CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Rizalman Okey Je Anak Tak Nak Sambung Belajar Lepas SPM

12-3-2021 11:38 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 35200| Komen: 241

Description: Dua anak angkat Datuk Rizalman iaitu Umar dan Ali masing-masing kini berusia 19 dan 9 tahun.
Dua anak angkat Datuk Rizalman iaitu Umar dan Ali masing-masing kini berusia 19 dan 9 tahun.



Terbaru, pereka fesyen itu mendakwa tidak kisah andai anaknya enggan menyambung pelarajan usai menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).



Dalam perkongsian di IG Storynya, Rizalman memaklumkan hasrat anaknya yang memutuskan untuk menceburkan diri dalam bidang perniagaan.



Rizalman tidak membantah keputusan anaknya itu kerana dia sendiri enggan berjauhan.

Tak perlu harap orang lain. Bila depan mata, lagi senang nak ajar anak, katanya.


Kredit foto: IG Rizalman

Mesti ramai anak muda lain cemburu melihat bapa memahami seperti Rizalman ini, kan? - CARI
2

Bagus
2

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (9 people)

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mdhelmi 11-3-2021 05:33 PM
aku pon ada plan mcm rizalman tu jugak
anak2 buat biz je mak ayah guide dan modalkan
sebelum tu mungkin kene join mana2 kelas kemahiran
Quote wikedsaikel 11-3-2021 05:38 PM
Aku rasa dia yg tak sanggup nk lepaskan umar ni.
Quote KucingBiru 11-3-2021 05:44 PM
Kalau fikir sambung belajar semata untuk kaya mmg tak make snse zaman ni, sbb tak belajar pun boleh kaya raya jadi influncer.

Zaman sekarang ni belajarlah untuk ilmu. Bila commited dgn satu fasa pembelajaran, banyak benda dapat berbanding ilmu. Social skill, survival skill, adjutment skill, etc.
Quote adelea 11-3-2021 05:48 PM
mdhelmi replied at 11-3-2021 05:33 PM
aku pon ada plan mcm rizalman tu jugak
anak2 buat biz je mak ayah guide dan modalkan
sebelum tu mu ...

we have to break the traditional way of education ...

i did that to youngest brother , beacuse i dont want him to repeat what happened to me ...

i equipped with so many options..
alhamdulillah .. i believed he did what he like ... my mom protest at the beginning .. but i said he is now good and better than any four of us yg graduate .. but asik jumping job ..
Quote stania83 11-3-2021 06:16 PM
Sambunb belajar bukan nak jadi pandai ke apa tapi utk keyakinan diri. Berapa ramai yg insecure bila belajar sampai spm walhal takde sape pandang rendah pon.
Quote virgo19 11-3-2021 06:22 PM
Entah la.. bagi aku anak2 aku tetap kena sambung belajar, at least sampai degree. Bukan lama pun.. 4,5 tahun je. Aku taknak nanti diorg rasa rendah diri bila dipandang sebagai org yg tak educated. Tapi sudah tentu aku tak harap dia dapat kerja hasil dari degree tu. Aku mmg nak suruh diorang kerja sendiri atau buat bisnes.
Quote mawardia 11-3-2021 06:25 PM
Ok la. At least pass spm. And dia pun ada basic agama. Dah hafal quran maybe. Cari duit muda2. And tambah ilmu berniaga.
Quote Suchi 11-3-2021 06:37 PM
Anak ongkaye kan mesti berjuta dah duit dalam bank, tapi boleh je dia nk sambung belajar tp belajar apa yg dia nak gunakan dlm pekerjaan dia laa.
Katalah dia minat meniaga makanan tak salah pun sambung belajar pasal bisnes ka pasal kulinari ke apa.
Quote faraway1 11-3-2021 07:26 PM
Anak orang kaya,
Tak da upsr pun tak kisah, jika dia diasuh ambil business bapak dia tu...
Quote Minami2013 11-3-2021 08:38 PM
Belajar utk dpt kan ilmu. Tk kisah ler secara formal atau informal
Quote makneng 11-3-2021 08:49 PM
Tak kisahlah org nak kata mak jumud ke hape.. Mak tetap utamakan pelajaran. At least sambung amik sijil kemahiran ke..
Quote hotmak 11-3-2021 08:52 PM
takpelah takat spm babahnya kaya, inshaallah lah tak susah hidup, klu marhaein tlg lah sambung belajar, takat spm je jenuh nak bersaing dgn lepasan ipt cari kerja ni, lg bagus belajar kemahiran
Quote naina 11-3-2021 08:59 PM
Setiap hari adalah pelajaran baru
Selamat maju jaya umar
Tak sangka sudah 19 tahun!
Quote ikanmasin 11-3-2021 11:09 PM
takper lah harta dia tak abis mkn.kang trn kat anak2 dia jg kan.anak dia takper lah..hak masing2 cuma kelebihan utk anak dia sbb bapanya org femes gituu..bisnis pun esok2 bg kat anak dia jg..
Quote Nenasketum 12-3-2021 09:22 AM
Esok Rizalman takdak, 6 bulan duit anak2 buleh perabis. Kot nak suruh memondan macam dia then ajar menjahit kot. Aku heran camana boleh lepas amik anak orang jadi anak angkat.
Quote Analisaxx 12-3-2021 09:32 AM
Pada i, belajar untuk dapatkan ilmu dan tak semestinya kena kerja bidang tu. Bapaknya kaya, lepas habis kerjalah dengan bapak dan sambung legasi RI tu. Sayanglah sebab ada je yang tak mampu sambung sebab kena bantu keluarga..
Quote She-Ra 12-3-2021 09:38 AM
kalau takat SPM je tp ada usaha utk belajar ambik kemahiran bagai tu, ok je
mula dari bawah bekerja, tak mustahil lama2 dia boleh sampai level exec megah holdings walaupun hanya ada SPM.. penting usaha & rajin

ada je yg hanya kelulusan SPM tp pengalaman bekerja tu lg luas & lg byk drpd yg ada diploma atau degree
Quote guesswho09 12-3-2021 09:49 AM
duit dah berjuta dlm bank agaknya
so apaknya tak risau kalu tak sambung blajar
i kagum dgn anak bill gates
gigih belajar walau bapak salah sorang terkaya
dlm dunia
hidup mcm org biasa2
tak da nak menayang kehidupan lavish
Quote rasnea 12-3-2021 10:48 AM
" kau kena sambung belajar bukan sebab nk nampak kau bijak tapi tak nak kau kena tipu dengan orang "

Ni ayat org tua aku bagi

Lihat semua komen(241)

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 05:32 PM GMT+8 , Processed in 0.173061 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top