Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

"Ini Tidak Adil" - KJ Kesal Bekalan Vaksin Covid-19 Dibolot Negara Maju

13-4-2021 06:58 AM Komen: 27
Bekalan vaksin Covid-19 untuk negara membangun kurang kerana ia dibolot oleh negara maju.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin berkata, itu merupakan situasi zalim dan tidak adil yang menyebabkan negara miskin sukar mendapat vaksin tersebut.


Kredit foto: FB KJ

Katanya, keadaan itu mengingatkannya kepada filem Titanic yang mana golongan kaya yang berada di kelas pertama mempunyai bot keselamatan yang miskin dibiarkan lemas.

Perkara itu katanya, turut menjejaskan program vaksinasi di negara ini ekoran jadual penghantaran adalah seperti sedia ada.

Kita tidak diberi keutamaan, perlu beratur menunggu giliran manakala negara kaya membeli bekalan yang mencukupi untuk memvaksinkan rakyat mereka untuk tiga, empat, lima kali.

Jika ini bukan ketidakadilan, maka saya tidak tahu apakah ia. Dan kami sedang cuba yang terbaik untuk memastikan program vaksinasi kita berjalan sehingga selesai, bukan hanya untuk kesihatan awam, tetapi juga untuk pemulihan ekonomi yang amat penting, katanya ketika berucap pada majlis pelancaran Rangka Tindakan Kemampanan Malaysia Aviation Group (MAG) di sini, hari ini.

Setakat ini vaksin Covid-19 Malaysia diperoleh daripada lima pengeluar termasuk dari China dan Russia.


Sumber: Suara Merdeka

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 27
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Trumpettt 18-4-2021 01:49 PM
Thats life......

Lain-lain Komen

Quote n3ar 13-4-2021 07:16 AM
Sama je la kat malaysia pun.. Orang kaya, berada & ada kabel bolot vaksin dulu
Quote kakikuDibibirmu 13-4-2021 07:22 AM
Edited by kakikuDibibirmu at 13-4-2021 07:24 AM

ini tidak adil tidak adil baginya
Ini tidak adil tidak adil bagiku

Quote kakikuDibibirmu 13-4-2021 07:26 AM
Quote Punat_button 13-4-2021 07:29 AM
macam lah Malaysia ni adil terhadap negara2 miskin di Afrika dan Rohingya


Quote Orix 13-4-2021 07:46 AM
Life is unfair. Get used to it {:smile
Quote ekod79 13-4-2021 08:19 AM
Dah ahli politik yg memundurkan negara, anak babah toksah nak merengek psl keadilanlah
Quote ToungeSoup 13-4-2021 08:25 AM
pemberian vaksin kat malaysia ni pun tak adil....kau nak keadilan sedunia yang mcm mana lagi
Quote ais_kosong 13-4-2021 08:26 AM
Vaksin kat Malaysia pun double standard ada hati nak pertikai.
Bongok punya olang!!!
Quote 3chanceno 13-4-2021 08:58 AM
Nie asal pong pang pasal nak tunjuk rakyat da buat kerja ke apa???
Quote prettyuglybabe 13-4-2021 10:48 AM
habis selama ni kau rasa rakyat marhaen ni macam mana?
Quote uda 13-4-2021 04:10 PM
ais_kosong replied at 13-4-2021 08:26 AM
Vaksin kat Malaysia pun double standard ada hati nak pertikai.
Bongok punya olang!!!

Betul., setuju.
Golongan kayangan boleh potong que, boleh dapat pfizer. Rakyat marhain dapat sinovac dan  astrazeeca. nak adil semua orang dapat vaksin yang samalah. Baru adil. Beri vaksin atas 1st register, 1st serve.



Quote uda 13-4-2021 04:15 PM
n3ar replied at 13-4-2021 07:16 AM
Sama je la kat malaysia pun.. Orang kaya, berada & ada kabel bolot vaksin dulu

Macam ada staf kat my office. Mentang2lah dia Dat..., dia dapat vaksin pfiser. Dah complete 2nd dose.
Kita rakyat marhain ni tunggu ajelah. Pastu tak boleh pilih vaksin mana. Kalau yang ada side effect-hadap ajelah. macam rasa main russian roullette aje.
Quote mikasa 13-4-2021 04:15 PM
Abis .dengar khabar ada 1200 pekerja resort yang dapat vaksin tu pulak apa citer KJ? Harap tak betul laa

Nanti tak adil
Quote uda 13-4-2021 04:23 PM
mikasa replied at 13-4-2021 04:15 PM
Abis .dengar khabar ada 1200 pekerja resort yang dapat vaksin tu pulak apa citer KJ? Harap tak betul ...

Resort mana pulak??
Quote isbritneybich 13-4-2021 04:24 PM
antara negara terlembab di dunia for vaccination ni yah, tahniah
Quote ais_kosong 14-4-2021 08:48 AM
uda replied at 13-4-2021 04:10 PM
Betul., setuju.
Golongan kayangan boleh potong que, boleh dapat pfizer. Rakyat marhain dapat sino ...

Aku rasa dorang ni xrancang betul2. Main cakap ja nak tunjuk kehebatan masing2.
Walhal hampeh. A cakp lain. B cakap lain. Besok u turn. Gaji berkepuk2 dapat.
Quote Mulan 14-4-2021 09:02 AM
ekod79 replied at 13-4-2021 08:19 AM
Dah ahli politik yg memundurkan negara, anak babah toksah nak merengek psl keadilanlah

Boom! Isn't that the truth?!
Quote hazzy0304 14-4-2021 10:14 AM
x payah cerita keadilan kalau kaurang yang kat atas tu pun x adil dengan rakyat ...
Quote BicaraHatiku 14-4-2021 10:16 AM
Meols dah kansel vaksin...

Lihat semua komen(27)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top