Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Kaktus Keluarkan Aroma Wangi Persis Perfume Rihanna

20-2-2021 10:48 AM| Komen: 16


Sebuah pokok kaktus jarang ditemukan yang tumbuh di hutan Amazon, bakal mengeluarkan bunga buat kali pertama di British Garden.

Lapor Daily Mail, kaktus moonflower yang dikenali sebagai Selenicereus wittii, hanya didapati di lembah Amazon dan tumbuh secara sendiri di sekitar pokok lain.  


Ia juga mempunyai proses berbunga cepat yang mampu bertahan kurang daripada 12 jam dan hanya berlaku dalam tempoh semalaman.

Ahli botani di Universiti Cambridge menemukan putik bunga pada pokok kaktus itu dan memaklumkan ia mungkin mengeluarkan bunga dalam beberapa hari lagi.   

Selepas proses berbunga itu, kaktus itu akan mengeluarkan bau harum yang dikatakan seperti minyak wangi keluaran penyanyi terkenal, Rihanna.    


Kredit foto: IG Rihanna

Pakar percaya aroma itu hanya akan bertahan selama beberapa jam sebelum menjadi tengik ketika bunga layu. 

Jelas pakar itu, orang ramai boleh menyaksikan proses itu menerusi siaran langsung.   



Kaktus moonflower hanya ditemui di atas garis air lembangan Amazon di barat Brazil.


Sumber: Utusan

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 16
Komen

Previous : Comelnya Anak Ada Tahi Lalat, Tapi Hati-Hati Dengan 5 Tanda Ini!

Next       : Melentur Buluh Biar Dari Rebung, Ibu Kongsi Tips Pupuk Minat Memasak Pada Si Kecil

Komen Terbaru

Quote Reira77 23-2-2021 02:41 AM
Perfume Riri yang mana satu nyah? Banyak ni. Hat yg plg sedap kata nya reb'l fleur botol jalur hitam.

Lain-lain Komen

Quote shernazz 20-2-2021 11:43 AM
Mak aih
Takndpt.dibayangkan bau mcmana
Takpe la
Janji jangan bau lilin gwyneth paltrow..
Quote KIM.K 20-2-2021 01:36 PM
Orang duk puji perfume yg rihanna pakai paling sedap org pernah bau..sangat memukau macam bau 'everything you ever dream of'
Quote Ara_roro93 20-2-2021 03:29 PM
Memula ingatkan TT salah tempek pic , mcm Rupa paras bunga kanthan jah !!! Ternyata I yg rabub , hihihi
Quote notM 20-2-2021 03:34 PM
KIM.K replied at 20-2-2021 01:36 PM
Orang duk puji perfume yg rihanna pakai paling sedap org pernah bau..sangat memukau macam bau 'every ...

Kat Mana nak beli perfume tu
Quote dudaberhias 20-2-2021 03:34 PM
sesapa taste black boleh la cari kaktus tu dan bauuu... persis rihanna gittew and beyonce and lupita nyong o, cardi b dan nicki minaj
Quote kakakpositifker 21-2-2021 06:49 AM
Rihanna pula dahhh
Quote sukacactus 21-2-2021 07:09 AM
Aku ada pokok epiphylium, kira 1 family la dgn pokok ni
Tp tu la, sebab jenis berbunga tengah mlm, pastu esok terus layu
Mmg xpernah la dpt tengok dia kembang even dah berbunga 2x dah
Quote Artemesiaa 21-2-2021 11:04 AM
Tak sangka ada juga bunga kaktus yang mengueluarkan haruman menarik penemuannya
Quote hyie 21-2-2021 01:43 PM
so apa nama brand perfume riri tu? meols nak g survey
Quote Dwdrum 21-2-2021 05:14 PM
sukacactus replied at 20-2-2021 03:09 PM
Aku ada pokok epiphylium, kira 1 family la dgn pokok ni
Tp tu la, sebab jenis berbunga tengah mlm,  ...

Lama mahu hasil kan bunga?... Perlu letak camera.... Pernah makan cactus?
Quote slyfynx 21-2-2021 06:32 PM
Perfume yg aku suke,
Laki - Dunhill desire red
Bvlgari Aqva

Pompuan
Versace bright crystal
Gucci flora

Ni antara yang all time fav le.

Quote sukacactus 21-2-2021 08:36 PM
Dwdrum replied at 21-2-2021 05:14 PM
Lama mahu hasil kan bunga?... Perlu letak camera.... Pernah makan cactus?

Takde lama pun
Dalam setahun lebih bela, berbunga
Xpernah plak nak letak camera situ
Busy2 skali esok tgk, dah layu... maknanya smlm dia kembang huhu
Cactus blum pernah try, selalu species yg org mkn tu jenis opuntia
Quote sukacactus 21-2-2021 08:38 PM
slyfynx replied at 21-2-2021 06:32 PM
Perfume yg aku suke,
Laki - Dunhill desire red
Bvlgari Aqva

Gucci flora tu satu2nya perfume yg aku ulang utk botol ke 2...sedap betul bau dia
Selalu aku abis 1 jenis tukar jenis lain plak
Quote dani-rox 21-2-2021 09:53 PM
shernazz replied at 20-2-2021 11:43 AM
Mak aih
Takndpt.dibayangkan bau mcmana
Takpe la

hahaha eww lilin bau celah bedah acik Gwyneth. tu pon ada yg sanggup beli, sampai keluar berita nyaris2 meletup dan terbakar rumah
Quote shernazz 22-2-2021 05:37 AM
dani-rox replied at 21-2-2021 09:53 PM
hahaha eww lilin bau celah bedah acik Gwyneth. tu pon ada yg sanggup beli, sampai keluar berita ny ...

Tau tak pe.
Geli plak bila tau bau poen oraanh
Lagi geli ada yang beli
Hahaha
Quote Reira77 23-2-2021 02:41 AM
Perfume Riri yang mana satu nyah? Banyak ni. Hat yg plg sedap kata nya reb'l fleur botol jalur hitam.

Lihat semua komen(16)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top