Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus Lihat artikel

Penyewa Pindah Diam-Diam Je! -Rumah Sewa Penuh Dengan Tahi, Lampin Bernajis Dan Bil RM3,000

17-2-2021 12:31 PM Komen: 35
Jijik! Begitulah gambaran buat bekas penyewa yang selamba mengosongkan rumah yang disewanya dengan meninggalkan lampin bayi yang bernajis.

Penemuan menjijikkan itu disedari oleh seorang gadis bersama adik perempuannya sewaktu kunjungan mereka ke sebuah rumah yang disewakan kepada sebuah keluarga.

Kekecewaan gadis tersebut diluahkan menerusi video di laman TikTok.

Kredit foto: mStar 
Bercakap kepada mStar, gadis berkenaan berkata, rumah tersebut adalah milik datuknya berusia lewat 60-an, yang disewakan kepada pasangan suami isteri bersama empat anak mereka.

Hanya mahu dikenali sebagai Intan, rumah teres satu tingkat di Kota Tinggi, Johor itu dihuni oleh keluarga terbabit sejak 2016, manakala dia merupakan antara ahli keluarga yang diamanahkan oleh datuknya untuk mengutip bayaran sewa rumah berkenaan.

"Bagaimanapun, baru-baru ini kami sekeluarga didatangi oleh seorang individu yang bertanyakan tentang rumah tersebut untuk menyewa dan mahu melihatnya terlebih dahulu.

"Kami pelik sebab rumah tu masih ada penyewa. Tapi kemudian kami dimaklumkan oleh jiran-jiran yang rumah tersebut baru saja dikosongkan dan penyewa sekeluarga itu telah berpindah ke tempat lain," katanya ketika dihubungi.



Gadis berusia 19 tahun itu berkata, mereka kemudian menghubungi penyewa tersebut berhubung perkara yang berlaku dan memintanya untuk memulangkan kunci rumah.

"Bila saya datang periksa rumah sewa tu, keadaannya tak seperti mula-mula mereka masuk menyewa. Ada banyak barang seperti perabot lama yang ditinggalkan dan tidak dibuang.

"Dinding rumah luar dan dalam dipenuhi conteng budak-budak. Saya tahu mereka ada anak-anak kecil dan paling besar pun berusia enam tahun, tapi takkan pindah keluar tinggalkan macam tu saja... nak jadikan wallpaper (kertas dinding) untuk penyewa baru ke?" soalnya.



Menurut Intan, di bahagian dalam rumah pula terdapat lampin bayi yang masih belum digunakan selain lampin bayi yang telah digunakan dengan dipenuhi air kencing.

"Mereka tak kemas seluruh rumah sebelum pindah keluar. Lantai tak disapu, sampah merata-rata. Paling teruk di dapur, sampai ada longgokan sampah yang sudah berulat.

"Bekas-bekas telur ditinggalkan. Bila kami alihkan, rupa-rupanya ada tikus buat 'sarang'. Banyak tahi tikus yang kami jumpa sana sini," ujar anak sulung daripada dua beradik itu.

Namun, apa yang paling mengejutkan Intan adalah bil air berharga kira-kira RM224 yang dijumpai di tingkap hadapan rumah sewa berkenaan.



"Bila saya kemas-kemas di bahagian dapur, terjumpa satu lagi bil elektrik bulan Januari 2021 dalam longgokan kertas yang mana jumlahnya adalah lebih RM3,300.

"Kedua-duanya adalah bil pada bulan lepas dan saya tengok jumlahnya tinggi disebabkan tunggakan. Tapi kenapa dibiarkan saja dan tak bayar sebelum keluar rumah, takkan tuan rumah pula yang kena bayarkan tunggakan bil air dan elektrik mereka," katanya.

Intan berkata, keluarganya kini cuba untuk berurusan dengan bekas penyewa berkenaan bagi melunaskan tunggakan bil yang tidak dijelaskan selain membayar kos untuk membaik pulih disebabkan beberapa kerosakan di rumah yang dihuni mereka selama bertahun-tahun.




"Rumah bersepah, kotor dengan dinding penuh conteng itu satu hal, ada soket di dinding yang rosak dan perlu diperbaiki. Kami tuan rumah yang kena kemaskan untuk mereka.

"Saya mahu ingatkan kepada penyewa-penyewa atau bakal penyewa di mana-mana, jadikanlah rumah sewa itu seperti rumah sendiri, ada rasa tanggungjawab.

