Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus Lihat artikel

Farm Fresh Bukan Milik Bumiputera. Adakah Menjadi Satu Isu?

1-2-2021 11:35 PM Komen: 20


Sedang hangat menjadi perbualan netizen apabila terdapat seorang daripada kalangan mereka yang membuat pemeriksaan latar belakang ke atas pemilikan Farm Fresh sama ada ianya betul milikan bumiputera atau tidak. Banyak kali juga dilaporkan disebabkan atas dasar gerakan Buy Muslim First (BMF), produk ini telah diangkat dikalangan bumiputera.

Semakan latar belakang ini dilakukan oleh seorang pengguna Facebook, Aliff Ahmad III yang menggunakan sistem semakan SSM untuk memeriksa adakah benar usahawan yang dikenali ramai, Azmi Zainal Boss Susu merupakan salah seorang pemilik produk tersebut.

Loading FB Post...

Namun, timbul beberapa ulasan oleh pemilik akaun Facebook yang lain, adakah menjadi satu kesalahan apabila Azmi Zainal bukanlah salah seorang pemilik Farm Fresh yang sebenar. Bahkan, pemegang saham terbesar syarikat yang mengeluarkan produk Farm Fresh adalah kebanyakannya bukanlah daripada golongan bumiputera.

Ini diulas lanjut oleh saudara Bukhari Ramli dan Fdaus Ahmad.



Berdasarkan hantaran-hantaran di atas, memang jelas dinyatakan bahawa Azmi Zainal tidak pernah mengeluarkan kenyataan bahawa susu Farm Fresh ini milik syarikat bumiputera. Walaupun bukan pengasas sebenar, beliau mempunyai pegangan saham ke atas syarikat tersebut.


Terbaharu, Azmi Zainal dalam hantarannya di Facebook menceritakan bagaimana beliau berjaya mengembangkan perniagaan sehingga ke luar negara melalui pemilikan kilang di Australia. Beliau berkongsi proses yang bermula dengan pelaburan melebihi RM100 juta sehingga ianya sudah mula menampakkan hasilnya pada hari ini.

Farm Fresh juga bakal disenarai awamkan di Bursa Malaysia, hebat bukan?

Loading FB Post...

Sesungguhnya kisah Azmi Zainal membangunkan dan mempopularkan jenama susu tempatan Farm Fresh sebelum ini sering saja menjadi buah mulut dan juga inspirasi kepada masyarakat kita.

Bermula dengan penghasilan produk tenusu, nama Azmi juga semakin menjadi bualan selepas beliau terlibat dengan perusahaan daging serta membuat penampilan dalam rancangan realiti TV dan sukan permotoran tempatan sebagai penaja.




Sumber : Odisi

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 20
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote umbut 3-2-2021 11:56 AM
Dah lama tau... tapi azmi rakan kongsi.. salahke sama2 nak maju.. busuk hati... yg power root tu baru sepet nya x bising lak.. sebab jual tongkat ali kasi powerrr ke

Lain-lain Komen

Quote adikfatin 1-2-2021 11:44 PM
Adehhhh  pandai orang bukan islam pancing orang islam...benci2 depa kat islam, perlu gak orang islam tarik pelanggan Islam...cehhh tak guna selama ni kena kencing dengan orang bukan islam...ye ye je orang kata susu tu pemilik dia orang islam, alih2 diguna je
Quote otai_g 1-2-2021 11:59 PM
X jd isu kalo x claim as produk bumiputra dan muslim. Tp..
Quote ajinomotonosuga 2-2-2021 12:24 AM
Ahmad pun bukan owner Pau Ahmad

Ahmad cuma drebar bawak pau cina buat merataaaa di jual

Ingat Ahmad Ingat Pau Ahmad
Quote Itzy 2-2-2021 12:51 AM
Jangan harap aku nak beli susu farm fresh dah hahahaha{:laugh
Quote Itzy 2-2-2021 12:55 AM
adikfatin: Adehhhh  pandai orang bukan islam pancing orang islam...benci2 depa kat islam, perlu gak orang islam tarik pelanggan Islam...cehhh tak guna selama ni  ...


