dayah Bakar Berniaga Di Bazar Ramadan Canberra Bikin Netizen Cemburu

Komen Terbaru

Quote kucim 4-5-2021 09:03 PM
Jantan gila sex ni ko pakai jubah sampai jadi ninja sekalipun tetap dia bayangkan ko telanjang..ada 1 laki ni..dia nampak pmpuan berjubah tapi selak kain masa berjalan nampak kaki putih melepak pun dia dah stim

Tu pasal dgn budak baby pun sanggup rogol sebab dia dah bayang baby tu wanita dlm filem prono yg dia tonton..atau wanita idaman dia

Lelaki yg fetish dgn wanita bertodong pon ramai..

Bab puasa mkn depan org ramai tu..unless ko mkn kedai cina tu lain ler..nak hamun org tu x yah laa

Lain-lain Komen

Quote Normabaru 4-5-2021 10:16 AM
Yang menjerit tegur tu terjadi bila penguasa yang patut jalankan kerja cuma reti makan gaji buta

Yang rogol tu sume sebab xamalkan apa yamg nabi ajar bab control nafsu

Yang dok bangga2 tunjuk body tayang aurat tu pula sebab tak rasa Allah melihat malaikat mencatit, senang kata xtakut dosa

Sama2 la perbaiki diri

#ingatanutkkakanormjuga
Quote _blackbird 4-5-2021 11:04 AM
Normabaru replied at 4-5-2021 10:16 AM
Yang menjerit tegur tu terjadi bila penguasa yang patut jalankan kerja cuma reti makan gaji buta

...

bg iols kalau nak menegur tu tak salah, tegur je lah nak nasihat ke nak berdakwah ke nak bertumbuk ke, the problem is perlu ke nak record & viral pastu pergi bertekak pulak. nak tunjukkan yg tukang record tu baik yg kena record tu jahat ke mcm mana. nak bgtau yg diri dia tu lebih baik dari semua org ke mcm mana.
Quote Normabaru 4-5-2021 11:07 AM
Edited by Normabaru at 4-5-2021 11:08 AM
_blackbird replied at 4-5-2021 11:04 AM
bg iols kalau nak menegur tu tak salah, tegur je lah nak nasihat ke nak berdakwah ke nak bertumbuk ...


Dia record tu la br semua org tahu benda gini berleluasa n penguatkuasa pejabat agama makan gaji buta.. Pttla malas pakai van jenazah dh.. Ingtkn ada fikir cara lain nk bendung kes gini. Rupanya xbuat apa.. Dok kat opis ngaji sesama depa.. Blk pung pang2 ckp islam itu indah

Dorg xrespect agama..makan open2 dkt kedai cina..  Dah kenapa tukang rekod pula beria nk jaga air muka dia yang mmg dh xmalu?
Quote _blackbird 4-5-2021 11:20 AM
Normabaru replied at 4-5-2021 11:07 AM
Dia record tu la br semua org tahu benda gini berleluasa n penguatkuasa pejabat agama makan gaji ...

btw kes 4 org makan kat food court cina tu jd kat singapore, boleh je cik kak yg record tu report pada polis, laju je polis singapore sampai, lagipon polis singapore pon rajin berkeliaran kat kawasan neigourhood. tak perlu nak record & viral. tapi iols rasa yg record tu org malaysia yg laparkan view.
Quote electricopop 4-5-2021 11:32 AM
Betul cakap Cik Puan...
Quote Normabaru 4-5-2021 11:36 AM
_blackbird replied at 4-5-2021 11:20 AM
btw kes 4 org makan kat food court cina tu jd kat singapore, boleh je cik kak yg record tu report  ...

Salah platform ni.. Polis xhandle kes mcm tu.. Bkn keje dorg pon.. Mcm mekanik la.. Hantar mesin basuh dia xkn buat apa.. Sbb bidang dia lain.. Bkn technicians
Quote _blackbird 4-5-2021 01:18 PM
Normabaru replied at 4-5-2021 11:36 AM
Salah platform ni.. Polis xhandle kes mcm tu.. Bkn keje dorg pon.. Mcm mekanik la.. Hantar mesin b ...

apa pulak takda. singapore ada npc, kerja dia mmg ronda designated area & selesaikan masalah domestic & support bantuan. kalau tukang record tu report pada neigbourhood police, polis tu boleh je retain cum watching 4 org tu jgn kemana2 (but yes boleh continue makan) semantara nak tunggu muis datang tangkap ke apa. kalau muis pon takda kuasa nak tangkap & law kat singapore tak melarang sesiapa utk makan so i think tukang record tu takda hak utk record and viral dan si pelaku tu technically tak buat salah. nasihat yes boleh, nak report yes boleh, ya mmg dosa tak puasa. kita manusia lain mmg boleh nasihat & nak berdebat takda masalah tapi apa hak kita utk viralkan & record perbuatan org yg taknak dgr nasihat & tak boleh nak dibentuk lagi.
Quote Normabaru 4-5-2021 01:43 PM
_blackbird replied at 4-5-2021 01:18 PM
apa pulak takda. singapore ada npc, kerja dia mmg ronda designated area & selesaikan masalah domes ...

