Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus Lihat artikel

Beli Nasi Kukus Tapi Dapat 'Nasi Air', Peniaga Bazar Tolonglah Jaga Mutu Masakan

15-4-2021 05:59 AM Komen: 39
Tidak semua ada masa atau lebih menggemari membeli juadah berbuka di bazar Ramadan saja.

Namun, pengguna Facebook Muhammad Zulkarnian meluahkan rasa kecewa menerusi kumpulan Warga Kota Damansara terhadap sikap peniaga.

Beli nasi kukus, tapi dapat nasi berair, katanya.


Kredit foto: FB

Dia bertambah kesal apabila peniaga itu sama sekali tidak memberikan kuah bagi tiga bungkus nasi kukus yang dibelinya dengan harga RM7 ringgit.

"Nama ja nasi kukus, tapi nasi berair macam nasi air.

"Beli pukul 6 lebih kot, orang pun tak ramai sangat beratur.

"Dengan kuah pun dia tak bagi. Beli 1 tak apa, kalau beli 3.. Harga RM7 satu.. Janganlah buat aniaya kat orang yang nak berbuka, aku beli pakai duit bukan free.. 

"Aku berbuka air ja harini, nasi kukus di bazar seksyen 4. Tolonglah jaga mutu masakan," luahnya kecewa.


Loading FB Post...

Perkongsian tersebut telah meraih pelbagai respon daripada netizen yang turut mengecam tindakan peniaga tersebut yang dilihat cuba mengaut keuntungan dengan cara yang mudah.

Pada masa yang sama, mereka turut memberikan nasihat kepada para peniaga supaya menjaga mutu makanan yang dijual kepada pembeli.


Sumber: OHBulan

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 39
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote siputpepel 19-4-2021 10:06 AM
belum jejak kaki ke param sebab tak sanggup beratur. tambahan pulak musim covid ni lagi lah tak berani

Lain-lain Komen

Quote Carcosa 15-4-2021 06:03 AM
Haaaaa. Sebab2 mcm ni lah, meols potongg terus Bazaar2 ni. Kepala otak mmg lajuuu je mikior, nak itu, nak ini. Nak2 masa tghari. Kesudahan nya, tak pernah dpt yg elok. Lagilah skrg beratur mcm nak mintak BRIM. Dgn panasnya, dgn virusnya. Pd hal kalau mkn nasik biasa pun, kunyah2 10 minit, dah kenyang. Nafsu nafsi
Quote sarah82 15-4-2021 06:30 AM
Rindu pulak aku nak pi bazar.. Last time pi 2019 tak salah aku.. Rindu nak beli dan makan nasi beriani belakang rumah arwah tok Sharifah.. Rasanya minggu depan kena buat kerja gila.. Pi jitra semata2 nak beli nasi beriani.
Quote eyansss 15-4-2021 06:42 AM
Edited by eyansss at 15-4-2021 07:08 AM

boleh kena tegur ke peniaga ni?  hahaha...  teringat satu post kat satu fb group masak2...  ada orang bagi teguran secara general minta peniaga jujur memasak terutamanya kalau kuih melibatkan kelapa ni sebab banyak kes pakai hampas kelapa...  tetiba sorang acik ni meroyan2 merempan2 marah orang tuduh peniaga tak jujur sebab masing2 bodoh tak reti pasal memasak n kelapa...  siap justify kelapa mahal...  then aku and a few other cakap la, post tu untuk orang tak jujur...  kalau acik jujur tak perlu la sentap terasa...  tapi gigih la meroyan sampai attack orang...  dari situ kami concluded yang acik ni antara peniaga tak jujur sebab tetap meroyan merentan...
Quote shernazz 15-4-2021 06:48 AM
eyansss replied at 15-4-2021 06:42 AM
boleh kena tegur ke peniaga ni?  hahaha...  teringat satu post kat satu fb group masak2...  ada oran ...

Kebanyakan orang buat gini utk kuih kampung..
Contoh lepat..
Inti kelapa.tu dia letak.hampas
Iols pernah terkena..kering tekak rasa...huhu

Sebab kalau kelapa ni walau tua..kalau bukan.hampas..dia ada rasa juicy dia lagi..
Quote kuzaime 15-4-2021 07:03 AM
Ada yg memang masak pun x sedap / tangkap muat aje tapi gigih nak menjual. Ada jugak yg spesis lebihan masakan hari ni bawak pulak esoknya utk dijual. Aku memang x pernah beli apa2 jenis lauk kat bazar ramadhan. Pernah terkena sekali lauk yg aku beli rasa pun dah tau basi Biasa beli kuih2 ajelah @ masakan yg mmg masak kat situ macam murtabak, roti john etc.

