Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Sistem Pertahanan, Laman Web Kerajaan Masih Selamat Dari “Anonymous Malaysia”

1-2-2021 10:09 PM Komen: 2
Sistem pertahanan dan laman web kerajaan dalam keadaan selamat daripada sebarang ancaman siber setakat ini, kata Menteri Kanan (Keselamatan), Ismail Sabri Yaakob.

Beliau mengulas ancaman kumpulan penggodam menggelar diri “Anonymous Malaysia” pada minggu lepas untuk menggodam sistem pertahanan negara serta laman web kerajaan.


Kredit foto: IG/FB

“Tiada insiden penggodaman mana-mana laman web kerajaan setakat ini dan kita harap kementerian akan terus selamat daripada digodam,” katanya selepas meninjau sekatan jalan raya di Plaza Tol Gombak.

Pada 29 Jan lalu, polis membuka satu kertas siasatan terhadap “Anonymous Malaysia” yang memberi amaran kedua untuk melancarkan serangan siber selepas ancaman serupa dibuat pada 2017.

Sementara itu, mengulas penugasan sekatan jalan raya dan rondaan bersama polis dalam memantau SOP perintah kawalan pergerakan (PKP), Ismail Sabri berkata, sehingga kini, seramai 3,562 anggota tentera terbabit dalam penugasan Operasi Penawar.

“Seramai 3,027 anggota diatur gerak dalam sekatan jalan raya di seluruh negara, manakala 535 anggota lagi terbabit dalam rondaan Unit MPV dan Pasukan Pematuhan," katanya.


Sumber: FMT


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 2
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote dua_chzy 1-2-2021 10:51 PM
Akak tak ingat tahun bila, dalam setahun beberapa kali website gomen down kena hacked. Sikit2 down sikit2 down sampai weols menyumpah PTD yang jaga websites KPM tak buat keje ke?

Lain-lain Komen

Quote dua_chzy 1-2-2021 10:49 PM
You sure?
Quote dua_chzy 1-2-2021 10:51 PM
Akak tak ingat tahun bila, dalam setahun beberapa kali website gomen down kena hacked. Sikit2 down sikit2 down sampai weols menyumpah PTD yang jaga websites KPM tak buat keje ke?

Lihat semua komen(2)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top