Polis retain?
Polis bkn jaga individual interest ya.. In this case no distruption of peace, no harassment or assault.. So on what basis tukang rekod nk panggil polis ckp ko jaga org ni kejap.. Aku nk panggil muis mai

Kaka rasa u confuse dgn security guard ni dik.. Lol
Quote _blackbird 4-5-2021 03:36 PM
Normabaru replied at 4-5-2021 01:43 PM
Polis retain?
Polis bkn jaga individual interest ya.. In this case no distruption of peace, no h ...

the way ko jawap ni aku rasa ko tak pernah duduk singapore. betul tak
Quote Normabaru 4-5-2021 04:22 PM
_blackbird replied at 4-5-2021 03:36 PM
the way ko jawap ni aku rasa ko tak pernah duduk singapore. betul tak

Pernah je pergi sgpore dik.. Tapi xde la nk bermastautin kat sana..
Quote _blackbird 4-5-2021 04:34 PM
Normabaru replied at 4-5-2021 04:22 PM
Pernah je pergi sgpore dik.. Tapi xde la nk bermastautin kat sana..

patut lah jawapan ko merapu. ko samakan spf mcm pdrm. report takda action. hal remeh temeh malas nak layan
Quote Normabaru 4-5-2021 04:59 PM
_blackbird replied at 4-5-2021 04:34 PM
patut lah jawapan ko merapu. ko samakan spf mcm pdrm. report takda action. hal remeh temeh malas n ...

Ape merapunya..ko tu yang ntah hape2..

Ckp sikit ape isu ko nk suh polis tu duk jaga kat situ utk isu makanan?

Sendiri yang bg jwpn pon xde basis.. Pffttt
Quote sharlenetexas 4-5-2021 05:02 PM
Laki sheols dulu gaduh kat club?
Quote _blackbird 4-5-2021 05:30 PM
Normabaru replied at 4-5-2021 04:59 PM
Ape merapunya..ko tu yang ntah hape2..

Ckp sikit ape isu ko nk suh polis tu duk jaga kat situ  ...

mcm ni lah eh. point aku sebab ko kata penguasa tak buat kerja. sebab tu boleh berleluasa makan secara terbuka. first all kejadian tu kat singapore. setahu aku tak pernah aku dgr org singapore kena tangkap pasal tak puasa & takda kena angkut pakai van jenazah. and singapore ada police patrol (ground forces response) dibawah kendalian npc (neighbourhood police center) yg ko boleh dptkan bila2 masa untuk minta bantuan. diaorg mmg ada je bergentayang kat neighbourhood area. incase mcm akak ni dia sakit mata & atas dasar kemasyarakatan tgk indon tu makan kat kedai cina di bulan puasa dia boleh je panggil polis patrol untuk bantuan tahan jgn bagi indon2 ni lepas kenyang terus blah incase dia nak report ke muis pasal org tak puasa (kalau muis ada kuasa la tangkap org tak puasa). yes kalau benda tu 1 kesalahan dan boleh ditangkap, police patrol tu ada kuasa utk tahan / halang indon tu semua dari dari tinggalkan "crime scene" (kalau muis on nak dtg untuk tangkap & legally boleh ditangkap). kalau bukan 1 kesalahan, akak yg record ni boleh didakwa tau. polis sana tak mcm polis malaysia, hal remeh temeh taik anjing jiran pon kalau ko report diorg akan siasat. kalau terbukti bersalah mmg boleh di tangkap & didenda tak kira darjat, bangsa & agama. ada paham?
Quote evlinne 4-5-2021 05:35 PM
_blackbird replied at 4-5-2021 05:30 PM
mcm ni lah eh. point aku sebab ko kata penguasa tak buat kerja. sebab tu boleh berleluasa makan se ...

Blackbird mmg orang singapore ke
Baguslah law camni wujud disana
Quote _blackbird 4-5-2021 06:12 PM
evlinne replied at 4-5-2021 05:35 PM
Blackbird mmg orang singapore ke
Baguslah law camni wujud disana

aku bukan org singapore tapi pernah kerja kat sana few years. law enforcement dia mmg way better & lebih efficient dari kita. polis dia pon serius selagi beruniform walaupon yg jenis patroling je takda gatai mcm polis kita minta no telefon ke apa. kalau dia nak ngurat pon lepas buka uniform. cuma yelah makan time puasa kat singapore ni mmg tak kira tua muda laki perempuan tudung free hair semua selamber je. aku tak rasa ia 1 kesalahan kat sana dari segi undang2 la. dosa tetap la dosa
Quote missbigrockstar 4-5-2021 07:03 PM
_blackbird replied at 4-5-2021 05:30 PM
mcm ni lah eh. point aku sebab ko kata penguasa tak buat kerja. sebab tu boleh berleluasa makan se ...

Thanks for the clarification blackbird. Hari ni saya dpt tau serba sedikit information and knowledge pasal types of police enforcerment di Singapore.
Quote kucim 4-5-2021 09:03 PM
Jantan gila sex ni ko pakai jubah sampai jadi ninja sekalipun tetap dia bayangkan ko telanjang..ada 1 laki ni..dia nampak pmpuan berjubah tapi selak kain masa berjalan nampak kaki putih melepak pun dia dah stim

Tu pasal dgn budak baby pun sanggup rogol sebab dia dah bayang baby tu wanita dlm filem prono yg dia tonton..atau wanita idaman dia

Lelaki yg fetish dgn wanita bertodong pon ramai..

Bab puasa mkn depan org ramai tu..unless ko mkn kedai cina tu lain ler..nak hamun org tu x yah laa

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top