Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

"Poligami Perkara Paling Mulia" - Suami Ziela Jalil Masih Dalam Proses Pembelajaran

18-1-2021 12:15 AM| Komen: 270

Enggan melihat isterinya menangkis cemuhan masyarakat seorang diri, akhirnya Datuk Syed Osman Alhabshee Syed Omar bersedia ditemu bual bagi menamatkan spekulasi tidak benar, selain berkongsi detik perkahwinannya dengan dengan pelakon dan penerbit Datuk Ziela Jalil.



"Sebenarnya, perkahwinan ini bukanlah rahsia kerana ramai dalam kalangan ahli keluarga dan teman baik sudah mengetahuinya. Saya tak pernah anggap berita ini sebagai kejutan. Cuma, kami memilih untuk tidak menghebahkannya. Siapa yang tahu, tahulah...

"Justeru, saya anggap itu adalah satu hikmah yang menandakan sudah masanya untuk kami berkongsi status perkahwinan ini kepada khalayak apabila anak saya mendedahkannya dalam Twitter.

"Selain mencari masa sesuai, tujuan tidak terlalu menghebohkan perkahwinan ini kerana mahu menjaga hati isteri pertama," katanya ketika ditemu bual menerusi program kapsul hiburan BHTV, Apa Kes?, baru-baru ini.



Dalam temu bual eksklusif itu, Syed Osman yang juga Pengerusi Masjid Ibnu Mas'ud bersikap jujur apabila mengakui majlis pernikahan yang berlangsung pada 17 Februari 2019 itu dilakukan tanpa pengetahuan isteri pertama.

"Awalnya, isteri pertama agak sukar menerima hakikat ini, tetapi berkat doa yang dipanjatkan, akhirnya dia dan anak-anak boleh menerimanya. Saya membawa mereka bertemu dengan Ziela dan anak-anak untuk berkenalan.

"Alhamdulillah, pertemuan berjalan dengan baik dan saya bersyukur kerana Allah mengaturnya dengan begitu cantik," ujar lelaki berusia 55 tahun itu.


Kredit foto: BH Online

Dalam temu bual sebelum ini, Ziela atau nama sebenarnya, Norzilah Abdul Jalil berkongsi detik awal perkenalannya dengan suami bermula pada 2013. Namun, waktu itu, ia tidak membabitkan soal hati dan perasaan kerana suaminya itu berminat membeli keretanya.

Namun, jodoh mereka kuat apabila bertemu semula selepas enam tahun. Mereka hanya mengambil masa selama lima minggu untuk membuat keputusan menghalalkan hubungan dengan ikatan yang sah.

"Kali pertama saya bertemu dengan Ziela pada 2013 atas tujuan mahu membeli keretanya. Saya datang ke rumahnya untuk melihat keadaan kereta dan uji pandu. Saya setuju membelinya memandangkan keadaan kenderaan ini dijaga rapi dan jenis yang saya inginkan.

"Dan selepas itu, kami banyak bertemu dalam majlis agama dan saya pernah mengendalikan majlis tahlil untuk arwah suami, Allahyarham Tan Sri Megat Junid Megat Ayob. Saya mengenali Ziela sebagai selebriti yang sudah berhijrah. Beliau juga ada asas dalam pengetahuan agama, itulah yang membuatkan saya tertarik padanya.

"Mungkin orang luar melihat keputusan bernikah selepas lima minggu berkenalan sebagai tindakan terburu-buru. Saya sendiri tidak menyangka ia berlaku secepat ini, tetapi itulah dinamakan takdir dan jodoh," ungkapnya.


Kredit foto: Twitter

Sebagai seorang yang mengamalkan poligami, Syed Osman berkata, ia bukanlah sesuatu yang mudah untuknya. Namun, itu juga bukanlah alasan untuknya tidak berlaku adil dalam melunaskan kewajipan terhadap kedua-dua isteri.

"Poligami adalah perkara paling mulia. Tak dinafikan, agak sukar menjadi seorang yang sempurna, tetapi saya akan melakukan yang terbaik, selebihnya saya serahkan pada Allah. Apa yang pasti, hati kedua-duanya isteri perlu dijaga. Justeru, saya perlu bersikap jujur dengan mereka.

"Saya akui, rumah tangga juga ada pasang dan surut apabila memiliki dua isteri. Tetapi, saya berpegang teguh pada pepatah, jika takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai.

"Ini pengalaman pertama saya berpoligami dan masih dalam proses pembelajaran. Saya hanya berdoa kepada Allah semoga diberi kekuatan untuk melayari bahtera perkahwinan bersama dua isteri. Alhamdulillah, mereka amat memahami perasaan saya," luah Syed Osman.



Meskipun berbeza bidang, namun Syed Osman berkata, dia tidak sesekali menyekat Ziela yang juga pemilik syarikat produksi, Pena Creative Sdn Bhd untuk terus aktif dalam dunia seni, yang penting kena tahu menjaga batasan selepas bergelar isteri.


Sumber: BH Online


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
2
0
0
Komen: 270
Komen

Previous : Peminat Teruja Betul, Mira Filzah Dah Ada Akaun TikTok!

Next       : Sedia Lakon Aksi Panas, Jasmine Suraya Pilih Remy Ishak Jayakan Babak

Komen Terbaru

Quote farlis 28-1-2021 12:04 AM
shahirakay replied at 27-1-2021 08:44 AM
serius lahhh kahwin rahsiaaaa.. kalau bab ni aku lagi respek ke anak jahit tu walaupun aku pun tak ...