Bila melayu sanggup jadi pengkhianat alibaba maka rosak institusi. Bukan masalah rasis tapi memang dalam ayat al maidah pun Allah suruh pilih utamakan orang islam sebagai pemimpin, kawan dan pelindung.
Quote mijot 2-2-2021 06:37 AM
rasanya dalam majalah 3 ada cerita pasal FF ni...
memang bukan 100% melayu...
rasanyanya tak pernah baca boss susu ckp yg FF ni full bumiputera
Quote Daftpunk_shine 2-2-2021 09:27 AM
Susu kurma dia mmg sedap. Brand mcm good day ke dutch lady x lain boleh tiru rasa dia..tapiiiii..sebotol rm7 mahal yakmat..
Quote Daftpunk_shine 2-2-2021 09:28 AM
mijot: rasanya dalam majalah 3 ada cerita pasal FF ni...memang bukan 100% melayu...rasanyanya tak pernah baca boss susu ckp yg FF ni full bumiputera

Netizen sendiri yg speku susu ni bumiputra punya. Yelah dok mengadap gegarvaganza je..
Quote Weller 2-2-2021 09:35 AM
some agents dia yang selalu guna nama bumiputera



nak tarik pelanggan.......





harga beli kat agent vs kedai2  vs big stores pun lain ...............






pilihan di tangan anda
Quote Artemesiaa 2-2-2021 01:59 PM
Geng yang hanya BMF pasti anggapnya isu penting buat yang lain mungkin tak kesah asalkan ada sijil halal.
Quote ally9970 2-2-2021 05:05 PM
Bukan full bumi could be 99%
Ini bumi hanya 2% jer...

Tak sure kalau dia pernah claim he own the company, tp bila org sebut2 kata company tu dia punya, tak pulak dia menidakkan...

Lebih kurang mcm Rosyam Mart, hasil partnership dia dan rakan kongsi, alih2 rupanya share dia beberapa percent jer, itupun dpt share sbb guna nama dia
Quote blekkep 2-2-2021 06:58 PM
alahai aiols awal2 lg dh tau mmg cainis punyer...sbelum FF sponsor GV lg aiols dh tau...yg aiols pelik tetibe jer abg susu nie diketengahkan...well well well pandai kn game depa?
Quote mziskandar 2-2-2021 09:11 PM
mati2 aku ingt farmfresh pakcik ni punya.
..sbb di potray mcm pakcik ni tokey besar.
skrg aku nk ban bkn sbb company bkn company bumiputera.
tapi sbb rasa tertipu..
Quote ~boolean 2-2-2021 09:54 PM
feberet aku farm fresh ni..
tapi sepanjang beli tak terfikir langsung nak tahu ownernya cina ke melayu ke india ke...
selagi halal dan sedap, aku beli..



Quote NBH 2-2-2021 10:33 PM
hantar je la tokey dia si loi tuan ee tu masuk gegar vaganza. setel masalah.
Quote Jitu 2-2-2021 10:49 PM
isu ni bukan ke dah lama org tahu
Quote Zazama 2-2-2021 11:01 PM
Mula tu bangga gak sbb ingat mmg milik dia. Sbb nak support product bumi rupanya salah support pulak! Sape2 ada info product tenusu org2 kita harap kongsikan ye!
Quote matseh 2-2-2021 11:01 PM
Nothing new. But the way they projected Azmi Zainal as the owner is brilliant. Mcm mana depa start jual susu. Direct selling, system ajen, stokis.
Just look back few years.
Point of thought, kalau bukan dia yg promote susu kurma ni. Ada ke org2 melayu akan jadi penjual tepi jalan, pasar malam menjual di laman rumah, online. Jadi stokis. Pengedar. Jadi soalan cepumasnya, pernah kah anda jumpa penjual susu tepi jalan ni bangsa lain? time bulan posa berebut2 org beli kat bazaar ramandhan.
Dan bila dah berjaya, dia ialah juru cakap, masuk TV, rancagan TV dll.

Pada aku satu perancangan marketing yg menjadi.
Quote BicaraHatiku 3-2-2021 11:29 AM
susu dia sedap...

Lihat semua komen(20)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top