Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Betty Rahmat Bengang Ramai Tak Puas Hati Pembantu Baru Ada Ijazah

15-2-2021 10:39 PM| Komen: 88

Pelakon dan usahawan, Betty Rahmat mengakui berasa kurang senang dengan sikap segelintir pihak yang sering kali mempersoal mengenai tahap kelayakan pembantu barunya yang dikenali sebagai Teha.



Menurut Betty, meski pun Teha memiliki kelulusan ijazah sarjana muda dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak, dia tetap memohon untuk berkerja sebagai penjaga kepada anaknya, Ardy Wira sebagai salah satu langkah untuk menjana pendapatan ketika waktu sukar ini.

“First of all, i tak faham tahap “concern” or jealousy u all tu. Kenapa perlu gigih tanya banyak kali benda yang sama? Apa yang tak puas hati sangat Teha kerja dengan saya.

“Ya, Teha belajar tinggi ada Bachelor in Early Child Education. Dia apply kerja dengan saya untuk tolong jaga Wira memandangkan keadaan negara kita sekarang. Banyak taska tutup dan sebagainya. Teha ada ibu-bapa & ramai adik beradik di kampung,” tulisnya.



Berkongsi di laman Instagram, Betty berpendapat memiliki kelulusan yang tinggi bukan bermakna seseorang itu boleh sesuka hati untuk memilih pekerjaan terutamanya di zaman ekonomi yang serba mencabar ini.

“Takkan nak jadi anak yg ada ijazah tinggi tapi still minta duit dekat mak bapak untuk hidup. Lepastu salahkan keadaan. Berapa ramai orang akan suffer kalau nak fikir standard & level?” katanya lagi.


Kredit foto: IG Betty

Dalam pada itu, Betty turut mendedahkan dia sekali pun tidak pernah menganggap Teha sebagai pembantu rumahnya tetapi lebih kepada seperti adiknya sendiri.

“P/S: Please jangan tanya i dapat Teha dari agency mana. Tak larat nak jawab dah. Semuanya secara kebetulan & rezeki saya,” jelasnya lagi.


Sumber: Media Hiburan

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
1
Komen: 88
Komen

Previous : Didakwa Peli Sana Perli Sini, Netizen Bengang Dengan Isteri Shuk

Next       : Selepas Pembaca Berita TV3, Adibah Noor Betulkan ‘Pronunciation’ Rina Harun Pula

Komen Terbaru

Quote -electrifying- 20-2-2021 04:35 PM
typical mlysian. xyh lyn lg bgus

Lain-lain Komen

Quote stinger.baik 15-2-2021 10:47 PM
apa slhnye jd pmbantu rumah

nnti da kawen snang

aslkn rezeki yg halal

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Quote Jemahjemah 15-2-2021 11:07 PM
Betul tu. Zaman skrg bukan sng nak keje weh. Maybe teha tu suka budak2 jgk kan. Sbb tu la dia apply keje ngn betty
Quote irvene 15-2-2021 11:14 PM
biar je lah. bagus jugak dia amik peluang ni. nanti dah banyak followers, boleh jual produck timbang kilo ke, kerepek ke, baju ke, sambal pedas ke.
Quote VespaSilbe 15-2-2021 11:18 PM
Tak paham la aku
Dia di bayar
Apahal netizen nih
Kl ngan Selangor nih tuisyen sejam pun dah RM 70
Quote Aneem 15-2-2021 11:20 PM
Gaji lumayan gitu....
Kalau aku pun nak...
Quote captainQUE 15-2-2021 11:24 PM
Dan Rasanya Betty hire Dia ni bukan sebagai pembantu rumah tapi lebih kepada untuk ajar anak Dia. Dan Dia sendiri ada bagitau Dia anggap Teha tu lebih kepada PA Dia dan yang mengajar anak Dia kat rumah. Baguslah bila macam ni sebenarnya, anak2 tu kat rumah dah pandai Sebab ada yang ajar...
Quote ellZack 15-2-2021 11:25 PM
Sesuai je pun kerja jaga Wira. Boleh guna semula apa dia belajar dulu dengan Wira.
Quote MissVixen 15-2-2021 11:26 PM
Bagus teha ni. Kalau ramai yang ambik ijazah macam dia jadi penjaga, pandai budak2 tu. Dah le zaman covid ni susah nak ke sekolah dan berinteraksi dengan orang lain.
Quote slyfynx 15-2-2021 11:31 PM
Betty ni kaye sbb ape eh.
Sorry sbb x ikut perkembangan
Quote aechae 15-2-2021 11:32 PM
Win-win situation tau dorg ni, Teha ada knowledge nk ajar n jaga Wira, n Betty bkn byr dia rate maid okeh...
Org2 yg kepochi tu msti ingat Betty bayar Teha mcm mna dorg byr maid dorg kot...
kesimpulan nya klu ada dgree, pndai2 lh marketkn diri n apply job kt org yg berduit jugak...dpt lh hasil setimpal gtuu.
Quote babynina30 15-2-2021 11:49 PM
Bgos ilmu Teha ni.
Bgos jgk Betty ambik dia.
Quote Carcosa 16-2-2021 12:08 AM
Kalau si Betty ni bayar mahal or berpatutan, why not? Drpd duduk kat rumah, menadah tunggu job kelepuk jatuh, lamberttt lah lagi. And kalau si Teha ni mmg suka bidang ni, why not. Netizen gelabah lontong
Quote cruz2 16-2-2021 12:15 AM
Bijak cara betty ni.win win situation.i believe dia byr teha setimpal dgn qualification & job scope dia.lebih kurang pengasuh aafiyah tok ti la kan?jururawat terlatih rasanya..so betty, this time iols sokong asalkan both tak aniaya sesama sendiri.
Quote Giovi 16-2-2021 12:29 AM
napa la org kita ni
kat negara org dah biasa kot yg keje jaga budak ada degree
Quote che-cikL 16-2-2021 12:38 AM
#teambetty
#teamteha
Quote opie5662 16-2-2021 12:43 AM
Netizen puaka ni igt gaji teha 450 kot...
Quote danieladam 16-2-2021 12:47 AM
Entah2 gaji teha dengan dayah yang jaga aafiyah anak tok ti tu jauh lg tinggi dari gaji cikgu sekolah tadika...

Maybe org cuma musykil, betty kuda ni kata sebagai PA dia jugak. Org musykil sbb banyak ke job dia smpai nak ada PA? And dari mana dtg sumber kekayaan sheols sampai boleh hire teha tu...sbb as artis, sendu yakmat si betty kuda ni
Quote Perawankota 16-2-2021 01:37 AM
danieladam replied at 16-2-2021 12:47 AM
Entah2 gaji teha dengan dayah yang jaga aafiyah anak tok ti tu jauh lg tinggi dari gaji cikgu sekola ...

Sambal dia laku sangat kot... Tu yg kaya raya.. Or husband mmg businessman
Quote toxicated 16-2-2021 02:14 AM
Actually aku sokong je tindakan betty ni sbb aku pun penah terfikir benda sama gak dlu.Bayar jela gaji mcm fresh grad kalau dia fresh grad, bersesuaian dgn tahap education. Ape mslh netizen ni?

Lihat semua komen(88)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top