"Kalau mula-mula masuk rumah tu cantik dan bersih, macam tulah keadaannya bila pindah keluar. Bukannya dibiarkan teruk macam dah tak serupa rumah," katanya dengan nada kesal. -CARI

Sumber: mStar Online

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
2
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 35
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote annehuda 24-2-2021 10:37 AM
faraway1 replied at 21-2-2021 12:07 AM
buat cam kat quebec ni aje,
bill api adalah tanggungjawab penyewa...
syukur bill air adalah percum ...

mmg kat malaysia pun mcm tu, bil api air indah water suma bawah penyewa. aku masa menyewa pun mcm tu.

Lain-lain Komen

Quote bondeh 17-2-2021 12:49 PM
Buat report polis jelah dik kalau dah macam gini. Then biarkan bekas penyewa GTH tuh kena blacklist dengan mana2 tuan rumah yg nak sewakan rumah. Dasar anjirrrrr mix babih
Quote Artemesiaa 17-2-2021 01:00 PM
Sebab tu dah makin ramai malas nak ada rumah sewa sekarang nak sebab dah malas nak layan penyewa pengotor macam ni belum lagi nak kena keluar duit untuk baiki kerosakan yang dilakukan.  Sebab tu sebelum pulangkan duit deposit elok tuan rumah datang periksa dulu.  Kalau ada kerosakan, kekotoran yang tak dibersihkan dining yang kotor pastikan penyewa baikinya dulu sebelum keluar.  Kalau mereka tak wang deposit kira hangus je sebab nak guna wang tu untuk baiki apa yang rosak dan bersihkan yang kotor.
Quote MissVixen 17-2-2021 01:02 PM
Macam kandang babi je. Jahat betul perangai.
Quote cyber_mania 17-2-2021 01:04 PM
Teruknya perangai.

"Namun, apa yang paling mengejutkan Intan adalah bil air berharga kira-kira RM224 yang dijumpai di tingkap hadapan rumah sewa berkenaan."

"Bila saya kemas-kemas di bahagian dapur, terjumpa satu lagi bil elektrik bulan Januari 2021 dalam longgokan kertas yang mana jumlahnya adalah lebih RM3,300."

Semoga satu hari nnt kau akan dapat balasan atas kejahatan kau sendiri.
Quote cyber_mania 17-2-2021 01:09 PM
Yang tuan rumah mmg x check ke bil api bil air? Penting tu. Bukan Hanya sewa bulanan je. Isk isk.

Makcik Aku bagi sewa rumah kat budak2 university, dia mmg selalu pi check rumah. Dia citer, budak2 mmg rengsa la tapi dia peduli apa. Dah rumah dia. Xsuka jangan sewa rumah dia
Quote _blackbird 17-2-2021 01:23 PM
kdg2 tuan rumah pon jenis ham sap sebab tu la tenant buat taik. 4 thn sewa skali pon tak pernah jenguk rumah yg disewakan? mmg jenis tuan rumah tak bertanggungjawap juga la ni. iols dulu pon pernah sewa dgn owner melayu, mmg jenis ham sap, i masuk rumah tu pon mmg dah teruk, suruh cat taknak, repair bocor taknak, boleh kata mahal nak repair habis ko nak aku duduk dlm keadaan sentiasa bocor??? buang perabot patah ko pon ko tak kasi, i nak beli furniture baru sebab furniture dia semua dah rosak boleh dia ckp syg dia nak buang baru beli, jgn buang, i ckp kalau dia nak dia simpan rumah dia i nak pakai furniture i sendiri, sampai ke sudah tak angkut furniture patah, i buang saja. masa i pindah pon i buat taik juga mcm ni bersepah 1 rumah termasuk taik kucing i pon i biarkan saja. baik sewa dgn cina, kita ckp rumah dia bocor esok dah terus contractor dtg tgk betul ke tak. kalau dia busy pon dia suruh kita repair sendiri pastu potong duit sewa.
Quote salmon-suki 17-2-2021 01:27 PM
Teruk betul perangai,main tinggal mcm tu je!

Ni kalau duk mana2 mmg akan bt taik jah..msti hidup semikin jah sbb pengotor..
Quote paiayam 17-2-2021 01:31 PM
Ee tak beradabnya, pengotor ya rabbi! Kita nak kluar dari rumah sewa tu biar bersih, sapu and mop lantai, cuci toilet, jgn susahkan tuan rumah. Jangan tinggal sampah. I wonder org cmne la dorang ni, selekeh dan kurang ajar. Bil ulitiliti pun tertunggak banyak. Boleh amik tindakan apa yek, i mean kalau ada akta2 berkaitan ke..?
Quote salmon-suki 17-2-2021 01:33 PM
cyber_mania replied at 17-2-2021 01:09 PM
Yang tuan rumah mmg x check ke bil api bil air? Penting tu. Bukan Hanya sewa bulanan je. Isk isk.

