Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Rentas negeri sambut Aidilfitri hukumnya haram: Mufti WP

30-4-2021 11:44 PM Komen: 107


KUALA LUMPUR - Hukum melanggar larangan merentas negeri ditetapkan kerajaan untuk pulang ke kampung menyambut Aidilfitri adalah haram, kata Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Luqman Abdullah.

Menurut laporan Berita Harian, beliau berkata, hal ini kerana asas kepada larangan rentas negeri perlu dilihat daripada hadis Rasulullah SAW mengenai wabak penyakit taun.

Katanya, Rasulullah SAW menyebut supaya umat manusia mengelak ke sesuatu tempat jika mendengar mengenai penyebaran sesuatu wabak penyakit dan mereka yang sudah sedia berada di tempat itu, tidak boleh keluar daripada kawasan berkenaan.

"Rentas sempadan, apa hukumnya apabila kerajaan larang? Andai tidak taat kepada Ulul Amri (pemerintah) maka hukumnya haram.

"Sekarang angka (jangkitan) semakin tinggi, jadi kalau dibenarkan (rentas negeri) bila rantaian jangkitan ini akan berhenti?

"Dalam media baru-baru ini ada kes tipu dokumen semata-mata mahu merentas negeri dengan menggunakan surat (kebenaran palsu) Yang Dipertuan Agong. Itu dua kali haram, menipu untuk rentas negeri dan menipu surat (kebenaran)," katanya.

Beliau berkata demikian pada Seminar Cabaran Covid-19 Menurut Perspektif Islam dan Pelancaran Buku Fakulti Pengajian Islam di Bangunan Canselori Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang turut disiarkan secara maya melalui aplikasi zoom, hari ini.

Luqman berkata, perbincangan panjang mengenai hukum boleh dibuat bagaimanapun dalam menangani penularan Covid-19, umat Islam perlu kembali kepada perkara paling asas termasuk menerima larangan dikenakan pemerintah sekiranya dilakukan bagi tujuan kebaikan.


Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/136259/BERITA/Nasional/Rentas-negeri-sambut-Aidilfitri-hukumnya-haram-Mufti-WP?s=09
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
1
0
0
Komen: 107
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote bedahmulutpuaka 3-5-2021 04:55 PM
Pasal ni lah aku kene teruk ngan member aku berniqab org kuat lambang bulan ni

Merana lah hidup aku dia kata sbb kutuk nufti sebab tu lah aku jijik dengan manusia berniqab ni. Kuat judge org.. Die selfie xpe.. Sebab tutup kerudung abis.. Aku selfie die ckp x syg laki ke, xnk masuk syurga ke sebab aku seksi.. Hahahaha

Lain-lain Komen

Quote dua_chzy 30-4-2021 11:47 PM
Oh. Kay.

Quote dua_chzy 30-4-2021 11:48 PM
Hukom ni terpakai huntok marhaen cam weolsz je ke stad?

Quote Belibis 1-5-2021 12:00 AM
dua_chzy: Hukom ni terpakai huntok marhaen cam weolsz je ke stad?

Opkos laaaa..menteri pasola dan ahli kabinet dapur tak termasuk.
Quote elbecks 1-5-2021 12:02 AM
Masalanya ustasz negeri saya duduk ni lebih byk kes dr negeri yg nk blk kg tu..aaa camna
Quote msel 1-5-2021 12:07 AM
Untuk aidilfitri je la baru start haram? Yang sebelum ni merentas menipu tujuan tu? Bercuti sana sini xkeluarkan haram pulak ya. Kalau pemerintah sendiri yang langgar macam mana? Haram tukar ke darurat la kan?
Quote AbukRokok 1-5-2021 12:08 AM
iols hari hari berdosa haram isap okok
namun tiada pula ulil amri mengharamkan penjualan okok?


Quote CiliPadiSedap 1-5-2021 12:10 AM
AbukRokok: iols hari hari berdosa haram isap okoknamun tiada pula ulil amri mengharamkan penjualan okok?

Kasihan malaikat bahu kiri catat dosa banyak. Mohon taubat.
Quote AbukRokok 1-5-2021 12:11 AM
duk petik hadis.... haha

kalau siapa masih ingat seawal bulan  bulan 1 2020 kemain ligat kat facebook duk viral sebut2 hadis wabak ni time wuhan 2020 mula nak mengganas .. masa tu blum lockdown lg
Quote CiliPadiSedap 1-5-2021 12:16 AM
dua_chzy: Hukom ni terpakai huntok marhaen cam weolsz je ke stad?

Dh sama cm parti pas pis pus tin milo. Lama2 rakyat muak dengan double standard. Contoh arab saudi hudud untuk rakyat marhein yang kayangan xkena hudud. Sama kes dulu jemaah haji ada kematian besar besaran. Petugas dihukum bunuh. Kayangan terlepas.sbb tu kaka xpercaya hudud arab saudi sbb double standard.


Rakyat tak marah fatwa atau tolak agama tapi double standard tu rakyat muak.

