Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus Lihat artikel

Marah Yong Tau Fu Diidam Lewat Tiba, Rasa Bersalah Mencengkam Hati Bila Tahu Hal Sebenar

1-3-2021 02:16 PM Komen: 27
Menerusi satu coretan di Facebook, seorang pelayar yang juga penulis novel dan buku motivasi, Bonda Nor berkongsi kisah seorang rider yang benar-benar memberi kesan kepada dirinya.


Gambar hiasan

"Tadi terasa sangat nak makan Yong Tau Fu. Laju tangan order guna Grab Food. Ikut sistem, dah dapat rider dan patutnya sampai pukul 6.15 petang tapi sampai 6.45 petang tak sampai-sampai.

"Geramlah juga sebab tak suka buka pintu rumah kalau dah nak Maghrib. Antara jam 6.15 ke 6.45 tu, banyak kali dapat call daripada nombor yang sama.

"Memang biasanya saya tak angkat call kalau nombor tak dikenali. Tapi sebab ni tengah tunggu Grab Food kan, terpaksalah angkat juga takut rider susah nak cari rumah," kongsinya mengenai kisah yang berlaku baru-baru ini.


Kredit foto: FB

Namun, menurut wanita berkenaan, apa yang membuatkan dia bertambah hairan adalah si pemanggil langsung tidak bersuara apabila dia menjawab setiap panggilan yang masuk.

Menurutnya, tindakan rider berkenaan membuat panggilan berulang-ulang kali adalah bagi mahu menarik perhatiannya supaya memeriksa kotak inbox kerana ada menghantar mesej bertanyakan lokasi rumah.


Kredit foto: FB

Bagi menebus rasa serba salah sekaligus menghargai tindakan penuh bertanggungjawab rider berkenaan, wanita itu berkata dia tanpa was-was terus memberikan tip menerusi sistem penghantaran berkenaan.


Kredit foto: FB

"Itulah kita manusia, kadang mudah berprasangka, hanya fikir apa yang kita nak tanpa fikir apa masalah orang. Saya tulis kat sini untuk jadi peringatan pada saya lain kali.

"Mana tahu jadi pada tuan puan pula suatu hari nanti, tidaklah tuan puan lakukan kesilapan yang sama macam saya hari ini. Yang kadang kita ingat salah orang, rupa-rupanya salah sendiri. Allahu Rabbi," katanya lagi.



Sumber: mStar

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 27
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote kechikchomel 3-3-2021 04:22 PM
kawan iolss share kat fb. update cerita ni. Bonda Nor ni dah jumpa rider ni. tak silap rider ni OKU fizikal jugak.
iolss lupa lak nak SS tadi.

Lain-lain Komen

Quote salmon-suki 1-3-2021 02:45 PM
Hati kalau dah berkeladak,mmg suka fikir bukan2 n jenis tak sabar...lain kali cek segala inbox or msj y ada..bg tips kt situ xcukup,asal x je bg tips by hand?keluar haa 1k mcm akak y mtk rider doakn dia preggy..tu baru btul kalau rse brsalah..xpasal2 rider y jd mangsa..

Ni agaknya kalau rider tu bkn OKU,rasanya dah maki2 rider tu kan?padahal sendiri salah xtgk mesej..huhhhhhhhh~
Quote Nenolen 1-3-2021 02:56 PM
Dedulu kaka mmg mcm tu jugak...but ada ustaz kata byk2 doa supaya hati dipenuhi rasa cinta sebagai mana cintanya Allah swt kepada hambanya dan sebagaimana cintanya Rasullullah kepada umatnya...dan sebagaimana golongan2 beriman cinta dan kasih kepada Allah swt dan Rasulullah...insyaAllah...hati hari2 penuh rasa cinta...alhamdulillah
Quote Artemesiaa 1-3-2021 03:04 PM
Sebab tu dari mengomel masuk media social segala elok cari tahu sebab sebenar agar tak tersalah sangka
Quote URUHA 1-3-2021 04:01 PM
Meols kalau ada order / parcel otw meols akan sentiasa cek msg, whatsapp & call. Mana la tau org tu nak tanya direction ke apa. Salah sendiri la x cek phone. Ingat org tau ke rumah kat mana? Kalau rumah taman tu kira ok lagi la. Sendiri punya salah, x yah nak angin dgn org lain
Quote Tinot7 1-3-2021 04:40 PM
Sesal dahulu pendapatan. Sesal kemudian tiada gunanya.
Quote wadiunong 1-3-2021 04:49 PM

tak paham perangai manusia jenis tak ambik kisah psl msg masuk ke apa bila ko order makanan. iols hanya ada apps Grabfood je. bukan ke ada je notification masuk any update dari grab or rider. takkan la tak perasan? ke jenis turn off notification?