Quote eyansss 15-4-2021 07:04 AM
Edited by eyansss at 15-4-2021 07:05 AM
shernazz replied at 15-4-2021 06:48 AM
Kebanyakan orang buat gini utk kuih kampung..
Contoh lepat..
Inti kelapa.tu dia letak.hampas

betul...  tetap ada rasa lemaknya...  aku terkena banyak kali bila beli ketayap, kuih onde2...  ko letak la gula melaka seguni, tetap boleh rasa tu hampas kelapa...  kuih apam beras pun ramai pakai hampas kelapa...  kecewa...  aku dah give up beli kuih2 ni...  dah la seketul kuih charge sampai lima posen ke tujuh posen seketul...  i dont mind to pay more janji kuih tu sedap la...  pernah beli bingka ubi rm1 seketul tapi memang terasa betul ubinya...  takde rasa ralat nak makan...
Quote Gingerly 15-4-2021 07:15 AM
Toksah masuk bazar2 ni.. 2% yg elok. Lubuk 98% penyamun meniaga sampah. Duit haram lah tu duk jual sampah. Rupa aja makanan.

Jadilah pembeli yang bijak
Quote yusryimran 15-4-2021 07:54 AM
Iols mmg say NEVER to PARAM.. makan apa yg ada aje kat rumah nestum ngan roti pun jalan... koser aku nk ke PARAM... mcm jadah aje mutu masakan.
Quote little_sis 15-4-2021 08:02 AM
Dah bertahun x  pegi bazar ramadhan, punca utama sbb sesak teruk susah parking, buang masa cari parking je.. last2 stress balik umah masak nasi,.goreng telur/ikan bilis/ikan masin... Settle...
Quote saviour_09 15-4-2021 08:12 AM
param ni ko nak beli, beli dgn peniaga2 lama

ada sebab diorang bertahun2 niaga

bersih @& sedap salah satu sebab nya

aku kalo dgn peniaga2 baru ni wallahualam  belum terbuka hijab nak berkongsi rejeki

takut jd macam ni la

elok2 nak berpuasa, cherry berry sudah nya
Quote azimodin 15-4-2021 08:40 AM
Biasanya aku gi bazar untuk beli makanan yg aku teringin nak makan tapi leceh nak masak, ataupon makanan yg aku sorang je makan tapi husband aku x suka. Biasanya kuih2 & nas kerabu. Tapi susah gila nak jumpa kuih yg betul2 sedap. Macam forumer lain cakap, kureng berkualiti. Beli apam pon ditaburi hampas kelapa yg kering. Tepung pelita xde rasa lemak santan, rasa tepung & pewarna pandan sahaja. Sekarang ni berbuka puasa ala kadar je la, masak goreng2. Hujung minggu baru makan yg special sikit
Quote airmineral 15-4-2021 08:42 AM
mcmn la drg ni niaga cara xbetul
drg rasa mknn drg jual tu sedap ke?
Quote mdhelmi 15-4-2021 08:42 AM
tahun ni rajin plak ke bazar sbb ada tapak bazar baru seberang jalan dari rumah
yg niaga pon org2 taman aku jugak
xde kaitan dgn topik kn?
Quote ajinomotonosuga 15-4-2021 08:48 AM
shernazz replied at 15-4-2021 06:48 AM
Kebanyakan orang buat gini utk kuih kampung..
Contoh lepat..
Inti kelapa.tu dia letak.hampas

Pulut panggang salu nyaa

Pastu aaaa kuih ketayap aaaa

Mmg kering..hampas
Quote ctaz 15-4-2021 09:07 AM
citer biasa tiap2 tahun time bulan ramadhan
Quote mawar_mustika 15-4-2021 09:23 AM
i klu pergi param biasa akan beli kt tempat muka2 yg dh familiar jual kt pasar mlm....so dh tau sedap @ xsedap...klu muka2 yg mcm br mmg tdk lh membeli...pernah beli tepi air tebu jln bukan param...masa tu tgh ganti puasa...dlm kepala mmg dh terbayang rs air tebu tu....balik2 nk buka puasa skali basi....serius kecewa weh....tu 1st n last beli kt kedai tu...
Quote Supersirap 15-4-2021 09:35 AM
Pergi ke bazar untuk cari Takoyaki sahaja, yang lain-lain memang x beli
Quote meah_kelabu 15-4-2021 09:35 AM
pegi kedai yg mmg dah ade walau bukan bulan puase
kalo tetibe ujud time ramadon je smue tu kdang2 so so je
tp ade gak kdang2 rejeki nk jumpe kedai yg betul2 herlok dia buat niaga
tp 1 dlm 100 la kot
Quote bellaa 15-4-2021 09:43 AM
meols masak je skrg. koser p param.

tiap kali ulang stori yg sama.
tu belum lagi stori pasai karipap inti oksigen

Lihat semua komen(39)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top