CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Henti Amalan 'Nasionalisme Vaksin', Negara Kaya Digesa Kongsi Vaksin

2-4-2021 05:50 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1047| Komen: 0

Description: Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) menyeru negara-negara kaya menghentikan amalan "nasionalisme vaksin" sebaliknya berkongsi vaksin Covid-19 melalui kemudahan COVAX, lapo ...
Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) menyeru negara-negara kaya menghentikan amalan "nasionalisme vaksin" sebaliknya berkongsi vaksin Covid-19 melalui kemudahan COVAX, lapor Sputnik.


Pengarah Wilayah Timur Tengah dan Afrika Utara, Ted Chaiban berkata, penting untuk menangani visu agihan vaksin secara menyeluruh kerana melindungi negara berpendapatan tinggi sahaja tidak akan mengembalikan keadaan kepada normal.


Kredit foto: UNICEF

"Kami mendesak negara-negara kaya agar pertimbang untuk berkongsi dos mereka dengan seluruh dunia melalui kemudahan COVAX.

“Kami meminta sektor swasta tampil dan bekerjasama dengan COVAX untuk membantu meningkatkan penghantaran dan pengedaran vaksin yang adil,” katanya pada sidang media EMRO Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Khamis.

UNICEF juga menyeru pengeluar vaksin untuk melesenkan, melakukan sub-kontrak dan berkongsi teknologi dan pengetahuan dengan rakan pembuat vaksin - tanpa mengira had atau sekatan geografi - bertujuan meningkatkan skala bekalan dengan segera.


“Semua halangan untuk pengembangan kapasiti harus dihentikan termasuk halangan Hak Harta Intelek,” katanya.

UNICEF telah mengagihkan lebih tiga juta dos vaksin ke sepuluh negara di Timur Tengah dan Afrika Utara menerusi kemudahan COVAX, dengan penghantaran terbaharu ke Yaman dan Mesir pada Khamis.WHO telah menetapkan matlamat untuk memulakan vaksinasi di semua negara dalam 100 hari pertama tahun ini.

Setakat ini 36 negara belum memulakan vaksinasi, 16 daripadanya akan menerima kumpulan pertama melalui mekanisme COVAX dalam masa dua minggu lagi.

Secara keseluruhan, 177 negara telah memulakan kempen vaksinasi dan COVAX telah mengedarkan lebih 32 juta vaksin ke 61 negara. 


Sumber: Bernama

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

| Komen di Forum

Komen Terbaru

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-9-2022 07:20 PM GMT+8 , Processed in 0.313422 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top