Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Guna Muzik Tanpa Kebenaran, Taylor Swift Saman Taman Tema

1-3-2021 02:57 PM| Komen: 10

Penyanyi Taylor Swift, 32, memfailkan saman terhadap Evermore Theme Park atas tuduhan menggunakan muziknya tanpa kebenaran.

Menerusi saman itu, taman tema terbabit dilaporkan tidak mempedulikan notis daripada pengurusan hakcipta muzik, BMI, sebaliknya terus menggunakan lagu Swift secara percuma.

Selain itu, taman tema terbabit mengabaikan amaran berkenaan meskipun tahu mereka boleh dikenakan penaliti mengikut Akta Hakcipta yang ditetapkan untuk melindungi hak artis itu.

Foto: IG

Pengurusan Swift juga mendapati taman tema itu memasang lagunya tanpa pemilikan perlesenan yang sah. Bukan setakat Swift, lagu-lagu Katy Perry, Abba, The Beatles, Billy Joel, Britney Spears, Journey, Queen, Weezer, Whitney Houston, dan ramai lagi dimainkan tanpa kebenaran.

Pihak guamannya kini mendesak untuk membicarakan kes terbabit. Mereka berjanji untuk berjuang keras memastikan hakciptanya dilindungi daripada tindakan dilarang itu.

Saman itu difailkan susulan daripada tindakan taman tema terbabit menyaman Swift kerana menggunakan judul evermore untuk album baharunya. Saman terbabit dibuat terhadapnya lebih tiga minggu lalu.

Menurut Evermore Theme Park, penyanyi terbabit menyebabkan kekeliruan jenama kepada klien mereka. Tidak ketinggalan, dia dikatakan melanggar undang-undang daripada segi pemasaran dan barangan cenderahati. -CARI

Sumber: Harian Metro

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 10
Komen

Previous : Dua Ekor Anjing Hilang, Lady Gaga Tawar RM2 Juta

Next       : Ashanty Difitnah Sudah Meninggal Dunia Gara-Gara Covid-19

Komen Terbaru

Quote LadyCarefree 6-3-2021 09:47 AM
JeneC: ko sendiri yang mengelirukan jenama ko khens lepas tu syok sendiri nak saman orang bagai? ko nak saman acik taylor sebabkan kekeliruan jenama tapi ko  ...


Lol. Evermore yg ditrademark ialah logo font evermore bukan nama atau perkataan tu. Harap park tu kalah. Hehe iols suka taytek

Lain-lain Komen

Quote Tinot7 1-3-2021 04:35 PM
Kes berbalas saman ka?
Quote user.name 1-3-2021 05:51 PM
ko nak saman acik taylor sebabkan kekeliruan jenama tapi ko jugak gegeh hadap pasang lagu taytay? ko sendiri yang mengelirukan jenama ko khens lepas tu syok sendiri nak saman orang bagai?
Quote user.name 1-3-2021 05:55 PM
ko hengat evermore tu acik taylor jah yang pakai? berlambak lagi lagu band bubuh nama evermore ada timbul ke isu kekeliruan jenama?
Quote user.name 1-3-2021 05:59 PM
dah memang theme park ko tu sendu pakai la jenama apa pon tetap sendu khenss? bila acik taylor pakai evermore meletop letop terus kau menggelabah tetek nak menyelit sekali kaut untung khens?
Quote kookiechip 1-3-2021 07:21 PM
Saman sebab guna nama evermore?
Ni ala2 kes dkt malaysia guna nama
‘harimau melalak’ tu ke?
Quote Orix 1-3-2021 08:52 PM
Selayaknyalah kena counter sue dgan taytay. Harap katy perry pun saman jugak theme park tu
Quote Beribear 1-3-2021 10:42 PM
Go tay tay. Jgn lagi bagi org lain peluang nak tindas chuolsss
Quote kukukatablog 1-3-2021 11:23 PM
aku x suka minah nih,
tapi aku suka dengar album folklore and evermore...
Quote JeneC 2-3-2021 03:25 AM
ko sendiri yang mengelirukan jenama ko khens lepas tu syok sendiri nak saman orang bagai? ko nak saman acik taylor sebabkan kekeliruan jenama tapi ko jugak gegeh hadap pasang lagu taytay?
Quote LadyCarefree 6-3-2021 09:47 AM
JeneC: ko sendiri yang mengelirukan jenama ko khens lepas tu syok sendiri nak saman orang bagai? ko nak saman acik taylor sebabkan kekeliruan jenama tapi ko  ...


Lol. Evermore yg ditrademark ialah logo font evermore bukan nama atau perkataan tu. Harap park tu kalah. Hehe iols suka taytek

Lihat semua komen(10)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top