Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Jangan sampai terpijak timbunan daun kering ni bila ke hutan

15-2-2021 12:58 AM| Komen: 22



Memang ada dikalangan kita yang mempunyai hobi meredah hutan nak rasa kedinginan kanopi hutan hujan tropika. Namun, sedikit kealpaan akan membawa padah, diantaranya timbunan dedaun seperti ini :



Kalau korang duk hiking ke masuk hutan ke , lepastu jumpa timbunan daun kering macam dalam gambar tu, janganlah pijak atau kacau , kemungkinan besar itu sarang king cobra , Dialah satu2nya ular yang akan buat sarang macam tu , Nak siapkan sarang dia tu makan 3-4 hari jugaklah nak siap. Saya rasa dialah ular paling rajin buat sarang untuk bertelur. Biasanya ular lain tak buat sarang. 




Bila dah bertelur , dia akan mengeram dan melingkar pada telur2 dia , Biasanya dia akan stay kat sarang sekitar 2 bulan lebih untuk jaga telur2 dia, Sepanjang mengeram tu dia akan puasa dan jadi lebih aggressive. Bila telur dia nak menetas dalam seminggu dua , Dia akan tinggalkan sebab risau dia akan makan anak2 dia , Biasalah naluri pemakan ular king tu memang kuat, kena pulak dah berpuasa berbulan2. 



Kang anak2 dia dah menetas, Diorang akan survive sendiri tanpa jagaan mak dia , Kalau dia merayau pastu terjumpa pulak mak dia, Saya rasa memang kena ngap lah...So, lepasni beringatlah kalau terjumpa timbunan daun kering macam dalam gambar tu, Jangan gatal nak g kacau. 




Kredit : Pak cik Google/Jadita.com

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
0
Terkejut
2
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
1
0
Komen: 22
Komen

Previous : Tidak pernah mandi selama 38 tahun dinobatkan sebagai antara lelaki terbusuk di dunia

Next       : Kisah "Hacker" Yang Menggodam Bank Dan Dermakan Berjuta Dolar Ke Badan Amal Palestin Dan Afrika

Komen Terbaru

Quote cik.peah 22-2-2021 10:03 PM
thank you for the info. sebagai seorang yang tak pernah masuk hutan, info ni sangat2 berguna.
thankss

Lain-lain Komen

Quote AyaqMeloSuam 15-2-2021 01:38 AM
Ala comeynya yg gambar last tu.. kenit2 ja {:childlike
Quote salmon-suki 15-2-2021 02:01 AM
Japgi tido komfem mmpi{:cryrun
Quote pistolairAbah 15-2-2021 02:31 AM
AyaqMeloSuam replied at 15-2-2021 01:38 AM
Ala comeynya yg gambar last tu.. kenit2 ja {:childlike


nampak je comel tapi berbisa macam ular besar jugak


Quote gideoncross 15-2-2021 02:46 AM
Cute je 3 kenit tu, dlm fikiran dorg "Aik, kita kat mna ni?".
Quote Amandaminaj96 15-2-2021 04:57 AM
Nasib la bukan jenis masuk hutan..tp berguna jgk info ni..
Quote Adrif 15-2-2021 05:41 AM
  aku fobia ular pastu bukak thread ni.. nahas

kepala pening, bulu roma naik, badan geli-geliman.. nak muntah.. kaki tanak jejak lantai
Quote helicornia 15-2-2021 06:42 AM
AyaqMeloSuam: Ala comeynya yg gambar last tu.. kenit2 ja {:childlike

ya Allah aku nk muntah tengok ko bole rasa cute
Quote helicornia 15-2-2021 06:43 AM
salmon-suki: Japgi tido komfem mmpi{:cryrun

sama la weii...dia punya trauma sampai bawa dlm tido.padahal gambar je
Quote umbut 15-2-2021 09:10 AM
Aku fobia masuk hutan semenjak keluar hutan tgk kat kaki byk lintah ke pacat ntah tobat x nak masuk lagi..
Quote prettyuglybabe 15-2-2021 10:14 AM
thank you for info..
ingatkan nak kata kalau terpijak kaki bengkak
rupanya memang bahaya sarang ular..
rasa macam pernah nampak timbun daun-daun macam ni kat kampung..
bawah pokok buluh banyak..
lepas ni kena lebih alert..
Quote Meiizu 15-2-2021 12:06 PM
Aku penakut...sebab tu takmo hiking
Quote shop_girl 15-2-2021 12:14 PM
Bapak aku cakap dulu time kecik2 dia typical kg boy yg keluar masuk hutan ni perkara biasa..gi lastik burung la apa2 lah..time tu kalau ular nampak bapak aku, ular yg lari..skrg ni bapak aku ckp kalau nampak ular dia yg lari dulu {:smile
Quote AyaqMeloSuam 15-2-2021 04:48 PM
pistolairAbah replied at 15-2-2021 02:31 AM
nampak je comel tapi berbisa macam ular besar jugak

Kecik2 dh mngeluarkan bisa gak eh ? Tp cooomeyyy
Quote AyaqMeloSuam 15-2-2021 04:49 PM
helicornia replied at 15-2-2021 06:42 AM
ya Allah aku nk muntah tengok ko bole rasa cute

Comey.. bulat2 mata... comey la..
Quote Levespa 16-2-2021 08:27 AM
informative thread.. tq tt
Quote rosasen 16-2-2021 08:34 AM
ilmu baru..thanks
Quote chinta89 16-2-2021 04:25 PM
Owhh nice info. Kiut sgt anak ular kecik2
Quote Jitu 16-2-2021 04:55 PM
aku pernah terlangkah ular masa budak2 dulu
ingatkan tali kasut bila dah jauh baru perasan ular rupanya
Quote siputpepel 19-2-2021 12:24 PM
alaaa taccooodddd

Lihat semua komen(22)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top