Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tak pecat Ujang, dia juga bukan kakitangan Les'Copaque - Pengarah Urusan Les'Copaque Production

25-2-2021 07:36 AM Komen: 31


KUALA LUMPUR: Syarikat animasi, Les'Copaque Production Sdn Bhd menafikan memecat kartunis, Ujang seperti dakwaan yang tersebar. Ini berikutan kartunis popular itu mendakwa diberhentikan kerja, baru-baru ini.

Puncanya, Ujang ditegur berikutan menghasilkan kandungan komik Upin Ipin yang sudah lari daripada tema asal komik berkenaan. Hasil kandungan juga didakwa tidak mencapai apa yang dikehendaki.

Pengarah Urusan Les'Copaque Production, Burhanuddin Md Radzi berkata, Ujang bukanlah kakitangan syarikat animasinya, sebaliknya bekerja dengan Nyla Sdn Bhd.

Katanya, Nyla adalah penerbit bahan bacaan bercetak yang menggunakan cerita dan watak daripada siri animasi Upin & Ipin dengan izin berlesen daripada Les'Copaque.

"Saya tak pernah memecat Ujang. Dia juga bukan kakitangan Les'Copaque. Sebelum ini, kami menghasilkan komik Upin dan Ipin, Ujang diambil bekerja oleh Nyla yang memegang lesen berkenaan.

"Jadi, Ujang hanya penasihat syarikat berkenaan. Jujurnya, saya ada menegur Ujang mengenai kandungan yang dihasilkan sudah lari daripada tema asal yang dipersetujui.

"Bagaimanapun, Nyla memberhentikannya. Namun, sedihnya, Ujang mendakwa saya memberhentikannya. Saya tidak pernah membayar gaji Ujang. Jadi, bukan hak saya untuk memecatnya," katanya kepada BH Online.

Sementara itu, filem Upin Ipin: Keris Siamang Tunggal terus menjadi pilihan apabila menjadi filem animasi pertama disiarkan menerusi saluran pawagam di rumah, Astro First, sejak tiga bulan lalu.

Filem Upin Ipin: Keris Siamang Tunggal sekali gus mengetepikan filem Ultraman Taiga, Petaka dan 10 Tips Tipu Bini.

Burhanuddin berkata, ia adalah satu lagi pencapaian yang membanggakan selepas tayangannya di panggung wayang pada April 2019 berjaya meraih kutipan RM26 juta.

"Filem Upin Ipin: Keris Siamang Tunggal menampilkan kisah menarik dan boleh ditonton seisi keluarga berulang kali, disebabkan itu langganannya tinggi.

"Selepas ditayangkan di panggung wayang, kami tidak pernah menayangkannya di mana-mana platform, jadi ramai yang tidak berkesempatan menontonnya seperti peminat di Kelantan yang tidak mempunyai panggung wayang.

"Alhamdulillah, pawagam di rumah juga boleh berjaya mendapat sambutan bagus," katanya.



Dalam masa sama, Burhanuddin berbangga apabila episod baharu, Upin & Ipin Tumbuh Rambut 'trending' dalam laman sosial selepas ditayangkan sejak minggu lalu.

Katanya, episod baharu menampilkan kisah dua beradik kembar mempunyai rambut mendapat sambutan menggalakkan hingga tular di tempat kedua dalam laman YouTube.

"Upin & Ipin Tumbuh Rambut juga tular di Indonesia. Kalau tular di negara seberang bermakna kuatlah penangan episod kali ini. Kebanyakannya memarahi watak Fizi yang mengatakan Upin dan Ipin botak.

"Watak Fizi juga pernah 'trending' di tangga nombor satu ekoran kontroversi dialog dalam episod berjudul Syahdunya Syawal hingga kami perlu membuat permohonan maaf ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), tahun lalu," katanya.

Mengulas siri baharu Upin & Upin ditayangkan di Indonesia terlebih dahulu, Burhanuddin berkata, stesen televisyen (TV), MNC TV adalah rakan kongsi syarikat animasinya.

"Jadi, setiap siri baharu Upin & Ipin akan ditayangkan di Indonesia terlebih dahulu. Ini kerana, tiada stesen TV tempatan yang mahu membeli siri baharu ini. Disebabkan itu, stesen TV tempatan hanya menayangkan ulangan episod lama.

"Kebiasaannya, penonton di sana merakamkan, kemudiannya berkongsi dalam YouTube barulah penonton Malaysia dapat menontonnya.

"Ramai bertanya mengapa siri baharu tidak disiarkan di kaca TV tempatan. Nak buat macam mana, stesen TV tempatan tidak mahu membelinya.

"Tidak dinafikan, siri animasi agak mahal harganya. Saya faham dengan keadaan stesen TV yang kurang berkemampuan, jadi ia memberi kekangan untuk membeli produk ini," katanya.

Selain itu, Les'Copaque juga mengeluarkan siri baharu berjudul, Upin & Ipin: The Helping Heroes. Siri itu khusus bagi membantu kanak-kanak belajar dan mendalami bahasa Inggeris.

Siri Upin & Ipin Iqra pula dihasilkan untuk kanak-kanak belajar mengaji bersama Syeikh Abdul Karim Omar Al-Fatani Almakki.





