Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Kampung Di Indonesia Dilanda 'Banjir Darah'

9-2-2021 02:03 PM Komen: 15
Sebuah perkampungan di Indonesia ditenggelami 'banjir darah' selepas banjir melanda sebuah kilang batik pada Sabtu dan insiden itu turut menjadi tular di media sosial.

Ribuan pengguna Twitter berkongsi gambar dan video kampung Jenggot di bandar Pekalongan di Jawa Tengah yang tenggelam dengan air berwarna merah sehingga ada yang menggelar ia sebagai darah.



"Saya bimbang jika gambar ini jatuh ke tangan penyebar berita palsu. Mereka pasti akan mencetuskan ketakutan terhadap golongan yang akan percaya ia sebagai tanda kiamat, hujan darah dan sebagainya," kata pengguna laman blog mikro itu, Ayah E Arek-Arek.

Bandar Pekalongan dikenali sebagai sebuah kota terkenal dalam penghasilan batik secara tradisional.

"Kadangkala ada juga lopak air berwarna ungu di jalan raya," kata seorang lagi pengguna Twitter, Area Julid yang mendakwa dia menetap di kawasan itu.

Sementara itu, Ketua Bantuan Bencana Pekalongan, Dimas Arga Yudha mengesahkan foto dan rakaman yang telah menjadi tular tersebut.

"Banjir darah itu berlaku kerana warna batik. Ia akan hilang apabila bercampur dengan air hujan," jelasnya.

Bulan lalu, banjir hijau terang turut menenggelamkan kawasan perkampungan di utara bandar tersebut. - Agensi


Sumber: Sinar Harian


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
1
0
0
Komen: 15
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote farhani87 9-2-2021 09:05 PM
Nasib baik dorang cakap siap2 banjir kat kilang batik.

Lain-lain Komen

Quote stinger.baik 9-2-2021 02:23 PM
kat malaysia lak dibanjiri bangsa ko

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Quote MissVixen 9-2-2021 02:25 PM
Bawak motor, lepas tu macet. Kaki pulak terendam lama dalam air tu.
Quote notM 9-2-2021 02:30 PM
stinger.baik replied at 9-2-2021 02:23 PM
kat malaysia lak dibanjiri bangsa ko

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Melayu ke????

Haaaaaaaa tu la
Quote stinger.baik 9-2-2021 02:30 PM
notM replied at 9-2-2021 02:30 PM
Melayu ke????

Haaaaaaaa tu la

ko koyak ngn aku sampai ke sini ko cari aku calabai?


haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Quote notM 9-2-2021 02:31 PM
stinger.baik replied at 9-2-2021 02:30 PM
ko koyak ngn aku sampai ke sini ko cari aku calabai?



Tanya je.....haaaaaaa

Salah ke

Haaaaaaaa tu la
Quote stinger.baik 9-2-2021 02:32 PM
notM replied at 9-2-2021 02:31 PM
Tanya je.....haaaaaaa

Salah ke

alah ko koyak sebenarnya kn

takkan ko terasa yg ko tu indon

haaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Quote notM 9-2-2021 02:33 PM
stinger.baik replied at 9-2-2021 02:32 PM
alah ko koyak sebenarnya kn

takkan ko terasa yg ko tu indon

Haaaaaa...memang Indon pun

Haaaaa tu la
Quote stinger.baik 9-2-2021 02:33 PM
notM replied at 9-2-2021 02:33 PM
Haaaaaa...memang Indon pun

Haaaaa tu la

mengaku pun ko
ko tu indon calabai

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Quote Artemesiaa 9-2-2021 02:34 PM
Habislah dinding rumah orang pun pastinya turut terlekat dengan pewarna tu
Quote notM 9-2-2021 02:35 PM
stinger.baik replied at 9-2-2021 02:33 PM
mengaku pun ko
ko tu indon calabai


Apa salah nye kalau Calabai

Haaaaaaa
Quote minguk 9-2-2021 03:18 PM
indon apa je yang tak pelik.
Quote husna_amal 9-2-2021 03:22 PM
Air warna merah tu sahih ke? Entah2 edit je.
Quote nanies 9-2-2021 03:22 PM
kalo yg pelik tu, tahu dah dari mana
Quote kucingitam 9-2-2021 04:11 PM
stinger.baik replied at 9-2-2021 02:23 PM
kat malaysia lak dibanjiri bangsa ko

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

hahahahhaha...pigs betul komen ni...ahaha

Quote farhani87 9-2-2021 09:05 PM
Nasib baik dorang cakap siap2 banjir kat kilang batik.

Lihat semua komen(15)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top