Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Walau dicemuh ‘kerajaan bukan Melayu’, prestasi pentadbiran PH amat baik, kata Dr M

5-2-2021 01:59 PM Komen: 34


KUALA LUMPUR: Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang dipimpin beliau mencapai banyak perkara sungguhpun dicemuh oleh pembangkang sebagai kerajaan bukan Melayu.

Beliau turut menempelak dakwaan Tommy Thomas bahawa beliau gagal menguruskan kerajaan PH dengan ketegasan sama yang dipamerkan beliau semasa menjadi perdana menteri keempat selama 22 tahun.

Mahathir berkata anggapan bekas peguam negara itu tersasar dan PH sebenarnya mencapai banyak perkara, sungguhpun tidak memperolehi majoriti 2/3 pada pilihan raya umum 2019.

“Hanya pembangkang sahaja mengkritik bahawa kerajaan (PH) bukan Melayu, selain daripada itu prestasi kerajaan amat baik,” kata Mahathir.

Mahathir berkata selama 22 tahun menjadi PM bawah Barisan Nasional, “saya boleh bekerja dengan penuh keyakinan, kerana mempunyai sokongan 2/3 Ahli Parlimen.”

Mahathir berkata walaupun tidak mempunyai kelebihan itu apabila kembali menjadi perdana menteri pada 2018 bawah teraju PH, parti komponen PH atau parti yang mesra gabungan itu tidak menghalang kerja beliau.

“Tanpa persetujuan mereka, saya tidak dapat berfungsi, namun mereka tidak menjadi halangan kepada saya,” kata Mahathir.


Dalam buku kontrovesinya “My Story: Justice In Wilderness”, Thomas mendakwa Mahathir gagal menguruskan kerajaan PH dengan ketegasan yang dipamerkan semasa menerajui negara dari 1981 sehingga 2003.

Namun pandangan itu ditolak Mahathir yang mengupas kejayaan kerajaan pimpinan beliau selama 22 bulan sebelum dijatuhkan oleh Muhyiddin Yassin dan penyokongnya yang membentuk kerajaan Perikatan Nasional.

“Saya dapat melakukan banyak benda. Contohnya, saya mampu menubuhkan kerajaan tanpa berasaskan prestasi parti komponen PH,” kata Mahathir.

“Walaupun DAP mempunyai 42 Ahli Parlimen dan PPBM cuma ada 13, dalam Jemaah Menteri (saya) mereka masing-masing mempunyai enam menteri. Jadi ini mencerminkan perwakilan sama rata dalam Jemaah Menteri.

“Seterusnya saya berjaya memperolehi persetujuan Jemaah Menteri ke atas sebahagian besar tindakan yang perlu saya lakukan. Saya dapat tangani krisis kewangan, hutang (negara), menyingkirkan ahli politik yang menerajui syarikat dan institusi (berkaitan kerajaan),” tambah beliau.

Mahathir berkata beliau juga memastikan pegawai kanan awam yang terbabit dalam rasuah berundur.

“Saya dapat melakukan penyesuaian yang perlu untuk memastikan saya mempunyai sokongan sebuah pentadbiran yang mantap,” kata Mahathir.

Mahathir menyifatkan prestasi kerajaan PH pimpinannya jauh lebih baik berbanding pentadbiran Muhyiddin yang disifatkannya begitu rapuh.

Beliau berkata PH tidak mempunyai masalah kerapuhan sedemikian untuk mentadbir negara, sehinggalah Muhyiddin bertindak mengeluarkan PPBM dari PH, bersama Mohamed Azmin Ali dan penyokongnya dalam PKR.

Kredit : Malaysiakini



Sumber : Freemalaysiatoday

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
2
1
Komen: 34
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote stinger.baik 11-2-2021 11:49 PM
Redskin replied at 11-2-2021 11:32 PM
Makin parah nyanyok atok mudah lupa nii..

