Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

RM100,000 Lebur Warga Emas, Ipar Ditipu Skim Pelaburan Tanam Padi

2-4-2021 02:42 PM Komen: 6
Tawaran untung lumayan RM52,000 setiap tiga bulan selama tiga tahun menarik minat dua warga emas untuk menyertai pelaburan penanaman padi di Kemboja, hampir tujuh tahun lalu

Kedua-dua wanita yang mempunyai pertalian saudara (ipar) berusia 75 dan 65 tahun itu masing-masing membeli lot pelaburan berharga RM50,000 dengan harapan pulangan hampir RM500,000 yang dijanjikan.


Gambar hiasan

Namun selepas hampir tujuh tahun menunggu, mereka gagal menerima sebarang bayaran hasil keuntungan tersebut.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Negeri, Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, berasa telah ditipu, kedua-dua mangsa tampil membuat laporan polis di Balai Polis Kuantan, pada Khamis.

Menurutnya, kedua-dua mangsa merebut peluang selepas menyertai 'road show' pelaburan penanaman padi di Kemboja yang dianjurkan sebuah syarikat di sebuah hotel, di sini pada Jun 2014.

"Mereka berminat untuk menyertai dengan membeli lot pelaburan dan pembayaran dibuat melalui cek kepada agen pelaburan.

"Pada Ogos tahun sama, mangsa menandatangani surat perjanjian dan dalam surat itu menyatakan jumlah keuntungan yang bakal diterima mereka mengikut tempoh dijanjikan," katanya.

Mohd Wazir berkata, impian mangsa untuk menikmati keuntungan berlipat kali ganda daripada pelaburan mereka lebur apabila tiada sebarang pembayaran diterima selepas perjanjian ditandatangani.

"Susulan laporan dibuat mangsa, pihak polis membuka kertas siasatan di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

"Kita tidak menolak kemungkinan mangsa telah diperdaya dengan tawaran peluang pelaburan tidak wujud," katanya.

Mohd Wazir berkata, pihaknya sedang mengesan pemilik akaun bank atas nama sebuah syarikat yang digunakan dalam kes ini bagi membantu siasatan.


Sumber: Sinar Harian

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 6
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote akusukaq 3-4-2021 06:37 PM
Sejak tertipu dgn skim 350 puluhan tahun dulu sampai ini jadi pengajaran.bayar rm 350 dpt 100 tiap bln.dah bayar dua bln skim pun roboh duit lebuh.mujur rugi ciput  rm 700 je.kosser nak layan dah benda ngarut mcm tu.

Lain-lain Komen

Quote airisa 2-4-2021 11:50 AM
20 years ago, ramai yg terkena dgn skim ternak lembu di teluk intan .. bukan setakat org perseorangan, koperasi pun terkena jugak ... janjinya, every 3 month akan bagi pulangan ... setakat 3 pusingan pertama je dapat, lepas tu ... hangussssss
Quote Carcosa 2-4-2021 10:42 PM
Kalau sampai road show dekat hotel, rasanya meols yg tak warga emas ni pun mungkin tertipu  {:cryrun
Quote rosmahisham 3-4-2021 09:22 AM
Kesian kn kita ni bila dgr duit leh beranak2 laju je nk invest..baik la beli tnh buat rmh sewa dh tentu nampak bendanye..tp tu la kalau kawasan kg rmh sewa pon sendu!
Quote kakakOmes 3-4-2021 10:27 AM
Iolls pun pernah tertipu projek lembu, property kat UTP Seri Iskandar & last sekali Mecca Funds, pastu tu aman jer save kat ASB/TH, biar low return janji guaranteed
Quote Scheherazade 3-4-2021 10:31 AM
Mana ada duit senang/cepat beranak mcm tu. Klu percaya, tu yg susceptible kena tipu
Quote akusukaq 3-4-2021 06:37 PM
Sejak tertipu dgn skim 350 puluhan tahun dulu sampai ini jadi pengajaran.bayar rm 350 dpt 100 tiap bln.dah bayar dua bln skim pun roboh duit lebuh.mujur rugi ciput  rm 700 je.kosser nak layan dah benda ngarut mcm tu.

Lihat semua komen(6)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top