CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Lufya Sedih Surau Masih Ditutup, "Solat Depan Lif Je Lah"

2-3-2021 10:47 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 9460| Komen: 104

Description: Pelakon Lufya Omar baru-baru ini ada meluahkan perasaan kesal apabila dia terpaksa menunaikan rukun Islam pertama di kawasan lif sebuah pusat membeli-belah gara-gara surau masih belum dibuka untuk keg ...
Pelakon Lufya Omar baru-baru ini ada meluahkan perasaan kesal apabila dia terpaksa menunaikan rukun Islam pertama di kawasan lif sebuah pusat membeli-belah gara-gara surau masih belum dibuka untuk kegunaan orang ramai.



Kredit foto: IG Lufya

Berikutan itu, Lufya atau nama sebenarnya Lutfyah Sheikh Omar telah menunaikan solat di kawasan tersebut yang baginya tidak dapat diterima sama sekali.

Lufya menzahirkan perasaan kesalnya itu menerusi Instagram Stories miliknya untuk tatapan peminat.

Dalam hantarannya itu, dia turut tertanya-tanya mengapa pusat beribadat seperti surau ditutup sedangkan tempat hiburan seperti kelab malam, salon, spa, gimnasium dan pusat beli belah dibenarkan beroperasi.



Dalam pada itu, Lufya turut bertegas bahawa hanya Allah yang boleh menghapuskan wabak ini dari muka bumi namun dengan larangan pembukaan tempat ibadah seolah-olah ingin menjauhkan umat Islam dengan Sang Pencipta.


Sumber: BeautifulNara
1

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (2 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sub5zero 2-3-2021 08:25 AM
Baru tau ke? Ada sesetengah tempat masjid pun tutup, ajk je yg blh masuk
Quote sarah_ary2 2-3-2021 08:31 AM
Pavi mmg tutup suraunya and kene solat dekat bilik breastfeeding
Quote jalfa 2-3-2021 08:31 AM
Tahla dek...nak pergi pusat beli belah pon tgk waktu la sbb dah tau surau tutup....takkan dok merayap sampai berjam jam
Quote ladybugz 2-3-2021 08:41 AM
surau ni biasanya tertutup n tempat pengudaraan yg kurang bagus. i wish mall2 besar tu tolongla buat surau yg selesa , open concept dr segi air  ventilation. ni x, ruang yg terkedap seolah sama mcm toilet. kalau mcm kat rnr tu ade juga surau yg buat concept open. so elakkan la pergi ke public toilet esp kalau ada org lain kat dlm tu. my sister dah kena kuarantin sbb bersama penghidap covid di dalam sebuah surau di tempat kerja.
Quote She-Ra 2-3-2021 08:49 AM
alaaaa pedehal.. pegi je la kt bilik tukar lampin baby tu
ruang pn agak luas, muat je nak guna utk solat
Quote chinta89 2-3-2021 08:53 AM
ladybugz replied at 2-3-2021 08:41 AM
surau ni biasanya tertutup n tempat pengudaraan yg kurang bagus. i wish mall2 besar tu tolongla buat ...

aku pun frust, kat mall2 dh tau tme solat kan ramai lbh2 lagi Maghrib pendek.. tp surau kecik, kedap udara, jauhhhh lorong2 susah nk cari, ada yg buat kat sama level tgkt atas di parking, kena rentas puluh2 kereta baru jumpa surau kecik cinonet
Quote makneng 2-3-2021 08:56 AM
Better keluar shopping awal then boleh balik sblm zohor atau lepas zuhur tiba rumah sebelum pkul 7,so sempat asar. Benda2 ni diri sendiri yg planning. Kalau kau plan to fail...makanya....
Quote Boomibulat 2-3-2021 08:59 AM
chinta89 replied at 2-3-2021 08:53 AM
aku pun frust, kat mall2 dh tau tme solat kan ramai lbh2 lagi Maghrib pendek.. tp surau kecik, ked ...

