Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Bayi Dapat Antibodi Covid-19 Dari Ibu

18-3-2021 03:08 PM Komen: 18
Seorang bayi perempuan dilahirkan dengan antibodi Covid-19.

Lapor Utusan yang memetik The Guardian, bayi itu dilahirkan seorang petugas kesihatan yang menerima dos suntikan vaksin Moderna pertama pada Januari lalu ketika usia kandungannya mencecah 36 minggu.


Kredit foto: AFP

Kes pertama seumpamanya selepas proses vaksinasi dilakukan kepada golongan wanita hamil itu dilaporkan menerusi artikel pra cetak yang bermakna laporan itu masih belum diteliti semula pihak berkaitan. 

Dr Paul Gilbert dan Chad Rudnick berkata, ibu bayi perempuan itu merupakan petugas kesihatan dan menerima suntikan pertama vaksin Moderna 

Mereka mengesan kehadiran antibodi pada waktu kelahiran selepas mengkaji darah dari tali pusat bayi.

Oleh itu, terdapat potensi perlindungan dan pengurangan risiko jangkitan daripada Covid-19 dengan menerima vaksinasi ketika hamil.

Setahu kami, ini merupakan kes pertama di dunia melibatkan bayi dilahirkan dengan antibodi selepas vaksinasi, kata Gilbert kepada stesen televisyen, West Palm Beach.

Penyelidik kini membuat kajian untuk mengetahui sama ada antibodi ibunya disebarkan kepada bayi tersebut melalui tali pusat. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 18
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote ina_na 20-3-2021 11:07 PM
pyropura replied at 20-3-2021 10:29 PM
Moderna memang baksin thorbaeekk. Napa lah.kita bodo beli vaksin China timbang kati weyyy

Pengaruh shopee la tu.. Kan ke rakyat Malaysia termasuk aku ni suka menyoping shopee.. Bl gak brg2 dr China.. Hahaha.. Tgk je la delivery dia pakai dhl.. Hahaha..

Lain-lain Komen

Quote rajamoney 18-3-2021 12:02 PM
bayi tu dah berevolusi
Quote caprut 18-3-2021 01:32 PM
Harap semua jadi zombie
Quote koko2 18-3-2021 02:42 PM
caprut replied at 18-3-2021 01:32 PM
Harap semua jadi zombie

yey...horey
Quote caprut 18-3-2021 02:48 PM
koko2 replied at 18-3-2021 02:42 PM
yey...horey

Bole headshot sorg2
Quote rajamoney 18-3-2021 02:51 PM
ada ke minta jd zombie

ish ish ish
Quote Amandaminaj96 18-3-2021 03:24 PM
Wow evolusi 2021 {:iwant
Quote kakakgarang 18-3-2021 03:30 PM
macam mana nk tepek gmbar?

aduhh..


Case ibu ambil vaksin. pastu deliver baby.. then baby tu da arwah da
Quote Plain-tif 18-3-2021 05:32 PM
Allahu...vaksin apa dari mana tu?
Quote atiqah0206 18-3-2021 05:39 PM
{:question{:full{:give{:nose{:hooray{:teatime{:cryrun{:run{:handsome{:shy{:spot{:sing{:hero
Quote Suchi 18-3-2021 06:06 PM
So selamat ke tak ye? Sokabar plak selamba je tulis berita yg menakutkan pasal vaksin.
Tadi  HM selamba je tulis jururawat dah terima vaksin meninggal sakit jantung.
Quote bungasakura89 19-3-2021 08:05 AM
wow camni pulak tak tahu plak vaksin punya antibodi boleh generate camtu
Quote mbhcsf 19-3-2021 10:37 PM
apa type antibody yg merentasiplacenta tu ye, i am curious.

I know IgG daripada ibu boleh passing thru the placenta.
ade IgM...

So untuk covid-19 , mak dia terima suntian ketia 36 / 40 weeks ...dia lahir minggu ke berapa....?


tapi bagsulah ini
the baby is protected. in a way ...alhamdulillah.

Quote b_n_c 20-3-2021 08:01 PM
hr tu tnya doctor kesan pengambilan vaksin jika sedang mengandung, dan trmengandung selepas ambik vaksin..

doc kata xde kajian lg kesan vaksin kpd baby dlm kandungan...
Quote Scheherazade 20-3-2021 08:05 PM
Kira untung la baby tu kan? Xyah get vaccinated sbb starting age for vaccination ni pun 18 thn
Quote pyropura 20-3-2021 10:29 PM
Moderna memang baksin thorbaeekk. Napa lah.kita bodo beli vaksin China timbang kati weyyy
Quote FOTHERMUCKER2 20-3-2021 10:38 PM
pyropura replied at 20-3-2021 10:29 PM
Moderna memang baksin thorbaeekk. Napa lah.kita bodo beli vaksin China timbang kati weyyy

Mungkin kerana std rakyat malaysia hanya sesuai untuk vaksin China timbang kati sahaja!
Quote FOTHERMUCKER2 20-3-2021 10:45 PM
Saintis pun belum tahun lagi berapa lama protection vaccinated ni lasts.

Saya tidak yakin akan akan lasts sepanjang hidup untuk 1/2 doses.

Quote ina_na 20-3-2021 11:07 PM
pyropura replied at 20-3-2021 10:29 PM
Moderna memang baksin thorbaeekk. Napa lah.kita bodo beli vaksin China timbang kati weyyy

Pengaruh shopee la tu.. Kan ke rakyat Malaysia termasuk aku ni suka menyoping shopee.. Bl gak brg2 dr China.. Hahaha.. Tgk je la delivery dia pakai dhl.. Hahaha..

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top