Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

'I Panas Hati, Jangan Sebab Nak Bisnes You Lancang Bersuara’ – Catriona Rose

18-1-2021 06:37 PM|Oleh: natrahn| Komen: 78


I ni anak mat saleh, pakai saja baju kurung. Takyah tunggu Raya. Kawan-kawan rapat i tau i love kurungs. Pergi outings pun pakai kurungs. Tapi bila ada Mat Saleh lain cakap orang Malaysia ni tak treasure heritage kita, macam kita hilang identiti, i panas hati la. Kakak, jangan sebab nak berbisnes semata, you lancang bersuara, fakta you tak kena. Celikkan mata, jangan sekadar angkuh berkata-kata. Kemudian, kena corner, ehhh kata kita pulak silap faham dengan maksud dia. If ada orang Melayu kat sini yang malu berbaju kurung sebab rasa outdated , sila wake up ye sebab ada orang cakap kita takde heritage okay.

Demikian luahan Catriona Ross melalui instagramnya mengenai kenyataan Scheers yang mendakwa bahawa busana yang dibanggakan rakyat Malaysia itu sudah dilupakan.

Catriona turut berkongsi kegemaraannya memakai pakaian tradisional itu dan akan memakainya bukan sahaja pada Hari Raya. 

Susulan dakwaan tidak berasas Scheers itu, Catriona berharap semua masyarakat Malaysia bangun dan jangan malu untuk memakai baju kurung.



Walau bagaimanapun, akhirnya pereka fesyen tersebut tampil memohon maaf di akaun Instagramnya. Berikutan kecaman yang diterima, Scheers memohon maaf di atas salah faham yang timbul. 



Apabila berada di negeri orang, sebaiknya kita harus menghormati adat resam dan cara hidup penduduk di situ, bak kata pepatah di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 78
Komen

Previous : "Saya Bukan Kayu," -Aisar Khaledd

Next       : "Kalau Kena Kecam Lagi, Biarlah!" -Wani Kayrie Tak Akan Sedih Atau Tutup Akaun Media Sosial

Komen Terbaru

Quote isbritneybich 25-1-2021 03:58 PM
geenie replied at 22-1-2021 05:44 PM
aku nmpk kat fb, ada org perli dia. sibuk nak pertahan heritage org. dia sendiri tak de pun nak pa ...

muahahah topi tu mcm topi wayang kulit punye patung ke apa

Lain-lain Komen

Quote KIM.K 18-1-2021 07:23 PM
Lupa nak puji catriona sama cool dengan sarimah ibrahim. Cuma cat ni lagi melayu dari kebanyakan orang melayu..remind me of natrah tragedy

Terbaik Cat #teamkurung
Quote CiliPadiSedap 18-1-2021 07:26 PM
kaka pun ada mix blood :

> soviet union = russian + slovakia + sauber
> korea = bahagian selatan ( utara sistur vokuru)
> dagestan = ni kat bahagian alis mata dan hidung kaka
> arab = morroco bahagian pinggang dan pinggul dan chest

walaupun pakej mix blood tetap kaka suka baju kurung
Quote mawardia 18-1-2021 07:42 PM
CiliPadiSedap replied at 18-1-2021 07:26 PM
kaka pun ada mix blood :

> soviet union = russian + slovakia + sauber

Lama tak nampak vokuru ayam Pee-H dgn rakannya yg berbilang kaum pun dah lama tak nampak
Quote sarah82 18-1-2021 07:48 PM
Lama x pakai baju kurung sbb kalau pakai. karang susah aku nak buat kerja.
Quote EvieWanKenobi 18-1-2021 08:10 PM
kalau pakai baju kurung saya
takleh jalan laju2..
Quote Jiddin 18-1-2021 08:13 PM
orang putih dan second and beyond generation of asian overseas tend to romanticizing all things asian
Quote Fafaaisa 18-1-2021 08:16 PM
I love baju kurung..penuh almari
Quote Jiddin 18-1-2021 08:16 PM
percaya tak ada seorang wartawan omputih cover story pasal a chef keturunan mamak dari Malaysia di mana ntah ny kot. Mentang2 la bukan semua omputeh cerdik pernah sampai Malaysia. Wartawan tu tulis masa chef tu kecik, ada orang utan ke beruk jalanan (stray) tolong depa masak kat dapur. Bodoh gila !
Quote sharlenetexas 18-1-2021 08:31 PM
CiliPadiSedap replied at 18-1-2021 07:26 PM
kaka pun ada mix blood :