Dah la surau kecik ada pulak yg siap berwirid berdoa bagai pulak lps tu..geleng kepala tok arab tggu turn..
Quote kelapaparut 2-3-2021 09:03 AM
sbnrnye arahan penutupan surau ni ikut arahan jabatan agama negeri, ade boleh bukak ade xleh, lain negeri lain arahannye, ni termasuklah surau kat mall atau stesen minyak.
Quote chinta89 2-3-2021 09:05 AM
Boomibulat replied at 2-3-2021 08:59 AM
Dah la surau kecik ada pulak yg siap berwirid berdoa bagai pulak lps tu..geleng kepala tok arab tg ...

aku setujuuuu bab ni,  ish geram.. dia siap doa panjang2 sibuk wirid, org dh la nk kejar solat maghrib nk guna telekung solat yg surau punya tu
Quote zacEfron 2-3-2021 09:06 AM
Baru masuk islam ka. ?

Dalam mall ada tokpekong.. ada  kuil dak   ?
Quote Boomibulat 2-3-2021 09:07 AM
chinta89 replied at 2-3-2021 09:05 AM
aku setujuuuu bab ni,  ish geram.. dia siap doa panjang2 sibuk wirid, org dh la nk kejar solat mag ...

Tu sbb salah didikan..x tau yg mana keutamaan..
Quote badaksumbu 2-3-2021 09:14 AM
apa masalah dia sampai kena solat dkt luar? solat la dkt rumah. time2 covid ni tak sesuai nak berjln berjam2 la b*d*h. keluar pagi2 balik sebelum zohor habis takpun keluar lps zohor balik sebelum asar habis. takpun solat je tepi kereta dkt mn2. itu pun nak kena ajar ke? jadahnya la sampai kena solat depan lif



Quote rukia2 2-3-2021 09:21 AM
npe dia kata Kita bukan dlm PKP lg eh..dia duk Mana?
Quote helicornia 2-3-2021 09:22 AM
badaksumbu replied at 2-3-2021 09:14 AM
apa masalah dia sampai kena solat dkt luar? solat la dkt rumah. time2 covid ni tak sesuai nak berjln ...

tu la pasal
dah tau surau tutup pandai2 la arrange masa keluar awal n balik sebelum habis waktu solat
tu pun tak bole pikir ke
shopping pun nak lama2 ke time covid ni
tapi klu yg travel iols kesian jugak. susah nak cari tempat solat
Quote solarlunar 2-3-2021 09:33 AM
makneng replied at 2-3-2021 08:56 AM
Better keluar shopping awal then boleh balik sblm zohor atau lepas zuhur tiba rumah sebelum pkul 7,s ...

Ya. Betul kene rancang btul2 especially time covid nie.
Even before covid I akan pergi mall pkul 10. Smp my friend ckp nak tolong buka kedai.

Lebih mudah sbb tak ramai dan dpt balik before Zohor.
Quote yum3 2-3-2021 09:38 AM
dia ni saje je, sikit2 nak up kat socmed. mentang2 nama dah suam2 kuku.. kao dah tahu kan PKP byk tmpt solat tutup... baru kuar gua kot adehhh macam2 lah dia ni
Quote makneng 2-3-2021 09:53 AM
solarlunar replied at 2-3-2021 09:33 AM
Ya. Betul kene rancang btul2 especially time covid nie.
Even before covid I akan pergi mall pkul  ...

Dulik apa org nak kata nak pegi buka kedai or not. Mak mmg pegi awal pagi, kalau kata aeon buka 1030,mak keluar rumah pukul 930 not later than 1000,drive santai2, sampai awal dpt parking spot best, dapat shopping x bersesak2. Dpt balik awal. Selalunya mak balik jam 12, mandi rehat2 tunggu zuhur. Provided mak dah makan siap2 or dah tapau siap2. Malas nak heboh2 surau or masjid tak buka.. Taknkuasa nak guna alasan time pandemic la kena byk berdoa  beribadat so surau n masjid wajib buka macam biasa. Tak kuasa.
Quote nazzse 2-3-2021 10:07 AM
Gigih jgk nak keluar tume covid ni. Dah terdesak dgt, keluarlah time lepas waktu, takpun pagi2 mall bukak. Aku buat mcm ni sbb takut tak terkejar waktu zohor nti. Takpu keluar time period  relax keluar sehari suntuk pun.

Lihat semua komen(104)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-7-2022 08:36 AM GMT+8 , Processed in 0.077157 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top