...

Ada y jenis tuan rumah percaya 100% kt penyewa n dia ckp org tu duk bertahun jgk kt rumah dia kn..maybe dia pn x sangka perangai mcm ni sbb sewa rumah byr kan..or penyewa tu kira bil2 tuan rumah kena byr..discuss laa dorg berdua..hehe~
Quote anony-mous 17-2-2021 01:59 PM
cyber_mania replied at 17-2-2021 01:09 PM
Yang tuan rumah mmg x check ke bil api bil air? Penting tu. Bukan Hanya sewa bulanan je. Isk isk.

...

Skrg xpyh dtg dah. Kan boleh daftar online je guna apps mytnb. So boleh cek situ je tgk penyewa ada tggakan byk ke x
Quote eyansss 17-2-2021 02:25 PM
sesiapa yang sewakan rumah,  buat agreement...  bawak agreement tu pi tnb n tukar nama ke penyewa...  jadinya, kalau penyewa tak bayar, dia yang kena dengan tnb...  bukan kita...

aku bersyukur pernah dapat owner yang sangat2 baik...  dua kali... satu usj dan satu lagi puchong...  disebabkan kebaikan diorang, sebelum keluar aku basuh rumah bersih2, betulkan mana2 kerosakan, pastu tunggu deme mai rumah n bagi diorang check n serahkan kunci elok2...

kita ni duduk rumah orang, jaga la adab...  memang kita yang bayar sewa tapi tu bukan alasan nak jahanamkan rumah...  cuba kalau rumah sendiri, ko bayar bulan2, ko jahanamkan jugak ke?
Quote depresio 17-2-2021 02:57 PM
Kalau ko jenis manusia yang beli rumah kos rendah atau sederhana banyak2.... semata2 nak sewakan.. lepas tu acah2 ko hebat bg tips kat org macam mana nak kaya dgn rumah sewa aku nak kata ni mmg kifarah untuk kau
Sebab amik hak org miskin sampai harga rumah melambung dan dorg xmampu beli rumah..kena macam ni padan muka ko!

Tapi kalau ko bukan macam tu semoga penyewa ni Allah balas kejahatan dia tu yg menyusahkan org dan menjahanamkan harta benda orang lain..
Quote saviour_09 17-2-2021 03:10 PM
antara sebab aku choosy namampos bab tenant

mampos la org cakap apa

rumah aku bayar berpuluh tahun ko sedap duduk macam jin jahanam rumah aku

hujung2 jadi macam post ni

no tq
Quote fifie_olin 17-2-2021 03:38 PM
ingatkn yg dah befamili ni pangai semenggah
rupanya haokkk
org mcm ni x bole bg sewa
biar pi dok dlm zoo
Quote renko 17-2-2021 08:02 PM
dasar sakai madai
elok merempat bawah jambatan
Quote dedek12 17-2-2021 09:00 PM
Ewww jijik jijik jijik
Quote Asdira 17-2-2021 09:15 PM
Penyewa dari neraka jahanam namanya {:dot
Quote Meiizu 17-2-2021 09:45 PM
Edited by Meiizu at 17-2-2021 09:48 PM

Aku dah ckp penyewa kotor ni bukan kira ko single atau ber family....nasib jugak sebab tu perangai individu.
Tambah2 yg anak berderet tu dia biar je anak conteng dinding ,habis smua anak nak karate.Kes lari tgh mlm ni slalunya laki bini jugekkk
Quote esbok 18-2-2021 12:24 AM
eyansss replied at 17-2-2021 02:25 PM
sesiapa yang sewakan rumah,  buat agreement...  bawak agreement tu pi tnb n tukar nama ke penyewa... ...

Aku pun dah penah tengok penyewa macam dalam thread TT ni ambik kesempatan dgn kebaikan orang tua.Bila time aku plak kene menyewa rumah orang, aku pesan abih kat housemate, rumah kasi cantik bersih mcm rumah sendiri.
Bila tuan rumah ckp nak datang nak tgk paip rumah la apa la. Lagi laaa kena make sure rumah bersih tip top.
Sewa jangan bayar lambat, kalau ada sebab, bagitau tuan rumah awal2. Jangan buat orang tertunggu tunggu tertanya tanya. Hasilnya?
Alhamdulillah



Tuan rumah yang asal nya plan nak naikkan sewa rumah, tak jadi naikkan pun. Malah disuruh sewa lebih lama lagi.

Lihat semua komen(35)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top