Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus Lihat artikel

Renovate Rumah Flat Sampai RM130 Ribu, Membazir Ke Berbaloi?

4-3-2021 09:00 AM Komen: 89


Bayangkan sebuah rumah flat bersaiz 650 kaki persegi dengan dekorasi yang sangat ringkas telah diubahsuai
menjadi mewah bak kondominium membuatkan ramai yang teruja.

Dengan gambar-gambar sebelum dan selepas yang memaparkan perbezaan dekorasi menyebabkan warga maya berbelah bahagi pendapat.

Ada yang berpendapat ianya pelaburan yang menguntungkan dan ada juga menegaskan ianya pembaziran.

Lebih dasyat, ada yang tidak akan berkompromi dengan situasi sebegini walau apa pun alasan yang diberikan.

Persoalannya, betul ke kos pengubahsuaian RM130K tu membazir?



Foto : Twitter

Dengan kos sebanyak itu, ada warganet merasakan ianya satu pembaziran kerana kos yang sama boleh membeli sebuah apartment yang lebih selesa persekitarannya.

Namun, bagi penghuni flat itu sendiri, mereka mempunyai alasan yang kuat.

Foto : Twitter

Foto : Twitter

Namun, bagi segelintir warga maya pula, masalah yang membelenggu seperti motosikal dicuri, lif dan tangga berbau hancing, sampah kerap penuh dan lain-lain membuatkan kos pengubahsuaian itu tidak dapat membeli ketenteraman jiwa.

"Bab siapa nak dipersalahkan tu cerita lain, tapi depressing ya duduk dalam environment tu. Lagi-lagi baru balik kerja penat, stress jadi lagi teruk."


Foto : Twitter

Jadi, ianya berbalik kepada individu itu sendiri. Mungkin bagi yang memang menetap di rumah flat, itu lah syurga mereka, jadi kos pengubahsuaian dirasakan sebagai pelaburan untuk hidup yang lebih selesa.

Manakala bagi yang merasakan kos tersebut boleh membeli apartment atau rumah lagi selesa, boleh membuat pilihan sendiri. Apa pula kata anda? - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 89
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Rara77 16-4-2021 01:26 PM
membazir boleh beli tanah{:love

Lain-lain Komen

Quote AbukRokok 4-3-2021 09:02 AM
renovate 200k tapi kalau jiran suka memekak premm premm ekzos moto siang dan malam pun tak guna
renovate 130k tapi jiran rohingya pun xguna juga
Quote Redmyvi 4-3-2021 09:07 AM
Bagi aku tak berbaloi renovate rumah flat smpai 130k.. dlm rumah je elok.. luar rumah ya ampun.. smpah bersepah tak pyh cerita.. parking satu hal.. kos maintenance lg..

Tapi rumah kecik senang nak jaga..
Quote Normabaru 4-3-2021 09:09 AM
Kita bukan beli rumah shj.. Kita beli persekitaran sekeliling rumah juga.. Kalau rumah tip top 5bintang orang sekeliling mcm penyamun nak tinggal rumah sekejap pun susah hati.. Risau kena ceroboh..harga rumah pun susah nak naik sbb crime tinggi

Sama mcm pasangan kita.. Kita bukan kahwin dengan dia seorang sahaja, tp seluruh kaum keluarganya.Kalau familynya sskjp mcm hajah.. Alamatnya disaster

These two inseparable ala2 pakej gituhhh
Quote Boomibulat 4-3-2021 09:19 AM
sy rasa x berbaloi sbb kalu bg sewa pun rm500 jugak..ah
Quote kikuri 4-3-2021 09:22 AM
kalo dalam rumah lawa tapi perangai jiran masih pprt baling sampah dari atas rasa macam tak berbaloi... tapi itu pilihan masing2
Quote salmon-suki 4-3-2021 09:30 AM
Rumah lawa kemain tp perangai tetap low class..{:smile
Pd ai,kalau betul2 nak berabis reno rumah,better cri y betul2 yuu wanna spend ur lifetime there..setakat pprt nih....hmmmm..nak2 flat plak..mmg ai xkan laa duk flat pprt..busuk n kotor!
Quote annehuda 4-3-2021 10:00 AM
rm130k tu baik ko beli tanah selot kt kampung buat sendiri rumah. puas ati
Quote cycra 4-3-2021 10:24 AM
RM130K terlalu banyak untuk dihabiskan untuk sebuah rumah flat..xtau dia akan tambah nilai kat mana...sb kalau nk beli rumah selalu orang tgk ersekitaran,,,tp mungkin owner tak berhajat untuk jual kemudiannya..

aku sendiri kurang senang dengan persekitaran flat,,pernah jual rumah teres dua tingkat sb seberang lorong tu rumah flat..huhu masyarakatnya sedikit berbeza pemikiran,.
Quote clarizsa 4-3-2021 10:55 AM
Membazir
Rumah yg best ialah halaman luas , jiran jauh2 dan tak bising
Banglo
Quote mclaren 4-3-2021 11:05 AM
annehuda: rm130k tu baik ko beli tanah selot kt kampung buat sendiri rumah. puas ati


Kannnn...
Quote saviour_09 4-3-2021 11:06 AM
laaahai not worth it at all

tp ye la duit ko kheennn

lantak la
Quote bellaa 4-3-2021 11:17 AM
tak berbaloi langsung.. waktu still boleh raya sebelum covid melanda.
ai penah dtg raya rumah kawan yg duk ppr.

ya hampun, lif 1 je boleh pakai. yg lain rosak.
tu belom lg waiting time nk naik lif.
masok lif, dgn sampah2 jajan siap pakej ludah berkahak lagi.

jiran dia jgn cakap la, pandang kita atas bawah macam tak pernah tgk pompuan.

Quote matchstick 4-3-2021 11:31 AM
Jarang jumpa flet yg semenggah.. kalau kt luar rumah kotor mcm flet kt Penang yg viral ritu mmg tak berbaloi langsung. Rumah flet ni yg Ada lift masalah lift selalu rosak, hancing etc..yg takde lift plak tak sesuai utk nk hidup smpi ke tua kt situ, bila lutut dh longgar nk naik tingkat 2 pun satu penyiksaan
Quote ais_kosong 4-3-2021 12:11 PM
Bagi aku macam membazir. Tapi duit dia kan sapa kita nak pertikai. Dia rasa berbaloi.
Quote VespaSilbe 4-3-2021 12:37 PM
Aku nampak kebodohan
Kita punyala nak harta atas nama sendiri
P refinance
rumah cantik2  tu bank yg punya
Quote orkid_amani 4-3-2021 12:40 PM
flat aii banyak org epot ja duduk .sunyi gila hari bekerja. hari cuti lagi la sunyi. nak nampak budak main kat bawah pun susah. flat ok..bersih. masalah skg ni parking keta ja problem.. kalau balik mlm takda parking.
Quote farhani87 4-3-2021 12:40 PM
maybe rumah flat ni kenangan mak ayah dia kot. who knows. so sayang nak jual ke khennn. gitew. tapi iols pun rasa tak berbaloi kalau sampai 130 k. tapi duit dia. so lantak dia lah kan. hehe
Quote salimrock 4-3-2021 12:42 PM
kejiranan line clear tak?


kalo buat parti liar, jiran tak bising takpe..
Quote Artemesiaa 4-3-2021 12:42 PM
Tak berbaloi elok beli rumah lain je yang lebih besar dan selesa.  

Lihat semua komen(89)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top