Anak jahit ni i respek satu benda. Ada folowers dia tanya something like mcm mana nk bg 1st wife terima 2nd wife. Simple je dia ckp, kita tak blh nk paksa 1st wife terima 2nd wife. Kita tak tau apa yg 1st wife rasa, sakit dlm hati kita tak tahu. So dia ckp dia x salahkan golongan 1st wife yg marah etc pd 2nd wife tu... Gitulaaa

Lain-lain Komen

Quote helicornia 18-1-2021 01:08 AM
isteri pertama tak tau..hmmm
Quote Normabaru 18-1-2021 01:19 AM
2tahun ko senyap je.. Now pung pang pung pang.. Cakap jela guilty conscious ko nak justify your action sbb mmg ko tak patut pon extend masjid dengan suami orang ZJ

Semoga Anakmu juga mendapat extended masjid tidak lama lagi.. Amin

Adopted your own words, poligami perkara paling molia khuensss
Quote Normabaru 18-1-2021 01:25 AM
Edited

2tahun korg senyap je.. Now pung pang pung pang.. Cakap jela guilty conscious ko nak justify your action sbb mmg ko tak patut pon extend masjid tanpa 1st wife tahu

Semoga Anak si ZJ ni juga mendapat extended masjid tidak lama lagi.. Amin

Adopted your own words, poligami perkara paling molia khuensss
Quote anakmak 18-1-2021 01:29 AM
wow! camner ni
bini sulong x tau?

Quote Normabaru 18-1-2021 01:31 AM
Lagi ko sembang

Lagi byk aib sendiri terkeluar

Cakap pasal myob.. Hari ini hari org etc..jangan kutuk la etc tp ko sendiri xboleh move on

Sampai panggil kelempok utk buat paid interview nk justify statement.
Tak cukup berjela explained kt ig twitter, dah buat damage control via ank tiri pon tetaplaaa nk buat interview

sendiri buat perangai xmatang.. Cakap jela ko bitter.. Semoga cepat bercerai.. Nampak sgt ko mmg sejenis homewrecker

Sorry la.. Kaka menyampah tgk slut yang acah alim mcm ni
Quote orkidorkido 18-1-2021 02:00 AM
Since you believe in poligami, semoga anak kamu juga dapat merasa kenikmatan & kemuliaan poligami itu ZJ. Insyallah
Quote asamfish 18-1-2021 02:44 AM
Normabaru replied at 18-1-2021 01:19 AM
2tahun ko senyap je.. Now pung pang pung pang.. Cakap jela guilty conscious ko nak justify your acti ...

Amin.....
Quote asamfish 18-1-2021 02:45 AM
orkidorkido replied at 18-1-2021 02:00 AM
Since you believe in poligami, semoga anak kamu juga dapat merasa kenikmatan & kemuliaan poligami it ...

Inshaallah...
Quote asamfish 18-1-2021 02:46 AM
helicornia replied at 18-1-2021 01:08 AM
isteri pertama tak tau..hmmm

Hmmm...ingatkan tahu dari awal dan diberi persetujuan
So so heartbreaking.....


Quote asamfish 18-1-2021 02:51 AM
Normabaru replied at 18-1-2021 01:31 AM
Lagi ko sembang

Lagi byk aib sendiri terkeluar

Me too!  

And my heart goes out to the first wife...she must be devastated. Heartbroken.  Berkecai.  Yikes!  Rasa nak menyumpah!


Quote MakcikLaksa 18-1-2021 02:58 AM
Mulia kepala acik ko la. Alasan lelaki je tu.

Poligami ni tak kan bolehnya lelaki nak adil. Nak uruskan satu keluarga pun dah banyak pasang surutnya, inikan nak urus dua keluarga. Adil pak hang.

Bagi acik,
Bahagia poligami ni bukan sebab lelaki yang adil.
Tapi bahagianya poligami, dengan adanya dua wanita (atau 4) yang sentiasa beralah, makan hati, memendam rasa.

Ayang ok ke? Ok je.. Padahalll.. Menjeruk la perasaan sendiri sampai liang lahad. Depan suami muka senyum, buat2 normal.

Cik abang kau ok? Hatiku parah parah papaparahparahhh keranamuuu

Quote KBW2 18-1-2021 04:02 AM
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH

Quote tikusmontok 18-1-2021 04:30 AM
Kawin ràhsia ke..first wife tak tau..patut la anak tiri buat gtu. Acik2 yg ngutuk anak tiri dia  kunun hadap offer berlakon aritu sediakan kneepad ya...
Quote emera 18-1-2021 04:42 AM
orkidorkido replied at 18-1-2021 02:00 AM
Since you believe in poligami, semoga anak kamu juga dapat merasa kenikmatan & kemuliaan poligami it ...

Amiinnnnnn...
Quote jojie 18-1-2021 05:13 AM
sanggup ya tipu isteri pertama?
Kesiannya!
Quote CtMaryam123 18-1-2021 05:22 AM
Kaka respectlah dlu tp home wrecker for a second time without first wife knowing it rupanyer... Pengerusi masjid pun hmmmm
Quote jureencute 18-1-2021 06:42 AM
Patutnya ziela yg dibawa jumpa bini no 1 not the otr way round
Quote tuntasha 18-1-2021 06:44 AM
Tewas dalam renungan Jane Tarzan pak habib lemah semangat.
Quote zeetot 18-1-2021 06:45 AM
Elehhhhh kata perkara mulia. Tapi masa nak nikah ZJ, 1st wife taktau.

Tak man up. Loser.

Lihat semua komen(270)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top