alhamdulillah takat ni iols xde problem dgn rider. kalo lambat sikit tu ok je iols. selalu bg 5 star rating je
Quote KIM.K 1-3-2021 05:29 PM
Bodoh dan selfish. Kalau aku segala inbox la cek double triple check perut dah berkeroncong
Quote TalibanRock 1-3-2021 05:53 PM
kau rasa tips tu x ckup kau pilih la option yg boleh letak amount sendiri..aku pon biasa buat rm10 tips tu pon mmg sikit. kalau rider amik order jauh, aku bagi tips banyak sikit...pling banyak aku bagi tips rm50. x boleh challengge hakak yg bagi tips rm1k tempoh hari ituu..
Quote mijot 2-3-2021 05:30 AM
tu sebab klu guna grabfood, kena cek mesej..
sbb dlm tu semua detail perjalanan makanan kita ada kt situ..
nak bgtau apa2 kt driver tinggalkan msg kt situ...
Quote CiliPadiSedap 2-3-2021 08:43 AM
Sendu betul
Quote Ciktiekus 2-3-2021 08:50 AM
Tak..kau oder mkn kau letak alamat jiran ke..smpai sejam xjumpa cari..letak ler note sesiap..no rumah ke kaler pagor ke..bukan marah..nasihattt..
Quote AmandaRollins 2-3-2021 09:01 AM
Sejenis acik yg selfish...n pemalas
Quote makita 2-3-2021 11:49 AM
Meh meols citer pengalaman buat penghantaran produk yg meols jual.
....customer beri nombor umah yg salah..guard call org lain yg angkat n kata xde order
...dah bg taw akan antar kul 12pm..meols dtg awal 15 min xde umah (ni salah meols la)
....map tunjuk tempat lain...mintak tuan umah tunjuk pic umah sbb da sesat...dia tunjuk gmbar atap umah dari bawah...patu kata ala umah dia betul2 depan bumper...
....ada yg tag lokasi kt umah...tapi dia xde kat umah...niaga kat kedai..nape ko tak tag kt kdai bai
.....ada yg msg2 tros ckp free cod kan...suh tag lokasi nak check kilometer..dia ckp ala rasanya dekat je..meols kata rasa-rasa je kan...bila da tag lokasi 11km ...nak free apanya pegi balik 22km...bila meols cas rm6..dia kata rm5 je la...dah la msg nk order kul 2 pagi...layan order dia je pagi...lom settle...petang baru dia msg lagi...slot dah penuh la...sbb ada customer order 5 loyang puding..rundingan 5 min je settle sblom tu

Baru meols fhm caner letih nye buat delivery.

So skrg meols niaga...amek kt umah meols je la..xde penghantaran dah.
Quote giyomi 2-3-2021 07:12 PM
penulis buku motivasi... ok
Quote user.name 2-3-2021 08:57 PM
apa babi sangat perangai ko ni Bodoh Nor? jadah nya tak reti2 nak check message? kalau malas sangat pon nak click inbox tu boleh jah tengok system notification alert tu kan terus nampak ada message grab rider tu?
Quote user.name 2-3-2021 09:00 PM
dasar pompuan hanat ko ni lepas tu keja menyalahkan orang jah tahu kan? ko ni sejenis sohai sogay kah nak motivasi orang bagai tapi diri sendiri berperangai hauk?
Quote user.name 2-3-2021 09:06 PM
gegeh nya screenshot grab bagai nak tunjuk ko tu pemurah la konon nya? ko hengat orang heran? ko kalau betul nak bagi tip tu tak payah nak kena maximum limit bagai lah ko bagi jah terus pakai cash. tapi sebab ko ni babi kan sebab tu tip ko bagi tu terpaling tinggi takat tu jah sama tinggi dengan tahap iq ko yang babi sangat tu
Quote dudaberhias 2-3-2021 09:15 PM
mujur kaka tu bagi tips dan memohon maaf soo di ampunkan kaka tu... moga rider tu punya rezeki meluas lagi dan tak henti2 macam air sungai...

oh btw iols selalu je encounter customer2 macamni... customer jenis tu bukan busy sangat pun sampai tak nak angkat call tak nak tengok inbox or whatsapp...

orang macamni more to ignorant sebabnya takut scammer lah, takut kena tipu lah, takut orang tak kenal lah etc2... ko dah tau ko order barang jawab la dik takkan la tu pun nak kena ajar, mentang2 ko hulur duit kan so ko boleh buat ikut suka hati...

iols pun orang wasap or sms or call cepat2 angkat ok... walaupun ujung2 agen insurans yang call dan terpaksa aku menahan sakit hati nak dengar dia punya sembang berminit2...
Quote dudaberhias 2-3-2021 09:17 PM
user.name replied at 2-3-2021 08:57 PM
apa babi sangat perangai ko ni Bodoh Nor? jadah nya tak reti2 nak check message? kalau malas sangat  ...

selalu customer2 gini memang ignorant...seller je akan faham perangai2 customer macamni macam mana...

bukannya deorang busy or sibuk bisnes juta2 pun... mostly pompuan gedik penakut takmau angkat call or phone bagi kat anak main bagi anak tu jadi sama2 dungu dengan mak...

Lihat semua komen(27)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top