Prestasi PeeH amat baik....piiirahhh !!!  ...

ada tongong sekor tu bkk thread

patut la dia tk muncul dlm thread ni

dia tk suke umno ngn mahathir

tp dulu masa mahathir dlm ph besungguh dia bekap mahathir

tu la beza tongong dengan cerdik red

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Lain-lain Komen

Quote akuHavocczz 5-2-2021 02:09 PM
teringin nak jadi PM balik ke?
Quote confessorlady 5-2-2021 02:14 PM
Nauzubillah...

Perasan nak mampus PH dan kaum seangkatan ni
Quote Mopiko 5-2-2021 02:59 PM

syukur sangat barisan2 muka menteri PH dah tak ada lg. kalau tak ada je dalam tv ngn dengan kenyataan ntah pape..
Quote piao 5-2-2021 03:16 PM
taik la ATOK
Quote MontanaHannah 5-2-2021 03:17 PM
kalau sudah xsedar diri ,,,,,,,,dajjei
Quote noell 5-2-2021 03:22 PM
kalo ikut timeline PH sepatutnya  time ni la bini bangnon pi gantong tanglong penuh sekolah bersama-sama satu bas menteri PH
Quote dudaberhias 5-2-2021 03:29 PM
k whatever...
Quote dudaberhias 5-2-2021 03:30 PM
noell replied at 5-2-2021 03:22 PM
kalo ikut timeline PH sepatutnya  time ni la bini bangnon pi gantong tanglong penuh sekolah bersama- ...

bukan bangnon yach kaka... tapi bakal perdana menteri "bakal je" sampai bebila naiknya tidak
Quote notM 5-2-2021 04:01 PM
noell replied at 5-2-2021 03:22 PM
kalo ikut timeline PH sepatutnya  time ni la bini bangnon pi gantong tanglong penuh sekolah bersama- ...

Dah tu takkan nak gantung ketupat
Quote apedehal 5-2-2021 04:10 PM
Diam lah atuk
Quote tripleid 5-2-2021 04:25 PM
[fbp]https://m.facebook.com/suararakyatpage/photos/a.199846193527239/1832480956930413/?type=3&source=54[/fbp]



Quote tagas 5-2-2021 05:39 PM
Syok sendirik

gentel telo sendiri then bau
Quote CiliPadiSedap 6-2-2021 12:09 AM
noell: kalo ikut timeline PH sepatutnya  time ni la bini bangnon pi gantong tanglong penuh sekolah bersama-sama satu bas menteri PH


Dia gantung tanglung kt banana boat port dickson sambil naik jet ski sambil di saksikan sekumpulan monyet yang sedang korek tong sampah mencari pm tepi

Awak kt mana awak kat mana

Di tanya lagi

Awak kt mana
Quote 3480 6-2-2021 03:01 AM
Yepp.. PN mmg pelingkop negara dgn kes kobid xtau nk jga tp klu PH masih bkuasa lg melingkop.. Naik darah rsa cam nk tembak org spjg PH merintah.. puak sepet rentung perasan seropa sejak sblm masihi dok sini.. dajjeiii nokharom
Quote akakmasihvogue 6-2-2021 07:21 AM
esok atok mati make  sure waris dia dapatkan tukang mandi mayat  bukan melayu..sebab maklumlaa orang melayu malas  ..nanti buat sambil lewa jer
Quote September14 6-2-2021 07:31 AM
Aku still rasa phdapiq ni kerajaan plg worst everrrrr
Quote zamzam 6-2-2021 07:38 AM
Perasan nak mamposss. Nasib baik dah terlongkop forever.....
Quote kasibiman 6-2-2021 08:05 AM
Mmglah sgt baik. Kedai roti 12 tahun rugi Pon Ada cjnapek sanggup Beli.

Muhibbah sgt kekdahnya.


Ringgit jadi bangsat ASEAN.
Indeks klci jadi pariah ASEAN.
Kepci dgn mekdi inflasi 25% Tu semua tak nampak.


Bangang.
Quote JunkMail 6-2-2021 08:40 AM
Aku sampai sekarang tak tahu apa fungsi timbalan Perdana Menteri PH tu? Bunga hiasan di kabinet je ke?

Lihat semua komen(34)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top