Sumber : Harian Metro

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
2
0
0
Komen: 22
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote cikatilia 1-3-2021 12:17 PM
perangai pelik2 aje
kawan aku jumpa masa lepak2 kat pudu ke mana
mmg mcm ting tong lain mcm otaknya

Lain-lain Komen

Quote eyansss 25-2-2021 08:20 AM
ujang ni mana2 pergi mesti ada isu...  nampak macam ada masalah ego je ni...
Quote eyansss 25-2-2021 08:21 AM
ujang ni pergi mana2 mesti ada isu...  nampak macam ada masalah ego je dia ni...
Quote TravellingBear 25-2-2021 08:25 AM
Tajuk Ujang. tapi cerita pasal ujang sikit je. Selebih tu cerita pasal kampeni yg tkde kena mengena dgn ujang. Clickbait
Quote Redmyvi 25-2-2021 08:29 AM
eyansss replied at 25-2-2021 08:21 AM
ujang ni pergi mana2 mesti ada isu...  nampak macam ada masalah ego je dia ni...

tulah rasanya dia nie ego sikit.. biasala org lama kan dlm bidang ni mesti la susah sikit nk terima pandangan org
Quote Supersirap 25-2-2021 08:41 AM
Harap tiada apa-apa yang berlaku
Quote Straya 25-2-2021 08:47 AM
Abang aku suka beli Gila-gila jadi aku memang follow Ujang ni.Cerita aku budak minang,3 dara pingitan & kemudian dia buat majalah Ujang pulak memang best.
Kesian dia,watak din beramboi tu awal2 majalah ujang wujud,dia yang create.Tapi sebab ada pihak lain yg cunning,pergi patentkan din beramboi tu.Terus ujang kena stop production sampai bangkrap.Mula dr tu dia jatuh teruk.
Quote Straya 25-2-2021 08:48 AM
Abang aku suka beli Gila-gila jadi aku memang follow Ujang ni.Cerita aku budak minang,3 dara pingitan & kemudian dia buat majalah Ujang pulak memang best.
Kesian dia,watak din beramboi tu awal2 majalah ujang wujud,dia yang create.Tapi sebab ada pihak lain yg cunning,pergi patentkan din beramboi tu.Terus ujang kena stop production sampai bangkrap.Mula dr tu dia jatuh teruk.
Quote ctaz 25-2-2021 09:11 AM
tak habis2 dgn masalah si ujang ni...
Quote ally9970 25-2-2021 09:39 AM
Tajuk artikel pasal Ujang, content 80% cerita pasal Les Copaque...
Quote kucingitam 25-2-2021 12:59 PM
upin ipin skrg tak bestlah..mmg suka tgk yg lama2 punya dulu..
Quote mizzmimi 25-2-2021 03:01 PM
eyansss: ujang ni mana2 pergi mesti ada isu...  nampak macam ada masalah ego je ni...


kan. Dulu aku pun follow gak fb dia ni. Idea, originality ada tapi tak berwawasan sampai nama & karya sendiri kena sauk depan hidung pun tak sedar. Pastu dah kene tendang ala2 play victim.
Quote budaktua 25-2-2021 03:54 PM
aku pernah berbual dgn org kuat majalah gila2...  lama dulu la..

tanya pasal ujang yg dihentikan dari syarikat nya tp dia tk brp nk jwb.. tp dari jawapannya sikit2 aku buat kesimpulan yg ujang ... mcm masalah yg disebut sini lah... gila2 mmg ada prinsip tersendiri tp dia ni nk buat style dia..so dia terpaksa dikleluarkan dari syarikat...
Quote Boomibulat 25-2-2021 04:10 PM
Mcm Zulyahya je muka beliau..
Quote hasniey 25-2-2021 04:17 PM
Owh mnc mmg beli rupanya.patutla siri bru semua mnc keluarkan.tv malaysia xde
Npe la tv malaysia kedekut nk beli kartun tempatan?best kot upin ipin.
Quote mamajawie 25-2-2021 04:30 PM
hasniey replied at 25-2-2021 04:17 PM
Owh mnc mmg beli rupanya.patutla siri bru semua mnc keluarkan.tv malaysia xde
Npe la tv malaysia k ...

sbab tv malaysia suka channel menjual produk cikai woo chop n derama2 tak logik tu..deyollss rasa kartun ni takde pekdah gituhh..last2 ummah indon lagi advance dari tv tempatan..sedeyhh

Quote mamajawie 25-2-2021 04:32 PM
dia ni dari dulu suka melompat2 tempat kerja disebabkan dipecat/dibuang..aku syak mesti ada masalah dalam diri smpai g mana2 company pun sampai kena buang..bad reference dalam CV tau..biar la kita ni benti sbab dpat better job offer jgn la sbab dipecat/dibuang oleh majikan
Quote arm_band 25-2-2021 04:37 PM
eyansss replied at 25-2-2021 08:21 AM
ujang ni pergi mana2 mesti ada isu...  nampak macam ada masalah ego je dia ni...

tu la pasal, sampai naik meluat pula sekarang ni
Quote She-Ra 25-2-2021 05:01 PM
sayang betul dgn bakat ujang ni
dikenali dr dulu..
Quote batusembilan 25-2-2021 05:56 PM
ujang ni org kampung yg berjaya. so ego tinggi la skit tapi kurang cerdik.

tp ye lah x patut la nk patent2 kan org lain punya produk. tau la ujang tu x cerdik. sian dia.

Lihat semua komen(31)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top