Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Terlebih Bersenam Sampai Bekas Vokalis Samsons Kena Kanser Kulit Dan Otot

21-2-2021 04:26 PM|Oleh: LilRose| Komen: 11

Bekas vokalis Samsons, Bams baru-baru ini mendedahkan dirinya didiagnosis dengan dua jenis kanser.

Malah, katanya kanser kulit dan otot yang dihidapinya sejak 2020 itu sangat jarang menyerang manusia.


Kredit foto: IG

"Saya disahkan kena kanser pada tahun 2020 dan saat itu pandemik Covid-19 sudah melanda dunia.

"Bayangkan, saat negara dilanda pandemik, saya kena dua jenis kanser yang menurut doktor sangat jarang menyerang manusia dan perlu menjalani pembedahan.

"Mental saya down sebab sehari dimasukkan ke hospital, saya dapat khabar perniagaan yang dijalankan kena tutup kerana tidak mampu bertahan dalam suasana pandemik," ujarnya.

Menurut Gempak yang memetik Suara.com, Bams berkata demikian ketika menjadi tetamu Daniel Mananta di saluran YouTubenya pada Khamis.

Lebih mengejutkan apabila Bams mendedahkan salah satu punca diserang kanser itu kerana menjalani rutin hidup sihat termasuk terlalu memaksa diri bersenam.

"Dulu berat badan saya pernah mencapai 100 kilogram, pernah obes. Selain mengamalkan diet yang salah, saya push diri bersenam dan ia menyebabkan saya diserang kanser," katanya.


Kredit foto: IG

Dedahnya lagi, penyakit itu turut dirahsiakan daripada keluarga ketika mula-mula didiagnosis. Hanya isteri, Mikhavita Wijaya dan orang terdekat tmengetahuinya.



Bagaimanapun, Bams meminta orang ramai tidak merisaukan dirinya kerana kini keadaan kesihatannya jauh lebih baik ditambah pula dorongan dan semangat diberikan keluarganya selain menjalani beberapa siri perubatan. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 11
Komen

Previous : "Saya Tak Main-main" - The Rock Sedia Bertanding Jawatan Presiden AS

Next       : Kareena Kapoor, Saif Ali Khan Timang Anak Lelaki Kedua

Komen Terbaru

Quote sleepandream 24-2-2021 11:21 PM
over workout ke heols.. yang body builder sado2 tu pun risiko jugak la kan...

Lain-lain Komen

Quote little_sis 21-2-2021 05:25 PM
Bila yg tertulis utkku, adalah yg terbaik utkmu... Kenangan terindah betul lagu ni.. tapi penyakit kanser dia ni pelik jugak..
Quote salmon-suki 21-2-2021 05:28 PM
Obses senaman sgt kot ni..sama mcm y obses nak bina otot smpai nmpk urat n proportion pn off..

Semoga cpt sembuh drpd kanser ni..mmg agak rare n pelik kanser2 dia tu..
Quote otai_g 21-2-2021 06:10 PM
Wow bam speaking london lah. #sallute
Quote Itzy 21-2-2021 07:03 PM
Semua benda perlu bersederhana tak perlu berlebihan.
Quote Adrif 22-2-2021 12:31 AM
ada doktor boleh memberi pencerahan, cancer otot ni camane?

first time dengar. terima kasih
Quote fly_in_d_sky 22-2-2021 07:07 AM
Kanser Otot aka Sarkoma.

Sarkoma adalah sejenis barah yang jarang berlaku. Sarkoma berbeza dengan karsinoma yang lebih biasa kerana ia berlaku pada jenis tisu yang berbeza. Sarkoma tumbuh di tisu penghubung - sel yang menghubungkan atau menyokong jenis tisu lain di dalam badan anda. Tumor ini paling kerap terjadi pada tulang, otot, tendon, tulang rawan, saraf, lemak, dan saluran darah lengan dan kaki anda, tetapi ia juga boleh berlaku di kawasan lain badan anda ..

Walaupun terdapat lebih daripada 50 jenis sarkoma, terdapat dua bentuk utama: sarkoma tisu lembut dan sarkoma tulang, atau osteosarcoma. Di A.S., kira-kira 3.500 kes osteosarkoma baru didiagnosis pada tahun 2018; pada tahun 2019 akan ada kira-kira 12.750 kes baru sarkoma tisu lembut.