> soviet union = russian + slovakia + sauber

Kaka cili ni macam budak sharifah tu lah habis semua negara kat dunia sheols claim
Quote dudaberhias 18-1-2021 08:36 PM
Iols pun dah lama tak pakai kecopong.. betul la orang melayu ni tak pelihara heritage deorang...

Keris pun tak bawak hari2...

Tu apa yang main menora tu yang kuku panjang tu pun kita tak pakai hari2 sungguh tak ingat asal usul... Cisss ketupat pun tak anyam hari2, betul2 lupa diri
Quote cupu 18-1-2021 08:41 PM
Aku hari hari pakai bj kurung pegi keje..kurung biasa.kurung pahang.kurung kedah..kurung moden...weekend@bcuti je sarung seluar.. Pnh skali aku pakai slack anak jiran tegur eh..xcam cik ***.biasa pakai kain. Anak jiran tu lelaki tau darjah 6. Sampai mcm tu skali dia notice waraknya aku..
Quote dudaberhias 18-1-2021 08:52 PM
CiliPadiSedap replied at 18-1-2021 07:26 PM
kaka pun ada mix blood :

> soviet union = russian + slovakia + sauber

@Acikgomen lagi banyak mix hokkeh...
homosapien 1/10
australopithecis 1/10
united union 1/10
munchkin 1/10
british short hair 1/10
himalayan birkin 1/10
poodle 1/10
shiba inu 1/10
maine coon 1/10

herlokk jah semalam nampak pakai baju kurung siap kecopong dekat kepala pergi COD kek mamasabariah dekat customer...
Quote Mary_jane 18-1-2021 08:56 PM
Elok je ke ofis pakai kurung tiap jumaat. Kan penghulu segala hari. Mak2 pun suka tegur suruh pakai kurung. Sopan katanya.
Quote CiliPadiSedap 18-1-2021 09:20 PM
dudaberhias replied at 18-1-2021 08:52 PM
@Acikgomen lagi banyak mix hokkeh...
homosapien 1/10
australopithecis 1/10

pernah makan sekali je mamasab menyesal prefer kek secret recipe harga sama tp tasty lg secret recipe. alang2 gemukkan badan biar makan sedap2.



Quote CiliPadiSedap 18-1-2021 09:26 PM
Jiddin replied at 18-1-2021 08:16 PM
percaya tak ada seorang wartawan omputih cover story pasal a chef keturunan mamak dari Malaysia di m ...

kalau ikut calculator kaka bukan semua kokesen cerdik, bangla jual karpet tu silap2 lg cerdik. dia org ni kdg2 special agent sama cm singapork bila masuk malaysia ada event eksais ada je pelancong mereka duk skodeng. pernah terjadi pelancong mereka test our unit dalam misi mencari menyelamat dalam hutan. ( masa tu tengku jalal belum akil baligh lagi jadi dia tak turut serta misi search n rescue).
Quote mbhcsf 18-1-2021 10:15 PM
i pakai baju kedah...
Quote tikusmontok 18-1-2021 11:08 PM
Mulut dia mmg becok gitu ke dlm kak kek..set2 sskjp kepoh
Quote makadek 18-1-2021 11:10 PM
mawardia replied at 18-1-2021 07:42 PM
Lama tak nampak vokuru  ayam Pee-H dgn rakannya yg berbilang kaum pun dah lama tak nampak

Yelah ayam p mana
Quote makadek 18-1-2021 11:11 PM
dudaberhias replied at 18-1-2021 08:52 PM
@Acikgomen lagi banyak mix hokkeh...
homosapien 1/10
australopithecis 1/10

Bulu tiyak dh cukur ke acik...

Lihat semua komen(78)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top