Baru2 ni kan viral isu ibu tunggal dapat bantuan 9 tahun dari gereja. Zakat jkm xdapat. Ngo dedahkan. Betul ckp prof ekonomi golongan paling terjejas ibu tunggal. Tgk je kt utube video ibu tunggal dapat bantuan gereja.

Quote CiliPadiSedap 1-5-2021 12:17 AM
elbecks: Masalanya ustasz negeri saya duduk ni lebih byk kes dr negeri yg nk blk kg tu..aaa camna

Suruh org kampung datang negeri mg. Selesai masalah. Sumpahan asdan kopok lekor
Quote asma87 1-5-2021 12:18 AM
Kl rentas negeri sbb melancong, jadi sunnah / wajib ke setakd?
Quote capiloton 1-5-2021 12:25 AM
Edited by capiloton at 1-5-2021 01:05 AM

yang banyak duit tu boleh bayar travel agency untuk balik kampung.
pool ramai2 satu bas or van.  
yang itu rentas negeri cara halal mengikut maqasid syariah lobai lobai who sedonia

"Rentas sempadan, apa hukumnya apabila kerajaan larang? Andai tidak taat kepada Ulul Amri (pemerintah) maka hukumnya haram.

sorry bro, gua tak minat sokong tolol amri.
tolol amri yang mengikut kata yahodi dan nasroni hingga sanggup masuk ke lobang biawak

"Sekarang angka (jangkitan) semakin tinggi, jadi kalau dibenarkan (rentas negeri) bila rantaian jangkitan ini akan berhenti?

statement ironic dari lobai bodoh.
yang rentas negeri cara halal ni tak bawak virus agak nya.
majoriti takde swab test pun.
PJJ couple pun boleh balik bebas untuk memipit bersama bini terchenta.


Quote capiloton 1-5-2021 12:37 AM
Edited by capiloton at 1-5-2021 12:46 AM
CiliPadiSedap replied at 1-5-2021 12:16 AM
Dh sama cm parti pas pis pus tin milo. Lama2 rakyat muak dengan double standard. Contoh arab saudi ...

ikut kata ostad di kedah sana,
dari maklumat NGO yang dia jumpa,
sudah 20 ribu orang melayu jadi murtad dari start PKP tahun lepas.

takut aku dengau,
buat penguasa, ahli politaik, agensi kerajaan dan lobai bajet educated ni semua,
banyak dosa rakyat ni hangpa semua kena tanggung di akhirat nanti.

https://www.facebook.com/100051671901259/videos/225135985885463/


[fbp]https://www.facebook.com/100051671901259/videos/225135985885463/[/fbp]


Quote capiloton 1-5-2021 12:43 AM




Quote CiliPadiSedap 1-5-2021 12:49 AM
capiloton replied at 1-5-2021 12:37 AM
ikut kata ostad di kedah sana,
dari maklumat NGO yang dia jumpa,
sudah 20 ribu orang melayu jadi ...

Sbb tu kaka dh xbayar zakat. Sebab benda camni lah.kaka bayar sendiri dan jawab depan Allah.

Lg satu ramai juga hari raya scammer muncul. Contoh pusat org tua. Hari biasa anak mertua jaga. Nak sambut minggu kast ramadhan check in rumah penjagaan org tua. Sumbangan kaut buat harta. Babi punya org tua.

Nak sedekah  kena ligan sikit cerdik. Tengok pergelangan tangan kalau ada  kulit cerah tu maksudnya barang kemas dia besar tapi dia tanggalkan duduk rumah org tua harapkan hadiah dan wang sagu hati.

Tq share video. K
Quote cmf_premierleag 1-5-2021 12:51 AM
dua_chzy replied at 30-4-2021 11:48 PM
Hukom ni terpakai huntok marhaen cam weolsz je ke stad?

masa2 mcm ni la aku rasa paderi2 lagi bagus dr mufti ya
Quote cmf_premierleag 1-5-2021 12:53 AM
biarlah haram pun nak merentas negeribsbb nk beraya..kubur lelain kan
takde pun dlm hadis kata harommm buat rakyat marhaen tp halalan toyyiban utk gol.yg acah2 perasan TERpaling vip
Quote white_musk 1-5-2021 01:17 AM
Ini hukom untuk orang isle saja kan..
Yang bukan isle aman aman saja merentas tiada dosa pahala...

Siapa yang untung?
Quote capiloton 1-5-2021 01:19 AM
CiliPadiSedap replied at 1-5-2021 12:49 AM
Sbb tu kaka dh xbayar zakat. Sebab benda camni lah.kaka bayar sendiri dan jawab depan Allah.

Lg ...

wahh, ada yang sanggup scam sampai camtu sekali eks.
sampai lupa Tuhan, lupa pasal mati, lupa bab dosa, dan lupa pembalasan di akhirat.
semata mata nak dapat nikmat donia yang nilai nya cuma secebis kuman



Lihat semua komen(107)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top