Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Google Peringati Anak Malaysia, Pelopor Pelitup Muka

12-3-2021 05:31 PM Komen: 20
Google telah memberi penghormatan kepada ahli epidemiologi kelahiran Malaysia yang mencipta pelitup muka sekali gus menyelamatkan nyawa pada musim pandemik ini, lapor China Morning Post, semalam.

Pada Rabu lalu, Google Doodle memperingati Dr Wu Lien-teh dengan memaparkan lukisan imejnya di halaman utama enjin carian mereka.

Tarikh 10 Mac 2021 juga merupakan ulang tahun ke-142 kelahiran mendiang.

Pakai pelitup muka. Selamatkan nyawa, tulis Google Doodle.


Kredit foto: YouTube

Menurut biografi di laman web Google, anak kelahiran Pulau Pinang itu mencipta topeng pembedahan yang dianggap pelopor topeng N95 sebagai tindak balas terhadap wabak Manchuria yang merebak di barat laut China pada 1910.

Ketika itu, kerajaan China melantik beliau untuk menyiasat mengenai penyakit tersebut dan ia berjangkit di antara manusia melalui pernafasan.

Berikutan itu, beliau telah menghasilkan topeng pembedahan khas dengan kapas, dan kain kasa serta menambah beberapa lapisan kain untuk menapis udara.


Kredit foto: Wellcome Collection

Beliau seterusnya menasihatkan orang ramai untuk memakai pelitup muka tersebut bagi mengelak daripada terkena jangkitan.

Pakar bedah yang juga penerima Hadian Nobel dalam bidang fisiologi itu turut bekerjasama dengan pemerintah China untuk menubuhkan stesen dan hospital kuarantin di negara itu.


Sumber: Kosmo

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
1
0
Komen: 20
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote unicornlady 14-3-2021 01:18 PM
Good job  

Lain-lain Komen

Quote tripleid 12-3-2021 05:37 PM
Edited by tripleid at 12-3-2021 05:40 PM

Mendiang calon anugerah nobel 1935 kategori physiology
Quote helicornia 12-3-2021 05:39 PM
google seluruh dunia sama ke guna doodle dr ni?
Quote notM 12-3-2021 09:40 PM
Tahun 1910 zaman NI zaman British Malaya... supposedly heols rakyat British Straits Settlement.

Malaysia masih belum wujud lagi.
Quote belilies 12-3-2021 10:23 PM
Wahhh well done dr wu!

Btw, takde ke yg buat benang budak form 5 beli keta honda duit hasil niaga sebulan? Dari petang tadi iols blegar di bod ci tunggu org buka.. maybe iols tlepas ke.. cek kat kongsi viral takde plop. Yg kat fb xsyok baca
Quote dudaberhias 12-3-2021 10:25 PM
Well done, tahniah DR. Dia sendiri pun tak tahu ciptaan beliau sangat berguna di hari ini dan membantu menyalamatkan banyak nyawa.
Quote Aliaskotonggo 12-3-2021 10:26 PM
tapi dia cina, confirm komunis harbi,  jangan jejak kaki ke Malaysia .... takbir!  apa kata pejuang Melayu @dzekni
Quote Xim 12-3-2021 10:28 PM
belilies replied at 12-3-2021 10:23 PM
Wahhh well done dr wu!

Btw, takde ke yg buat benang budak form 5 beli keta honda duit hasil niaga ...

Yg ni ke?kat bod Kongsi Tular

https://mforum.cari.com.my/forum ... ead&tid=1242057
Quote belilies 12-3-2021 10:34 PM
Xim replied at 12-3-2021 10:28 PM
Yg ni ke?kat bod Kongsi Tular

https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1242057

Yes tq momod! Iols nak pg baca!
Quote Rainsack 13-3-2021 04:20 AM
{:laugh wow!!!{:laugh{:laugh{:laugh{:laugh{:laugh{:laugh{:laugh
Quote Rainsack 13-3-2021 04:20 AM
{:hypnotize{:sing{:sing{:hero{:hero{:hero{:hero{:hero{:spec
Quote supernaturalee 13-3-2021 09:50 AM
tripleid replied at 12-3-2021 05:37 PM
Mendiang calon anugerah nobel 1935 kategori physiology

Pakar bedah yang juga penerima Hadian Nobel dalam bidang fisiologi itu turut bekerjasama dengan pemerintah China untuk menubuhkan stesen dan hospital kuarantin di negara itu.


Ye lh
Salah fakta artikel ni
But he should win lh kn
Atau dianugerahkan

Win mcm pertandingan lh plk


Quote damsel_fiji 13-3-2021 09:53 AM
Hebat dr wu, ni baru boleh dibanggakan...
Ini mat saleh cakap melayu kat youtube pun berbondong2 netizen kebangga proud to be malaysian katanyahh
Quote xy_daen 13-3-2021 09:56 AM
Selama ni @dizekni pakai pelitup muka ciptaan kafir?
Quote Artemesiaa 13-3-2021 12:01 PM
Wah siapa sangka kan
Quote dizekni 13-3-2021 12:41 PM
Lu yang sebar wabak

makan babi bawak JE

makan kelawar bawak covid

dah tu tak reti2 nak cipta tutup mulut

apa la sangat

otak keling je tak reti fikir
Quote rajamoney 13-3-2021 12:47 PM
dizekni replied at 13-3-2021 12:41 PM
Lu yang sebar wabak

makan babi bawak JE

ko tngk pangai ank2 melayu tk sedau diri ni saudaraku dizek

benda cenggini pun boleh buat modal ngungkit asl dpt menyembah majikan dia

esk2 dia ungkit psl sapa cipta kereta, cipta henfon cipta kapal terbang lps tu petik nick ko zek

boleh la tunjuk kt majikan dia

mudahan naik gaji tahun ni

prfffffffffght
Quote dizekni 13-3-2021 12:53 PM
rajamoney replied at 13-3-2021 12:47 PM
ko tngk pangai ank2 melayu tk sedau diri ni saudaraku dizek

benda cenggini pun boleh buat modal ...

Tu la saudaraku

dapat petik nama pun dah rasa hebat

boleh claim singgit satu post dari cina komunis dapigs gamaknya

hah
Quote syamzana 13-3-2021 12:54 PM
ooo...ini la permulaan terciptanya pelitup muka. bagus betul ada ramai ummah yg otak bijaksana ni.
sorg lagi iols kagum si Turing tu wpun gay. bijak betul dia berfikir nak buat mesin turing permulaan terciptanya komputer.
Quote Kerexxx 13-3-2021 01:33 PM
belilies: Wahhh well done dr wu!Btw, takde ke yg buat benang budak form 5 beli keta honda duit hasil niaga sebulan? Dari petang tadi iols blegar di bod ci tungg ...
   
mana storynya... nk baca sis

Lihat semua komen(20)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top