Sarkoma dapat dirawat, kebiasaannya pembedahan membuang tumor akan digunakan bagi membuang kawasan yang telah terkena jangkitan namun ia mampu menyerang kembali selepas beberapa tahun jika tiada langkah kawalan diambil

link: https://care.upm.edu.my/artikel/apa_itu_sarcoma-57379?L=en
Quote greantea 22-2-2021 05:26 PM
sgt rare. pyh jugak nak kesan. tahu2 jek dah stage 4. x sampai sethn, meninggal
Quote Adrif 22-2-2021 10:31 PM
fly_in_d_sky replied at 22-2-2021 07:07 AM
Kanser Otot aka Sarkoma.

Sarkoma adalah sejenis barah yang jarang berlaku. Sarkoma berbeza dengan ...

terima kasih.

macam mana nak tahu kalau individu tersebut ada sarkoma, karsinoma ni?
symptom dia?
Quote LadyCarefree 22-2-2021 10:34 PM
My friend kanser kulit sbb suka berjemur dan suka pakai tanning lotion pi spa kalau bukan summer.

Btw, mask apa la dia pakai tu. Hadoi.
Quote fly_in_d_sky 23-2-2021 07:55 AM
Adrif replied at 22-2-2021 10:31 PM
terima kasih.

macam mana nak tahu kalau individu tersebut ada sarkoma, karsinoma ni?

APA ITU SARCOMA?
Sarkoma adalah sejenis barah yang jarang berlaku. Sarkoma berbeza dengan karsinoma yang lebih biasa kerana ia berlaku pada jenis tisu yang berbeza. Sarkoma tumbuh di tisu penghubung - sel yang menghubungkan atau menyokong jenis tisu lain di dalam badan anda. Tumor ini paling kerap terjadi pada tulang, otot, tendon, tulang rawan, saraf, lemak, dan saluran darah lengan dan kaki anda, tetapi ia juga boleh berlaku di kawasan lain badan anda ..
Walaupun terdapat lebih daripada 50 jenis sarkoma, terdapat dua bentuk utama: sarkoma tisu lembut dan sarkoma tulang, atau osteosarcoma. Di A.S., kira-kira 3.500 kes osteosarkoma baru didiagnosis pada tahun 2018; pada tahun 2019 akan ada kira-kira 12.750 kes baru sarkoma tisu lembut.
Sarkoma dapat dirawat, kebiasaannya pembedahan membuang tumor akan digunakan bagi membuang kawasan yang telah terkena jangkitan namun ia mampu menyerang kembali selepas beberapa tahun jika tiada langkah kawalan diambil.

Tanda-tanda sarcoma.
Sarcoma yang menyerang tisu lembut adalah sangat sukar untuk dikenali sehingga ianya membesar pada tahap mampu dikesan, ketumbuhan jenis ini mampu tumbuh pada mana-mana bahagian di dalam badan.
Antara tanda awal kehadiran ketumbuhan ini adalah wujudnya ketulan namun tidak menyakitkan, pada saat ketulan itu telah besar, ianya akan menghimpit saluran darah atau otot sehingga menyebabkan ketidakselesaan atau kesukaran bernafas jika ia tumbuh pada sekitar paru-paru. Tidak ada kaedah khas untuk mengesan kehadiran awal ketumbuhan ini sehinggalah simtom kehadirannya dapat dikesan sepenuhnya.

Faktor risiko sarcoma:
Tidak diketahui punca sebenar kehadiran sarcoma pada tubuh manusia, namun terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko terjadinya serangan, antaranya adalah:

  • Individu yang mempunyai pertalian darah dengan mereka yang pernah mengidap sarcoma.
  • Individu yang mengalami penyakit tulang yang dikenali dengan nama penyakit Paget.
  • Individu yang mempunyai masalah genetik seperti neurofibromatosis Penyakit Von Recklinghausen (neurofibromatosis) yang dikaitkan dengan perubahan gen NF1, sindrom Gardner, retinoblastoma, atau sindrom Li-Fraumeni yang dikaitkan dengan perubahan pada gen p53.
  • Individu yang pernah terdedah kepada radiasi, biasanya pada sesi rawatan kanser sebelumnya.

Sarkoma dikategorikan sebagai salah satu daripada yang berikut:
  • Sarkoma tisu lembut terbentuk di tulang rawan, lemak, otot, saluran darah, tendon, saraf, dan sekitar sendi.
  • Osteosarcoma berkembang pada tulang;
  • Bentuk liposarcomas dalam lemak; rhabdomyosarcomas terbentuk dalam otot;
  • Sarkoma Ewing terbentuk pada tulang dan tisu lembut.

Kanser tulang dan sendi paling kerap didiagnosis di kalangan remaja, sementara barah tisu lembut biasanya mempengaruhi mereka yang berumur 55 tahun ke atas.

Quote sleepandream 24-2-2021 11:21 PM
over workout ke heols.. yang body builder sado2 tu pun risiko jugak la kan...

Lihat semua komen(11)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top