Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Anda Tak Suka Dengar Suara Sendiri? Ini Sebabnya!

1-4-2021 12:43 PM| Komen: 22

Cuba rakamkan suara anda dan dengarkan kembali rakaman tersebut. 

Mungkin tidak semua orang akan suka untuk mendengar suara mereka sendiri.


Gambar hiasan

Saat suara sendiri dari pita rakaman masuk ke dalam gegendang telinga dan diproses dalam otak, pita suara kita juga akan turut bergetar menyebabkan getaran kecil pada tengkorak. 

Ruang rongga akustik kepala kita menurunkan frekuensi getaran ini sebelum dikirim ke sistem pendengaran dan diproses dalam otak. 

Akibatnya, otak kita menterjemah bunyi daripada dua sumber berbeza saat kita mendengar suara kita sendiri.


Gambar hiasan

Dalam kajian lain menyatakan bahawa kita lebih suka hal yang sudah biasa berbanding sesuatu yang masih asing. 

Mendengar suara sendiri adalah suatu yang asing buat kebanyakkan orang, justeru menyebabkan kita rasa benci bila dengar suara sendiri.


Sumber: era.je

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 22
Komen

Previous : Siapa sangka Serbuk Kunyit mampu dijadikan bahan perubatan untuk haiwan?

Next       : Peristiwa penting yang membawa Turki ke kancah Perang Dunia Pertama

Komen Terbaru

Quote md_nana 2-4-2021 05:40 PM
aku jenis x suka dgr semula suara sendiri. geli pulakkkkk

Lain-lain Komen

Quote Artemesiaa 1-4-2021 01:12 PM
Nasib masih suka dengar suara sendiri kawan2 pun suka dengar suara kita.
Quote Kerexxx 1-4-2021 01:27 PM
Artemesiaa: Nasib masih suka dengar suara sendiri kawan2 pun suka dengar suara kita.

Woww.. maksudnya u ada bakat ni
Quote Boomibulat 1-4-2021 03:05 PM
Pnh terakam suara dlm kaset masa kecik2 dulu..rasa malu sgt bila dgr balik lps tu..padahal xde la teruk sgt nyanyian tu..yg lebih x best kaset M Sharif tu jiran sebelah yg punya..
Quote merrissa 1-4-2021 03:24 PM
suara aku kekadang sedap di dengar tapi kekadang TAK sedap di dengar  
Quote yebit157 1-4-2021 03:31 PM
okay je dengar suara sendiri. lagipun jarang guna voice note whatapp, so tak sure suara aku macam mana
Quote SayaSayangMama 1-4-2021 06:48 PM
Tp ada org suka tgk muka sendiri di cermin tp dalam gambar xsuka pulak
Quote Jitu 1-4-2021 07:12 PM
tak suka jugak dengar
bila awek2 ajak karok mmg duduk diam je
Quote Jitu 1-4-2021 07:18 PM
Boomibulat replied at 1-4-2021 03:05 PM
Pnh terakam suara dlm kaset masa kecik2 dulu..rasa malu sgt bila dgr balik lps tu..padahal xde la te ...

samelah masa budak2 kecik dulu selalu main rekod suara dlm kaset dgn member pompuan
habis kaset elok2 lagu sedap2 jd mangsa
kaset ada lg tp player dah takda rasa rindu pulak nak dengar semula lepas dah berpuluh tahun ni apalah agaknya yg dirakam
tp entah2 kaset pun dah jahanam sbb aku tak cara pun biar mcm tu je
Quote mijot 1-4-2021 10:13 PM
tu sebab aku tak suka voice msg kt wasap...
aku reply dgn tulisan..hehe..
Quote exclusive_vvip 1-4-2021 10:32 PM
Boomibulat replied at 1-4-2021 03:05 PM
Pnh terakam suara dlm kaset masa kecik2 dulu..rasa malu sgt bila dgr balik lps tu..padahal xde la te ...

hahaha...pastu pulangkan balik tak kaset tu?
Quote Cyempaka 1-4-2021 10:41 PM
Aku pun xsuka dgr suara sendiri bercakap. Voice msg hantar kat family je sebab segan nak hantar kat org lain. Rasa buruk gila
Tapi beberapa kali aku rakam menyanyi, bila dgr blk rasa sedap sgt suara nyanyian aku
Quote anony-mous 2-4-2021 03:08 AM
Euw. Mmg benci dgr suara sdri . Lain bebenor dri apa yg otak proses
Quote Boomibulat 2-4-2021 11:11 AM
exclusive_vvip replied at 1-4-2021 10:32 PM
hahaha...pastu pulangkan balik tak kaset tu?

Mesti la pulangkan..dia marah..lps tu dia x main dah kaset tu..
Quote Boomibulat 2-4-2021 11:18 AM
Jitu replied at 1-4-2021 07:18 PM
samelah masa budak2 kecik dulu selalu main rekod suara dlm kaset dgn member pompuan
habis kaset  ...

Kaset cetak rompak sy tahun 90an masiih elok lg..klu nak cari player kaset pgi kedai barang sekehen..
Quote Jitu 2-4-2021 03:19 PM
Edited by Jitu at 2-4-2021 03:21 PM
Boomibulat replied at 2-4-2021 11:18 AM
Kaset cetak rompak sy tahun 90an masiih elok lg..klu nak cari player kaset pgi kedai barang sekehe ...

tp mahal klu tak silap kat rumah ni ada player kaset yg kereta punya tp tak tahu elok lg ke tak sekarang ni nak cuba cari vhs player susah betul nak dapat yg murah ada satu tape vhs ni masih elok dlm simpanan
jiran aku rakam suasana kampung aku tahun 99 masa tengah hot pilihan raya
aku teringin nak tengok semula lepas dah 21 tahun mesti banyak yg dah berubah



Quote Boomibulat 2-4-2021 03:23 PM
Jitu replied at 2-4-2021 03:19 PM
tp mahal  klu tak silap kat rumah ni ada player kaset yg kereta punya tp tak tahu elok lg ke  ...

ada nmpk vhs player kat Cashconverter..tp x tau la elok ke tak..
Quote Jitu 2-4-2021 03:30 PM
Boomibulat replied at 2-4-2021 03:23 PM
ada nmpk vhs player kat Cashconverter..tp x tau la elok ke tak..

itulah tak tau boleh guna ke tak kena dah jahanam membazir duit je beli


Quote Boomibulat 2-4-2021 03:40 PM
Jitu replied at 2-4-2021 03:30 PM
itulah tak tau boleh guna ke tak kena dah jahanam membazir duit je beli

Klu nak yg elok boleh cari kat mudah.my
Quote Jitu 2-4-2021 03:58 PM
Boomibulat replied at 2-4-2021 03:40 PM
Klu nak yg elok boleh cari kat mudah.my

bukan ramai scammer ke situ
tp nnt nak try lah tengok kat mudah tu kot2 ada yg ok

Lihat semua komen(22)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top